• Останні
  • У тренді
пляцок вишиванка

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

15.05.2025
вишкіл

На Тернопільщині ССО ЗСУ провели вишкіл «Воїн-Вовкулака» для молоді

02.07.2025
Андрій Бельзецький

До Вишнівчика на Тернопільщині повертається полеглий на війні Андрій Бельзецький

02.07.2025
пожежа

Пожежа у багатоповерхівці на Вишнівецького у Тернополі: рятувальники винесли 15-річну дівчинку

02.07.2025
На Тернопільщині стартували жнива: аграрії розпочали з гороху

На Тернопільщині стартували жнива: аграрії розпочали з гороху

02.07.2025
Увага споживачам газу на Тернопільщині: не плутайте особові рахунки

Увага споживачам газу на Тернопільщині: не плутайте особові рахунки

02.07.2025
Тернопільський військовий коледж вразив інноваціями заступника голови ВР України Олександра Корнієнка

Тернопільський військовий коледж вразив інноваціями заступника голови ВР України Олександра Корнієнка

02.07.2025
У легендарній каплиці на Кременеччині організували День пам’яті та підтримки

У легендарній каплиці на Кременеччині організували День пам’яті та підтримки

02.07.2025
Закриття малокомплектних шкіл на Тернопільщині: загроза селу чи помилка влади

Закриття малокомплектних шкіл на Тернопільщині: загроза селу чи помилка влади

02.07.2025
Військові психологи навчають бійців долати бойовий стрес

Військові психологи навчають бійців долати бойовий стрес

02.07.2025
На Харківщині нічна атака ворога спричинила пожежі, є постраждалі

На Харківщині нічна атака ворога спричинила пожежі, є постраждалі

02.07.2025
Струсівський палац

Струсівський палац на Тернопільщині потребує порятунку: пам’ятка класицизму руйнується

02.07.2025
Руслан Пелехатий

Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт та простір “Незламні духом”

02.07.2025
Середа, 2 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

Опубліковано Вірослава Їжак
15.05.2025

Пляцок “Вишиванка” — ароматний та вишуканий десерт, що увібрав у себе найкращі традиції галицької кухні. Він отримав свою назву через унікальне оформлення, яке нагадує українську вишиванку з характерними візерунками.

Складові успіху: інгредієнти пляцка “Вишиванка”

Для приготування цього особливого десерту вам знадобляться такі інгредієнти:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025
Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 пакетик розпушувача для тіста
  • 2 столові ложки какао-порошку
  • 1 чайна ложка ванільного цукру

Для крему:

  • 500 г сиру кисломолочного (жирністю 9%)
  • 200 г цукрової пудри
  • 200 мл вершків (33% жирності)
  • 10 г желатину
  • 100 мл води
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 400 г свіжих або заморожених вишень (без кісточок)

Для глазурі та оздоблення:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г білого шоколаду (для створення візерунків)

Покроковий процес приготування

Спочатку підготуйте тісто. Розм’якшене вершкове масло збийте з цукром до пишності. Поступово додайте яйця, продовжуючи збивати.

Борошно просійте разом із розпушувачем та додайте до масляно-яєчної суміші. Замісіть однорідне тісто.

Розділіть тісто на дві частини. В одну додайте какао і ретельно вимішайте до рівномірного коричневого кольору.

Візьміть форму для випікання (діаметром приблизно 26 см), застеліть її пергаментом і змастіть маслом.

Викладіть тісто у форму, чергуючи світле і темне, створюючи візерунки, що нагадують орнамент вишиванки. Для цього можна використовувати кондитерський мішок або просто ложку.

Випікайте основу при температурі 180°C протягом 30-35 хвилин до готовності. Перевірте дерев’яною шпажкою — вона має виходити сухою.

Поки корж охолоджується, приготуйте крем. Желатин залийте холодною водою і залиште для набухання на 15-20 хвилин.

Вишні (якщо використовуєте заморожені, їх потрібно розморозити та злити сік) змішайте з 50 г цукрової пудри і залиште на 15 хвилин.

Сир протріть через сито або збийте блендером до однорідності. Додайте решту цукрової пудри та лимонний сік.

Набряклий желатин підігрійте на водяній бані до повного розчинення (але не доводьте до кипіння). Охолодіть до кімнатної температури.

Вершки збийте до стійких піків і акуратно вмішайте в сирну масу. Додайте розчинений желатин і вишні, обережно перемішайте.

Викладіть крем на охолоджений корж і поставте в холодильник на 3-4 години для застигання.

Для глазурі розтопіть чорний шоколад із вершковим маслом на водяній бані до однорідної консистенції.

Вилийте глазур на застиглий крем, рівномірно розподіліть по поверхні.

Білий шоколад розтопіть окремо і перелийте в кондитерський мішок з тонкою насадкою.

Читайте нас в Google News

Створіть на поверхні темної глазурі традиційні українські візерунки, характерні для вишиванок. Можна використовувати як геометричні орнаменти, так і рослинні мотиви.

Або взагалі поекспериментуйте з формою чи навіть інгредієнтами.

пляцок вишиванка
Фото з мережі.

Поставте пляцок у холодильник ще на 1 годину для остаточного застигання.

Подавайте пляцок “Вишиванка” порційно, нарізавши гострим ножем, попередньо змоченим у гарячій воді. Цей десерт стане справжньою окрасою святкового столу і приємно здивує ваших гостей не лише вишуканим смаком, але й оригінальним оформленням.

Читайте також: Класичний рецепт десерту «Бите скло».

Рецепт пляцка, який стане улюбленим: “Сніговик у тропіках”

Теги: десертдомашня випічкапляцоксмачнотрадиційні рецепти
Share14ShareSend

Пов'язані публікації

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

25.06.2025
салат з кабачків

Рецепт салату з кабачків на зиму

20.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт 02.07.2025
  • Жнива стартували на Тернопільщині 02.07.2025
  • Володимир Лісовський з Тернопільщини удостоєний звання Заслуженого лікаря України 02.07.2025
  • Тернопільміськгаз закликає користувачів бути уважними при передачі показників газового лічильника та оплаті 02.07.2025
  • 33-річчя з дня створення відзначає 2 Галицька бригада 02.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.