• Останні
  • У тренді
Як на Тернопільщині виготовляють сидри, вина та кальвадоси

Як на Тернопільщині виготовляють сидри, вина та кальвадоси

01.03.2023
Повернення з СЗЧ: єдино правильне рішення до 30 серпня

Повернення з СЗЧ: єдино правильне рішення до 30 серпня

08.08.2025
На Кременеччині відбувся суд над підлітком, який виліз на пам’ятник герою Небесної Сотні

На Кременеччині відбувся суд над підлітком, який виліз на пам’ятник герою Небесної Сотні

08.08.2025
Тернопільщина затвердила проєкт Плану заходів для розвитку регіону

Тернопільщина затвердила проєкт Плану заходів для розвитку регіону

08.08.2025
Сьогодні, 7 серпня, з 23 години буде понижений тиск газу на Новому світі в Тернополі

Сьогодні, 7 серпня, з 23 години буде понижений тиск газу на Новому світі в Тернополі

07.08.2025
Батько і син із Тернопільщини служать разом у 105-й бригаді

Батько і син із Тернопільщини служать разом у 105-й бригаді

07.08.2025
Громадський центр УЧХ.

Громадський центр від Червоного Хреста відкриють у Тернополі

07.08.2025
16-поверховий житловий комплекс на майже 800 квартир збудують біля Тернопільського ставу

16-поверховий житловий комплекс на майже 800 квартир збудують біля Тернопільського ставу

07.08.2025
Віталій Кличко: Бійці двох бригад НГУ отримали від громади Києва ще 2300 БпЛА

Віталій Кличко: Бійці двох бригад НГУ отримали від громади Києва ще 2300 БпЛА

07.08.2025
На Тернопільщині рятувальники вилучили змію і осине гніздо в Збаразькій громаді

На Тернопільщині рятувальники вилучили змію і осине гніздо в Збаразькій громаді

07.08.2025
Команда ЗУНУ здобула перемогу у конкурсі кафедр Жана Моне з проєктом EUROWUNU

Команда ЗУНУ здобула перемогу у конкурсі кафедр Жана Моне з проєктом EUROWUNU

07.08.2025
Пастор із Тернополя Іван Педлишак став власником елітного будинок біля Львова за мільйон доларів

Пастор із Тернополя Іван Педлишак став власником елітного будинок біля Львова за мільйон доларів

07.08.2025
У Тернополі стріляли біля дитячого майданчика

У Тернополі стріляли біля дитячого майданчика

07.08.2025
П’ятниця, 8 Серпня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Як на Тернопільщині виготовляють сидри, вина та кальвадоси

Опубліковано Газета Місто
01.03.2023

Важливим напрямком переробки продукції садівництва та ягідництва є виробництво плодово-ягідних напоїв. Україна споконвіків славилася своїми плодово-ягідними винами, фруктовими дистилятами, медовими напоями тощо. Але в певний момент вони втратили свою популярність… Проте нині все більше виробників прагне відновлювати втрачені звичаї виробництва цих напоїв. Так, засновник ТМ «Швейків» Андрій Закревський вирішив виготовляти якісні натуральні сидри та дистиляти, відроджуючи на Тернопільщині сади та виноградники. Що важливо, для виготовлення напоїв ТМ «Швейків» використовуються лише місцеві плоди та ягоди, вирощені у власному саду.

Пишуть Новини Тернопільщини. 

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Monbar

Український бренд Monbar відроджує закарпатський сидр за давнім рецептом

17.06.2025
На Тернопільщині виготовляють сидри, вина та кальвадоси

На Тернопільщині виготовляють сидри, вина та кальвадоси

25.04.2023

ПРО СИДРИ ТА ВИНО: З ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ

Переїхавши до села Швейків Тернопільської області, Андрій Закревський вирішив відновити там втрачені сади та виноградники. Звичайно ж, це потребувало чималих інвестицій, тому 2015 року до нього долучилися партнери-однодумці – Володимир Безущак, Любомир Сагаль та Едуард Бєляєв. Наразі у садах компанії «Швейків» вирощують яблука, груші, сливи та вишні, крім того, у перспективі тут плануються великі виноградники, і перші кроки в цьому напрямку вже зроблені. Концепція ТМ «Швейків» полягає в тому, щоб виробляти не сировину, а кінцевий продукт із доданою вартістю.

