• Останні
  • У тренді
деруни

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

03.08.2024
Гроші

На Чортківщині 52-річна жінка стала жертвою шахрайства

08.07.2025
34-та окрема бригада берегової оборони — підрозділ, який пройшов шлях від бригади ТрО до морської піхоти ЗСУ

34-та окрема бригада берегової оборони — підрозділ, який пройшов шлях від бригади ТрО до морської піхоти ЗСУ

08.07.2025
Сергій Маловічко

В. о. директора Тернопільського мистецького коледжу Маловічка можуть позбавити вченого звання

08.07.2025
Руслан Крутий

На Гусятинщині – новий керівник поліції

08.07.2025

Наслідки шквального вітру на Тернопільщині: оперативна інформація

08.07.2025
Потяг травмував 68-річну жінку на Чортківщині

Потяг травмував 68-річну жінку на Чортківщині

08.07.2025
Вбивці двигунів: як водії псують свої авто в спеку

Вбивці двигунів: як водії псують свої авто в спеку

08.07.2025
Від Донбасу до Кінбурнської коси: як унікальні підрозділи Сил спеціальних операцій змінюють хід війни

Від Донбасу до Кінбурнської коси: як унікальні підрозділи Сил спеціальних операцій змінюють хід війни

08.07.2025
Володимир Труш

Екс-голова Тернопільської ОДА планує стати проректором Львівського медуніверситету

07.07.2025
Дитину можуть завербувати. Що робити?

Дитину можуть завербувати. Що робити?

07.07.2025
Герої серед нас: стрілець-снайпер Василь Гендзюр втримав позицію, незважаючи на поранення

Герої серед нас: стрілець-снайпер Василь Гендзюр втримав позицію, незважаючи на поранення

07.07.2025
На Тернопiльщинi викрито мiжрегiональну злочинну групу, що переправляла «ухилянтiв» до країн ЄС

На Тернопiльщинi викрито мiжрегiональну злочинну групу, що переправляла «ухилянтiв» до країн ЄС

07.07.2025
Вівторок, 8 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

Опубліковано Вірослава Їжак
03.08.2024

Деруни – традиційна українська страва, яка користується популярністю завдяки своєму неповторному смаку та простоті приготування. Однак для досягнення ідеального результату варто дотримуватися певних правил. Розглянемо три ключові аспекти, які допоможуть приготувати справжні смачні деруни.

деруни
Ілюстративне фото з мережі

Вибір правильної картоплі

Основою смачних дерунів є правильно підібрана картопля. Найкраще підходить крохмалиста картопля, яка забезпечує потрібну консистенцію та смак страви. Існує кілька способів визначити вміст крохмалю в картоплі:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Чанахи

Смак Грузії на Тернопільщині: рецепт чанахи від господині з душею

07.07.2025
курячий супчик з галушками

Курячий супчик з галушками

05.07.2025
  1. Колір: жовта картопля зазвичай містить більше крохмалю, ніж біла.
  2. Тест на розрізання: розріжте картоплину навпіл і спробуйте з’єднати половинки. Якщо вони не з’єднуються, вміст крохмалю низький.
  3. Злипання: якщо нарізана картопля злипається в мисці, це ознака високого вмісту крохмалю.
  4. Відчуття на дотик: крохмалиста картопля залишає на руках відчуття, подібне до крейди.

Важливо зазначити, що молода картопля не підходить для приготування дерунів через низький вміст крохмалю.

Техніка подрібнення та додаткові інгредієнти

Для отримання соковитих дерунів із хрусткою золотистою скоринкою рекомендується використовувати дрібну тертку. Після подрібнення картоплю необхідно віджати від зайвого соку, але не викидати його повністю. Через 3-4 хвилини крохмаль осяде на дно, його слід повернути до натертої картоплі, а зайву рідину злити.

Щоб запобігти потемнінню дерунів, на 500 г картоплі додають одну середню цибулину, натерту на дрібній тертці. Альтернативою може бути столова ложка сметани на ту ж кількість картоплі.

Якщо рецепт передбачає додавання яйця, то без борошна не обійтися. Однак його кількість має бути помірною – однієї столової ложки на 500 г картоплі достатньо. Можна замінити борошно 1-2 ложками картопляного крохмалю.

Процес смаження та подача

Для смаження дерунів найкраще підходить чавунна сковорода або товстостінна з антипригарним покриттям. Важливо добре розігріти сковороду перед викладанням тіста. Кількість олії має бути такою, щоб вона наполовину покривала деруни. Смажити слід до утворення золотистої рум’яної скоринки.

Альтернативою соняшниковій олії може бути смалець, який також надає дерунам чудового смаку.

Після смаження готові деруни рекомендується викласти на паперові серветки або рушники для видалення зайвого жиру. Подавати страву слід гарячою або теплою, доповнивши улюбленим соусом.

Читайте нас в Google News
Теги: деруникартоплярецептсмачноукраїнська кухня
Share20ShareSend

Пов'язані публікації

Сало в маринаді

Секрети смачного сала в розсолі: простий рецепт для всіх

01.07.2025
«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Історія програміста Сергія, який став очима артилерійської бригади 07.07.2025
  • Унікальні підрозділи Сил спеціальних операцій змінюють хід війни 07.07.2025
  • Тернопільміськгаз здійснює чищення газових котлів для підтримки оптимального стану системи опалення 07.07.2025
  • На фронті загинув захисник Анатолій Синява з Тернопільщини 07.07.2025
  • 73 виїзди на 44 пожежі зробили тернопільські рятувальники минулого тижня 07.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.