• Останні
  • У тренді
пляцок вишиванка

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

15.05.2025
Домашні біляші – улюблена класика просто з пательні (Рецепт)

Домашні біляші – улюблена класика просто з пательні (Рецепт)

15.05.2025
“Передали на ЗСУ понад мільйон гривень”: історія бійця з Тернополя Артема Комісарчука

“Передали на ЗСУ понад мільйон гривень”: історія бійця з Тернополя Артема Комісарчука

15.05.2025
До фондів Скалатського замку передали унікальний каталог українських вишивок із Канади

До фондів Скалатського замку передали унікальний каталог українських вишивок із Канади

15.05.2025
Якщо рахунок від постачальника газу не відповідає показникам лічильника: які дії

До уваги тернополян: оплату за розподіл газу необхідно здійснити до 20 травня

15.05.2025
ЗУНУ долучився до важливого соціального дослідження, спрямованого на оцінку рівня безбар’єрності в Тернополі

ЗУНУ долучився до важливого соціального дослідження, спрямованого на оцінку рівня безбар’єрності в Тернополі

15.05.2025
П’яний житель Тернопільщини посварився з колишньою і “замінував” управління поліції

На Тернопільщині людей звинувачують у державнй зраді і вимагають гроші

15.05.2025
У Західноукраїнському національному університеті відбувся круглий стіл  «Євроінтеграція в дії: на шляху до Європи

У Західноукраїнському національному університеті відбувся круглий стіл  «Євроінтеграція в дії: на шляху до Європи

15.05.2025
вишиванки

Воїни 44-ї артилерійської бригади привітали українців з Днем вишиванки

15.05.2025
Віталій Кличко з нагоди Дня Європи зустрівся з послами та дипломатами: говорив про посилення допомоги Україні задля миру в Європі

Віталій Кличко з нагоди Дня Європи зустрівся з послами та дипломатами: говорив про посилення допомоги Україні задля миру в Європі

15.05.2025
SHUMEI

Концерт SHUMEI у Тернополі: вже 17 травня великий музичний вечір у ПК “Березіль”

15.05.2025
«Я маю бути поруч»: як Катерина стала частиною захисту України

«Я маю бути поруч»: як Катерина стала частиною захисту України

15.05.2025
Тараса Малюка

На Донеччині загинув тернополянин Тарас Малюк, який рік вважався зниклим безвісти

15.05.2025
Четвер, 15 Травня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

Опубліковано Вірослава Їжак
15.05.2025

Пляцок “Вишиванка” — ароматний та вишуканий десерт, що увібрав у себе найкращі традиції галицької кухні. Він отримав свою назву через унікальне оформлення, яке нагадує українську вишиванку з характерними візерунками.

Складові успіху: інгредієнти пляцка “Вишиванка”

Для приготування цього особливого десерту вам знадобляться такі інгредієнти:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

домашній соус

Домашній соус, який замінить майонез: простий рецепт із пікантною ноткою

14.05.2025
зельц зі свинячих рульок

Домашній зельц зі свинячих рульок: традиційна закуска без зайвого клопоту

01.05.2025

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 пакетик розпушувача для тіста
  • 2 столові ложки какао-порошку
  • 1 чайна ложка ванільного цукру

Для крему:

  • 500 г сиру кисломолочного (жирністю 9%)
  • 200 г цукрової пудри
  • 200 мл вершків (33% жирності)
  • 10 г желатину
  • 100 мл води
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 400 г свіжих або заморожених вишень (без кісточок)

Для глазурі та оздоблення:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г білого шоколаду (для створення візерунків)

Покроковий процес приготування

Спочатку підготуйте тісто. Розм’якшене вершкове масло збийте з цукром до пишності. Поступово додайте яйця, продовжуючи збивати.

Борошно просійте разом із розпушувачем та додайте до масляно-яєчної суміші. Замісіть однорідне тісто.

Розділіть тісто на дві частини. В одну додайте какао і ретельно вимішайте до рівномірного коричневого кольору.

Візьміть форму для випікання (діаметром приблизно 26 см), застеліть її пергаментом і змастіть маслом.

Викладіть тісто у форму, чергуючи світле і темне, створюючи візерунки, що нагадують орнамент вишиванки. Для цього можна використовувати кондитерський мішок або просто ложку.

Випікайте основу при температурі 180°C протягом 30-35 хвилин до готовності. Перевірте дерев’яною шпажкою — вона має виходити сухою.

Поки корж охолоджується, приготуйте крем. Желатин залийте холодною водою і залиште для набухання на 15-20 хвилин.

Вишні (якщо використовуєте заморожені, їх потрібно розморозити та злити сік) змішайте з 50 г цукрової пудри і залиште на 15 хвилин.

Сир протріть через сито або збийте блендером до однорідності. Додайте решту цукрової пудри та лимонний сік.

Набряклий желатин підігрійте на водяній бані до повного розчинення (але не доводьте до кипіння). Охолодіть до кімнатної температури.

Вершки збийте до стійких піків і акуратно вмішайте в сирну масу. Додайте розчинений желатин і вишні, обережно перемішайте.

Викладіть крем на охолоджений корж і поставте в холодильник на 3-4 години для застигання.

Для глазурі розтопіть чорний шоколад із вершковим маслом на водяній бані до однорідної консистенції.

Вилийте глазур на застиглий крем, рівномірно розподіліть по поверхні.

Білий шоколад розтопіть окремо і перелийте в кондитерський мішок з тонкою насадкою.

Читайте нас в Google News

Створіть на поверхні темної глазурі традиційні українські візерунки, характерні для вишиванок. Можна використовувати як геометричні орнаменти, так і рослинні мотиви.

Або взагалі поекспериментуйте з формою чи навіть інгредієнтами.

пляцок вишиванка
Фото з мережі.

Поставте пляцок у холодильник ще на 1 годину для остаточного застигання.

Подавайте пляцок “Вишиванка” порційно, нарізавши гострим ножем, попередньо змоченим у гарячій воді. Цей десерт стане справжньою окрасою святкового столу і приємно здивує ваших гостей не лише вишуканим смаком, але й оригінальним оформленням.

Читайте також: Класичний рецепт десерту «Бите скло».

Рецепт пляцка, який стане улюбленим: “Сніговик у тропіках”

Теги: десертдомашня випічкапляцоксмачнотрадиційні рецепти
Share10ShareSend

Пов'язані публікації

Бите скло

Класичний рецепт десерту «Бите скло»

23.04.2025
домашня ковбаса

Та сама домашня ковбаса, яку хочеться знову

09.04.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Креатор-Буд продовжує підтримувати збірну з художньої гімнастики 15.05.2025
  • Історія поета та захисника із позивним Шекспір 15.05.2025
  • Молодість — це дія: підпиши контракт із ЗСУ і обери свій шлях 15.05.2025
  • Українська Фурія стежить за кожним кроком окупантів 15.05.2025
  • Тернопільміськгаз нагадав споживачам про необхідність розрахуватись за розподіл природного газу 15.05.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.