У різних регіонах України традиційними стали різні рецепти куті. Найчастіше цю Різдвяну страву готують з пшениці або рису. Подекуди за основу беруть перловку, пшоно або навіть булгур.
У Західних регіонах люблять робити кутю густою. А от на Вінниччині, наприклад, кутя рідка.
Секрет приготування української куті в тому, що ви самі можете обирати, які інгредієнти додавати. Єдиним незамінним, здається, є лише тертий мак.
Пропонуємо вам рецепт “класичної” куті з товченої пшениці.
Інгредієнти:
400 г товченої пшениці, підготовленої для куті
250 г сухого маку
150 г волоських горіхів
150 г родзинок
150 г меду або цукру до смаку
2 л узвару або перевареної води
Приготування:
Пшеницю замочіть на ніч, потім кілька разів промийте від лушпиння. Залийте холодною водою на 2 см вище, ніж зерно, і поставте варитися на 1,5-2 години або у духовку при 200 градусів. Коли вода википає, потрібно доливати гарячу кип’ячену воду. У жодному разі не можна перемішувати пшеницю.
Відварену пшеницю клали на солому на покутті.
Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку. Але найкращий спосіб для розтирання маку – макогоном у макітрі, як це робили наші бабусі. Під час розтирання потроху додавайте цукор і доведіть мак до білого кольору.
Горіхи переберіть, грубо подрібніть і злегка обсмажте на сковороді, у духовці або мікрохвильовці. Це додасть горіхам аромату і смаку. Але будьте обережні, їх легко перепалити.
Родзинки та, за бажанням, інші сухофрукти замочіть у гарячій воді, а потім промийте і підсушіть.
Зваріть узвар із сушених яблук, груш чи чорносливу (як ви полюбляєте). Або просто розчиніть цукор чи мед у кип’яченій воді.
Перед тим, як сідати за святковий стіл, змішайте всі інгредієнти у глибокій мисці. Ви можете самі вирішити, якою вона буде: густою чи рідкою, солодкою чи з кислинкою.
Головне, не забувайте поставити кутю у холодильник, бо вона може швидко зіпсуватися.
Обговорення