• Останні
  • У тренді
грибна мачанка

Рецепт старовинної грибної мачанки

29.10.2024
«Епік, уходиш? Ну і п….й»: У Тернополі вивісили банер через зміну «Епіцентром» домашнього стадіону в УПЛ

«Епік, уходиш? Ну і п….й»: У Тернополі вивісили банер через зміну «Епіцентром» домашнього стадіону в УПЛ

17.11.2025
Шахістка з Тернопільщини стала срібною призеркою на турнірі в Польщі

Шахістка з Тернопільщини стала срібною призеркою на турнірі в Польщі

17.11.2025
Тернопільськa митниця: діяльність, виклики, можливості – відкритa лекція для студентів ЗУНУ

Тернопільськa митниця: діяльність, виклики, можливості – відкритa лекція для студентів ЗУНУ

17.11.2025
«Якщо можеш бути корисною – треба служити»: історія зв’язківки Оксани Кос із Тернополя

«Якщо можеш бути корисною – треба служити»: історія зв’язківки Оксани Кос із Тернополя

17.11.2025
ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

17.11.2025
«Опілля» створило передчуття свята, яке вже можна посмакувати

«Опілля» створило передчуття свята, яке вже можна посмакувати

17.11.2025
Україна обіграла Ісландію та пробилася у плейоф відбору ЧС-2026 з футболу

Україна обіграла Ісландію та пробилася у плейоф відбору ЧС-2026 з футболу

16.11.2025
Ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич відвідав Тернопільський перинатальний центр

Ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич відвідав Тернопільський перинатальний центр

16.11.2025
72 бригада отримала велику партію дронів від Володимира Кличка та «Української команди»

72 бригада отримала велику партію дронів від Володимира Кличка та «Української команди»

16.11.2025
Нa здобуття Всеукрaїнської премії ім. Брaтів Лепких претендувaтимуть чотирнaдцять осіб

Нa здобуття Всеукрaїнської премії ім. Брaтів Лепких претендувaтимуть чотирнaдцять осіб

16.11.2025
Ігор Гуда

Як тернопільський «Креатор-Буд» формує нову якість українського девелопменту

16.11.2025
КАРЛСОН, ЯКИЙ ЖИВЕ ПІД ДАХОМ ПРЕЗИДЕНТА

КАРЛСОН, ЯКИЙ ЖИВЕ ПІД ДАХОМ ПРЕЗИДЕНТА

16.11.2025
Понеділок, 17 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт старовинної грибної мачанки

Опубліковано Вірослава Їжак
29.10.2024

Грибна мачанка – традиційна українська підлива, яку здавна готували в селах після вдалого “полювання” за грибами. Цю ароматну страву подавали до картоплі, вареників чи просто вмочали в неї свіжий хліб, пише Голос.

грибна мачанка
Ілюстративне фото з мережі.

Інгредієнти

  • 500 г свіжих лісових грибів
  • 2 середні цибулини
  • 2 столові ложки борошна
  • 100 г сметани
  • сіль та чорний перець до смаку
  • трішки олії для смаження
  • півсклянки води

Магія приготування

Спершу гриби потрібно ретельно перебрати та помити. Якщо використовуєте сушені – заздалегідь замочіть їх у теплій воді. Гриби наріжте середніми шматочками, а цибулю подрібніть якомога дрібніше – це важливо для консистенції майбутньої підливи.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025
Сочевиця з овочами

Рецепт пісної, але поживної сочевиці з овочами

13.11.2025

На розігрітій сковороді спершу обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте гриби і смажте, помішуючи, доки не випарується рідина. Тепер настав час для борошна – підсипте його потроху, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Влийте трохи води та додайте сметану. Ретельно перемішайте і варіть на повільному вогні, поки підлива не загусне. Наприкінці приготування додайте сіль та перець.

Особливості подання

Традиційно грибну мачанку подають гарячою. В окремих регіонах України до неї додають зелень – петрушку чи кріп. Найкраще смакує з молодою відвареною картоплею, политою розтопленим вершковим маслом.

Поради від господинь

Найароматніша мачанка виходить із білих грибів, але можна використовувати й інші лісові гриби – лисички, опеньки чи підберезники. Якщо хочете отримати більш насичений смак, додайте у підливу трохи грибного відвару. Для густішої консистенції можна збільшити кількість борошна, але робити це треба поступово, щоб не зіпсувати текстуру страви.

Раніше грибну мачанку готували переважно восени, коли був грибний сезон. Зараз, завдяки можливості використовувати сушені чи морожені гриби, цю страву можна приготувати будь-якої пори року, зберігаючи автентичний смак української кухні.

Класичний рецепт квашеної капусти

Класичний рецепт квашеної капусти

Читайте нас в Google News
Теги: грибна мачанкарецептсмачнотрадиційні стравиукраїнська кухня
Share247ShareSend

Пов'язані публікації

борщ з грибами

Пісний борщ з лісовими грибами

10.11.2025
підлива з м’ясом

Простий рецепт томатної підливи з м’ясом (відео)

04.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Ветеран з Тернопільщини керує агродронами та навчає інших 17.11.2025
  • Тернопільський обласний перинатальний центр відвідав Василь Князевич 16.11.2025
  • У Тернополі волонтерський центр “Бункер С” відновив свою роботу 16.11.2025
  • 40% юнаків становить колектив Тернопільської митниці 16.11.2025
  • У перинатальному центрі назвали причини зменшення кількості пологів на Тернопільщині 16.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.