• Останні
  • У тренді
деруни

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

03.08.2024
Володимир Труш

Ексголова Тернопільської ОВА може працювати у Львівському медуніверситеті

06.07.2025
Олега Побережнюка

Справу комбрига Олега Побережнюка передали до суду

06.07.2025
Оксана Пастущин

Наймолодша тернопільська бджолярка веде господарство разом з сином і батьком

06.07.2025
Одинадцять ліцеїстів з Тернополя здобули максимальні бали на НМТ

Одинадцять ліцеїстів з Тернополя здобули максимальні бали на НМТ

06.07.2025
В Тернопільській області введено обмеження руху великовагового транспорту

В Тернопільській області введено обмеження руху великовагового транспорту

06.07.2025
Галиною Лащик

На Тернопільщині попрощалися з молодою військовослужбовицею Галиною Лащик

06.07.2025
Михайло Діанов

Одружився захисник Маріуполя Михайло Діанов

06.07.2025
Хмельниччину атакували “Кинджали”: в ОВА розповіли, чи є наслідки

Хмельниччину атакували “Кинджали”: в ОВА розповіли, чи є наслідки

06.07.2025
Світлана Яцишин

У Великих Гаях Світлана Яцишин створила унікальну квітучу локацію

06.07.2025
Освіжитись «Опіллям» під ритми фламенко: тернопільська продукція вже є й в Іспанії

Освіжитись «Опіллям» під ритми фламенко: тернопільська продукція вже є й в Іспанії

06.07.2025
Підвели підсумки і визначили рейтинг спроможності 55 громадТернопільщини за січень–червень 2025 року

Тернопільська ОВА оприлюднила рейтинг спроможності 55 громад за перше півріччя 2025 року

05.07.2025
Ігор Гайдук

Апеляційна палата ВАКС почала розглядати справу колишнього заступника голови Тернопільської ОДА

05.07.2025
Понеділок, 7 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

Опубліковано Вірослава Їжак
03.08.2024

Деруни – традиційна українська страва, яка користується популярністю завдяки своєму неповторному смаку та простоті приготування. Однак для досягнення ідеального результату варто дотримуватися певних правил. Розглянемо три ключові аспекти, які допоможуть приготувати справжні смачні деруни.

деруни
Ілюстративне фото з мережі

Вибір правильної картоплі

Основою смачних дерунів є правильно підібрана картопля. Найкраще підходить крохмалиста картопля, яка забезпечує потрібну консистенцію та смак страви. Існує кілька способів визначити вміст крохмалю в картоплі:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

курячий супчик з галушками

Курячий супчик з галушками

05.07.2025
Сало в маринаді

Секрети смачного сала в розсолі: простий рецепт для всіх

01.07.2025
  1. Колір: жовта картопля зазвичай містить більше крохмалю, ніж біла.
  2. Тест на розрізання: розріжте картоплину навпіл і спробуйте з’єднати половинки. Якщо вони не з’єднуються, вміст крохмалю низький.
  3. Злипання: якщо нарізана картопля злипається в мисці, це ознака високого вмісту крохмалю.
  4. Відчуття на дотик: крохмалиста картопля залишає на руках відчуття, подібне до крейди.

Важливо зазначити, що молода картопля не підходить для приготування дерунів через низький вміст крохмалю.

Техніка подрібнення та додаткові інгредієнти

Для отримання соковитих дерунів із хрусткою золотистою скоринкою рекомендується використовувати дрібну тертку. Після подрібнення картоплю необхідно віджати від зайвого соку, але не викидати його повністю. Через 3-4 хвилини крохмаль осяде на дно, його слід повернути до натертої картоплі, а зайву рідину злити.

Щоб запобігти потемнінню дерунів, на 500 г картоплі додають одну середню цибулину, натерту на дрібній тертці. Альтернативою може бути столова ложка сметани на ту ж кількість картоплі.

Якщо рецепт передбачає додавання яйця, то без борошна не обійтися. Однак його кількість має бути помірною – однієї столової ложки на 500 г картоплі достатньо. Можна замінити борошно 1-2 ложками картопляного крохмалю.

Процес смаження та подача

Для смаження дерунів найкраще підходить чавунна сковорода або товстостінна з антипригарним покриттям. Важливо добре розігріти сковороду перед викладанням тіста. Кількість олії має бути такою, щоб вона наполовину покривала деруни. Смажити слід до утворення золотистої рум’яної скоринки.

Альтернативою соняшниковій олії може бути смалець, який також надає дерунам чудового смаку.

Після смаження готові деруни рекомендується викласти на паперові серветки або рушники для видалення зайвого жиру. Подавати страву слід гарячою або теплою, доповнивши улюбленим соусом.

Читайте нас в Google News
Теги: деруникартоплярецептсмачноукраїнська кухня
Share20ShareSend

Пов'язані публікації

«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025
Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На фронті загинув захисник Михайло Підгребя з Тернопільщини 06.07.2025
  • Двоє бійців стрілецького батальйону поліції Тернопільщини удостоєні високої державної нагороди (відео) 06.07.2025
  • Новий, особливий, смачний квас “Опілля Чорний” 06.07.2025
  • Від початку року 2286 військовослужбовців з Тернополя отримали від міської ради допомогу на спорядження 06.07.2025
  • На Тернопільщині стартує молодіжний табір Гуркіт 06.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.