• Останні
  • У тренді
пляцок вишиванка

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

15.05.2025
Лідери на зустрічі з Трампом мають різні підходи до припинення вогню в Україні, – Bloomberg

Лідери на зустрічі з Трампом мають різні підходи до припинення вогню в Україні, – Bloomberg

18.08.2025
Через тиждень-два, можливо, ми закінчимо цю війну. Дві сторони бажають укласти угоду, – Трамп

Через тиждень-два, можливо, ми закінчимо цю війну. Дві сторони бажають укласти угоду, – Трамп

18.08.2025
Поетеса Ольга Атаманчук отримала міську літературну премію імені Михайла Левицького

Поетеса Ольга Атаманчук отримала міську літературну премію імені Михайла Левицького

18.08.2025
Нейрохірург Павло Бідзіля

Нейрохірург Павло Бідзіля: «Моя мета – повернути людей до життя без болю»

18.08.2025
У Тернополі на Майдані Волі замайорів прапор стрілецького батальйону поліції

У Тернополі на Майдані Волі замайорів прапор стрілецького батальйону поліції

18.08.2025
Тернопільщина в лідерах цифровізації: результати ІІ кварталу 2025 року

Тернопільщина в лідерах цифровізації: результати ІІ кварталу 2025 року

18.08.2025
У Тернополі відбувся книгообмін Книжкова площа

У Тернополі відбувся книгообмін Книжкова площа

18.08.2025
У Теребовлі відбувся шаховий турнір: Кубок міського голови об’єднав гравців

У Теребовлі відбувся шаховий турнір: Кубок міського голови об’єднав гравців

18.08.2025
У Тернополі викрили шахрая: обіцяв інвалідність за 16 000 доларів

У Тернополі викрили шахрая: обіцяв інвалідність за 16 000 доларів

18.08.2025
Відео наземних роботизованих комплексів

Тернопільський обласний ТЦК показав епічне відео наземних роботизованих комплексів

18.08.2025
На війні загинув військовослужбовець Василь Бучинський

На війні загинув військовослужбовець з Кoпичинецькoї грoмaди Василь Бучинський

18.08.2025
На війні загинув воїн Андрій Гуцал

На війні загинув воїн Андрій Гуцал зі Скалатщини

18.08.2025
Вівторок, 19 Серпня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

Опубліковано Вірослава Їжак
15.05.2025

Пляцок “Вишиванка” — ароматний та вишуканий десерт, що увібрав у себе найкращі традиції галицької кухні. Він отримав свою назву через унікальне оформлення, яке нагадує українську вишиванку з характерними візерунками.

Складові успіху: інгредієнти пляцка “Вишиванка”

Для приготування цього особливого десерту вам знадобляться такі інгредієнти:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Медовий торт

Рецепт медового торта з фісташками, вишнею та лимонним кремом

17.08.2025
Секрети ідеального маринаду для шашлику

Секрети ідеального маринаду для неперевершеного шашлику

14.08.2025

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 пакетик розпушувача для тіста
  • 2 столові ложки какао-порошку
  • 1 чайна ложка ванільного цукру

Для крему:

  • 500 г сиру кисломолочного (жирністю 9%)
  • 200 г цукрової пудри
  • 200 мл вершків (33% жирності)
  • 10 г желатину
  • 100 мл води
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 400 г свіжих або заморожених вишень (без кісточок)

Для глазурі та оздоблення:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г білого шоколаду (для створення візерунків)

Покроковий процес приготування

Спочатку підготуйте тісто. Розм’якшене вершкове масло збийте з цукром до пишності. Поступово додайте яйця, продовжуючи збивати.

Борошно просійте разом із розпушувачем та додайте до масляно-яєчної суміші. Замісіть однорідне тісто.

Розділіть тісто на дві частини. В одну додайте какао і ретельно вимішайте до рівномірного коричневого кольору.

Візьміть форму для випікання (діаметром приблизно 26 см), застеліть її пергаментом і змастіть маслом.

Викладіть тісто у форму, чергуючи світле і темне, створюючи візерунки, що нагадують орнамент вишиванки. Для цього можна використовувати кондитерський мішок або просто ложку.

Випікайте основу при температурі 180°C протягом 30-35 хвилин до готовності. Перевірте дерев’яною шпажкою — вона має виходити сухою.

Поки корж охолоджується, приготуйте крем. Желатин залийте холодною водою і залиште для набухання на 15-20 хвилин.

Вишні (якщо використовуєте заморожені, їх потрібно розморозити та злити сік) змішайте з 50 г цукрової пудри і залиште на 15 хвилин.

Сир протріть через сито або збийте блендером до однорідності. Додайте решту цукрової пудри та лимонний сік.

Набряклий желатин підігрійте на водяній бані до повного розчинення (але не доводьте до кипіння). Охолодіть до кімнатної температури.

Вершки збийте до стійких піків і акуратно вмішайте в сирну масу. Додайте розчинений желатин і вишні, обережно перемішайте.

Викладіть крем на охолоджений корж і поставте в холодильник на 3-4 години для застигання.

Для глазурі розтопіть чорний шоколад із вершковим маслом на водяній бані до однорідної консистенції.

Вилийте глазур на застиглий крем, рівномірно розподіліть по поверхні.

Білий шоколад розтопіть окремо і перелийте в кондитерський мішок з тонкою насадкою.

Читайте нас в Google News

Створіть на поверхні темної глазурі традиційні українські візерунки, характерні для вишиванок. Можна використовувати як геометричні орнаменти, так і рослинні мотиви.

Або взагалі поекспериментуйте з формою чи навіть інгредієнтами.

пляцок вишиванка
Фото з мережі.

Поставте пляцок у холодильник ще на 1 годину для остаточного застигання.

Подавайте пляцок “Вишиванка” порційно, нарізавши гострим ножем, попередньо змоченим у гарячій воді. Цей десерт стане справжньою окрасою святкового столу і приємно здивує ваших гостей не лише вишуканим смаком, але й оригінальним оформленням.

Читайте також: Класичний рецепт десерту «Бите скло».

Рецепт пляцка, який стане улюбленим: “Сніговик у тропіках”

Теги: десертдомашня випічкапляцоксмачнотрадиційні рецепти
Share15ShareSend

Пов'язані публікації

кабачкових чебуреків

Рецепт кабачкових чебуреків з шинкою та сиром

10.08.2025
домашні ковбаски

Рецепт соковитих домашніх ковбасок на грилі

07.08.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На фронті загинув старший сержант Іван Гудима з Борщівщини 18.08.2025
  • Тернопільська компанія побудує асфальтобетонний завод на Закарпатті 18.08.2025
  • Простий рецепт пікантного смачного сала по-тернопільськи 18.08.2025
  • Цікаві документи від крєзнавців отримав Державний архів Тернопільщини 18.08.2025
  • На Тернопільщині успішно вирощують рідкісні для нашого краю культури 18.08.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.