• Останні
  • У тренді
Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025
«Беверлі Хіллз Deluxe» у Тернополі: 15 енергонезалежних котеджів готові до здачі

«Беверлі Хіллз Deluxe» у Тернополі: 15 енергонезалежних котеджів готові до здачі

28.10.2025
“Сапер — це справа душевна, цікава”: військовий з Тернопільщини про службу в ЗСУ

“Сапер — це справа душевна, цікава”: військовий з Тернопільщини про службу в ЗСУ

28.10.2025
На автодорозі «Броди-Тернопіль» – потрійна ДТП з підводою

На автодорозі «Броди-Тернопіль» – потрійна ДТП з підводою

28.10.2025
Фестиваль «Дотик добра» у Тернополі: коли тил зігріває фронт

Фестиваль «Дотик добра» у Тернополі: коли тил зігріває фронт

28.10.2025
Кращі криптовалютні обмінники онлайн

Жителька Тернопільщини втратила 33 000 грн на фальшивій криптоплатформі: поліція розслідує шахрайство

28.10.2025
Архієпископ Тихон вручив орден святителя Миколая директорці ФГ «Калина Лошнівська»

Архієпископ Тихон вручив орден святителя Миколая директорці ФГ «Калина Лошнівська»

28.10.2025
Креативні підприємці Тернопільщини можуть подати заявку на гранти у рамках програми «Теплиця ідей»

Креативні підприємці Тернопільщини можуть подати заявку на гранти у рамках програми «Теплиця ідей»

28.10.2025
У Хмельницькому вибух гaзу в бaгaтоповерхівці: зруйновaно кількa поверхів, пострaждaли п’ятеро людей

У Хмельницькому вибух гaзу в бaгaтоповерхівці: зруйновaно кількa поверхів, пострaждaли п’ятеро людей

28.10.2025
На Тернопільщині в Бучачі водій збив дитину

На Тернопільщині в Бучачі водій збив дитину

28.10.2025
Здійснюється розсилка фейкових листів нібито від імені ДПС

Здійснюється розсилка фейкових листів нібито від імені ДПС

28.10.2025
Корисні аксесуари для смартфонів

Екран смартфона не працює: що робити і як врятувати пристрій?

28.10.2025
У Тернополі поліція зaтримaлa жінку, якa викрaлa сумку з грошимa тa пaспортом нa зупинці

У Тернополі поліція зaтримaлa жінку, якa викрaлa сумку з грошимa тa пaспортом нa зупинці

28.10.2025
Вівторок, 28 Жовтня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

Опубліковано Вірослава Їжак
13.09.2025

Квашена капуста – одна з найпопулярніших заготовок на зиму. Щоб вона вдалася хрумкою та ароматною, важливо правильно вибрати час для заквашування.

Найкращим вважається період з кінця вересня до середини листопада, коли зібрано пізні сорти капусти. Саме в цей час головки максимально соковиті, щільні та мають достатньо природних цукрів для процесу бродіння.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

мариновані опеньки

Перевірений рецепт маринованих опеньок на зиму

27.10.2025
Олів’є з морепродуктами

Рецепт корисного салату Олів’є з морепродуктами

25.10.2025

Досвідчені господині звертають увагу навіть на місячний календар: вважається, що найсмачніша капуста виходить, якщо заквашувати її на зростаючому або повному місяці, у дні, коли немає магнітних бур чи різких перепадів тиску. Це не суворе правило, але багато хто помічає, що така капуста краще зберігається.

Для квашення краще брати пізні сорти білокачанної капусти з щільними качанами. Молоді або ранні сорти не підійдуть – вони не мають достатньо цукрів, через що капуста може вийти м’якою і швидко зіпсуватися.

Моркву обирають соковиту, солодку, без пошкоджень. Сіль обов’язково кам’яна, без добавок. Йодована або дрібна кухонна сіль уповільнює процес бродіння і може зіпсувати смак.

Інгредієнти:

  • 5 кг білокачанної капусти
  • 500 г моркви
  • 100-120 г кам’яної солі (приблизно 2 столові ложки з гіркою на 1 кг овочів)

Приготування:

Зняти з качанів верхнє листя, видалити пошкоджені частини.

Нашинкувати капусту тонкою соломкою.

Натерти моркву на крупній тертці.

У великій мисці змішати капусту, моркву і сіль. Добре перетерти руками, поки не з’явиться сік.

Перекласти суміш у чисту велику банку або діжку, щільно утрамбовуючи кожен шар, щоб не залишалося повітря.

Накрити чистим капустяним листом, поставити гніт. Залишити при кімнатній температурі.

У перші 2-3 дні капуста активно бродить – потрібно щодня протикати її дерев’яною паличкою до дна, щоб випустити гази. Через 4-5 днів її можна винести у прохолодне місце для дозрівання. Повністю готовою капуста стає приблизно за 10-14 днів.

Коли вона дійде до смаку, зберігати слід у холодильнику або погребі при температурі не вище +5 °C.

Спробуйте також: Простий рецепт квашеної капусти з яблуками.

Класичний рецепт квашеної капусти.

Читайте нас в Google News
Теги: заготовкикапустаквашеннякухнярецептисмачно
Share13ShareSend

Пов'язані публікації

картопляні сирні галушки

Як приготувати найсмачніші картопляні сирні галушки

15.10.2025
відбивні

Простий рецепт найніжніших відбивних

14.10.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На Тернопільщині відзначили ювілей фольклориста Петра Медведика 28.10.2025
  • Захисники 44 окремої артилерійської бригади показали знищення окупантів 28.10.2025
  • Тернопільська митниця показала нові правила вивезення сої та ріпаку 28.10.2025
  • Історія ветерана з Тернопільщини Романа Ванжула 28.10.2025
  • У Тернополі на залізничному вокзалі відкрили рекрутинговий центр Сухопутних військ 28.10.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.