• Останні
  • У тренді
Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025
У Тернополі збільшили кількість та розмір іменних стипендій для обдарованих дітей

У Тернополі збільшили кількість та розмір іменних стипендій для обдарованих дітей

13.09.2025
У Тернополі відбулася чергова зустріч на платформі «Діалог влади та бізнесу»

У Тернополі відбулася чергова зустріч на платформі «Діалог влади та бізнесу»

13.09.2025
загинули двоє військових

Війна забрала життя двох захисників з Тернопільщини

13.09.2025
Озеряна-2025

У Тернополі відбулася благодійна Озеряна-2025 (фото)

13.09.2025
Іван Космина

У Збаражі у гостях побував громадський діяч Іван Космина

13.09.2025
Вушко

Новобранець 18-24 Вушко хотів піти до війська, щойно став повнолітнім

13.09.2025
На Тернопільщині ліцензійних футбольних тренерів стало більше

На Тернопільщині ліцензійних футбольних тренерів стало більше

13.09.2025
На Тернопільщині вшанували спортсменів і тренерів з нагоди Дня фізичної культури і спорту

На Тернопільщині вшанували спортсменів і тренерів з нагоди Дня фізичної культури і спорту

13.09.2025
На Тернопільщині забили найшвидший гол чемпіонату

На Тернопільщині забили найшвидший гол чемпіонату

13.09.2025
Тернопільщина відкриває двері на світові ринки: стартує програма Go Export для бізнесу

Тернопільщина відкриває двері на світові ринки: стартує програма Go Export для бізнесу

13.09.2025
Два покоління танкістів: бригадний генерал і лейтенант – дві військові людини, два досвіди, дві долі

Два покоління танкістів: бригадний генерал і лейтенант – дві військові людини, два досвіди, дві долі

13.09.2025
У Збаражі до відкриття готується завод з виготовлення жерстяної тари

У Збаражі до відкриття готується завод з виготовлення жерстяної тари

12.09.2025
Субота, 13 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

Опубліковано Вірослава Їжак
13.09.2025

Квашена капуста – одна з найпопулярніших заготовок на зиму. Щоб вона вдалася хрумкою та ароматною, важливо правильно вибрати час для заквашування.

Найкращим вважається період з кінця вересня до середини листопада, коли зібрано пізні сорти капусти. Саме в цей час головки максимально соковиті, щільні та мають достатньо природних цукрів для процесу бродіння.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

рулету з лаваша з сиром і грушею

Рецепт рулету з лаваша з сиром і грушею

11.09.2025
біляші без замісу

Біляші без замісу на кефірі, молоці або воді

09.09.2025

Досвідчені господині звертають увагу навіть на місячний календар: вважається, що найсмачніша капуста виходить, якщо заквашувати її на зростаючому або повному місяці, у дні, коли немає магнітних бур чи різких перепадів тиску. Це не суворе правило, але багато хто помічає, що така капуста краще зберігається.

Для квашення краще брати пізні сорти білокачанної капусти з щільними качанами. Молоді або ранні сорти не підійдуть – вони не мають достатньо цукрів, через що капуста може вийти м’якою і швидко зіпсуватися.

Моркву обирають соковиту, солодку, без пошкоджень. Сіль обов’язково кам’яна, без добавок. Йодована або дрібна кухонна сіль уповільнює процес бродіння і може зіпсувати смак.

Інгредієнти:

  • 5 кг білокачанної капусти
  • 500 г моркви
  • 100-120 г кам’яної солі (приблизно 2 столові ложки з гіркою на 1 кг овочів)

Приготування:

Зняти з качанів верхнє листя, видалити пошкоджені частини.

Нашинкувати капусту тонкою соломкою.

Натерти моркву на крупній тертці.

У великій мисці змішати капусту, моркву і сіль. Добре перетерти руками, поки не з’явиться сік.

Перекласти суміш у чисту велику банку або діжку, щільно утрамбовуючи кожен шар, щоб не залишалося повітря.

Накрити чистим капустяним листом, поставити гніт. Залишити при кімнатній температурі.

У перші 2-3 дні капуста активно бродить – потрібно щодня протикати її дерев’яною паличкою до дна, щоб випустити гази. Через 4-5 днів її можна винести у прохолодне місце для дозрівання. Повністю готовою капуста стає приблизно за 10-14 днів.

Коли вона дійде до смаку, зберігати слід у холодильнику або погребі при температурі не вище +5 °C.

Спробуйте також: Простий рецепт квашеної капусти з яблуками.

Класичний рецепт квашеної капусти.

Читайте нас в Google News
Теги: заготовкикапустаквашеннякухнярецептисмачно
Share7ShareSend

Пов'язані публікації

домашній кетчуп

Як приготувати домашній кетчуп з яблуками на зиму

06.09.2025
салату з куркою та чорносливом

Новий рецепт салату з куркою та чорносливом

19.08.2025
Завантажити ще
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Історія про два покоління танкістів 13.09.2025
  • Тернополянка Олександра Черевата стала чемпіонкою України з боксу серед юніорів 13.09.2025
  • Шістьом загиблим захисникам України посмертно присвоєно звання Почесний громадянин міста Тернополя 13.09.2025
  • Тернопільська водна арена перейде у власність громади міста 13.09.2025
  • У Тернополі збільшили кількість та розмір стипендій для обдарованих дітей 13.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.