 Виробництво сидр, Швейків

– Ми почали робити яблучний сидр із місцевих яблук саме для того, щоб навчитися виготовляти вино. Спочатку для створення сидрів використовували яблука, які вже росли в нашому саду, але 8 років тому ми вирішили самі закласти сад, ягідник і виноградник з потрібними нам сортами. Тому відтепер у наших сидрах усе більше «нових» яблук, – розповідає Андрій Закревський. – Окрім того, Юрій Гусарук навчив нас робити справжнє смородинове вино – густе, яскраве та смачне. Тому, крім сидрів і кальвадосу, зараз ми виготовляємо ще й смородинову «Ягодівку». Водночас зі збільшенням урожайності винограду збільшується і кількість виноградного вина.

За словами засновника компанії, з усього асортименту вина та сидру, яке не вдається вчасно продати, у компанії виготовляють дистиляти – кальвадос, унікальний смородиновий дистилят і грапу. Продукцію ТМ «Швейків» переважно реалізують на дегустаціях, тематичних заходах, а також у деяких ресторанах.

– Системний збут своїх напоїв не практикуємо. Спочатку не робили цього через пандемію коронавірусу, а зараз – через війну. І взагалі, яка може бути системна робота зі збуту, якщо в нас немає скляної тари? Тому це питання довелося відкласти, – каже Андрій Закревський. – А взагалі ми вдячні журналу «Напої. Технології та Інновації», адже після виходу кожної статті про нашу компанію у нас з’являються і майбутні клієнти, і цікаві постачальники.

СИРОВИНА, АСОРТИМЕНТ І ПОТУЖНОСТІ

Наразі загальна площа насаджень компанії «Швейків» становить 23 гектари, з яких на 13 гектарах уже ростуть сади та виноградники. На решті ділянки невдовзі висадять виноград.

– Раніше там ми пробували вирощувати ожину, малину, горіхи й енергетичну вербу. Але це був невдалий досвід і ці насадження ми викорчували, – розповідає Андрій Закревський. – Зараз ми виготовляємо до 10 тонн продукції на рік. Залежно від року та врожаю пропорція замінюється напоїв змінюється: одного року переважає, приміром, сидр, а наступного – смородинове вино.

До 2022 року на підприємстві щороку висаджували по 2 гектари нових садів і виноградників. Але з початком війни від цієї традиції довелося поки що відмовитися.

– У перші два роки діяльності ТМ «Швейків» ми свідомо купували місцеві яблука у наших сусідів. Наразі ж для виготовлення напоїв використовуємо власну сировину. Минулого року навіть були ви«Напої. Технології та Інновації» № 4-5 (93-94) 2022 мушені продавати частину яблук і ягід, оскільки наших виробничих потужностей і ємностей просто не вистачало для переробки всього врожаю. Звичайно, ми намагаємося збільшувати обсяги виробництва, але це не швидкий процес, – каже засновник ТМ «Швейків».

 Виробництво сидр, Швейків
 Виробництво сидр, Швейків
 Виробництво сидр, Швейків
 Виробництво сидр, Швейків

Раніше на підприємстві експериментували з сортами плодових культур для виготовлення напоїв, але Андрій Закревський каже, що час експериментів закінчився. Тому там наразі викорчовують деякі насадження та зменшують кількість сортів. Адже дерева тих сортів, яким не підійшли ґрунтово-кліматичні умови Тернопільщині, обробляти значно складніше і до того ж вони спричиняють розвиток різних захворювань.

– Тому ми залишили приблизно 12 сортів яблук, три сорти груші, два сорти сливи, п’ять сортів винограду, а також по одному сорту вишні та смородини. Саме їх плануємо висаджувати надалі, – розповідає засновник ТМ «Швейків».

СИДР: КОРОТКО ПРО ТЕХНОЛОГІЮ ВИГОТОВЛЕННЯ

Будь-який напій починається з якісної сировини. Й у випадку сидрів важливо не лише підібрати правильні сорти та їх співвідношення, але й виростити якісні яблука та груші. У ТМ «Швейків» керуються правилом, що для сидру можна брати лише свіжі яблука, зірвані та без будь-яких пошкоджень. Водночас у будь-якому випадку не допускають «падалок», адже биті чи придавлені плоди дають неприємний присмак.

Яблучний сік у компанії «Швейків» не розбавляють і не додають до нього цукру. Рецептуру напою спільно розробляють Андрій Закревський та його партнер Володимир Безущак. Повторити його смак неможливо, адже суміш сортів і технологія щоразу добираються індивідуально.

– Загалом у нас немає якогось спеціального рецепту чи технології виготовлення сидру чи вина, тому ми без проблем можемо робити з них дистиляти. Тут важлива лише робота садівника, який максимально якісно доглядає за деревами, а також майстерність винороба, який слідкує за напоями та вчасно проводить операції з ними. Йдеться, зокрема, про правильний збір урожаю, подрібнення, мацерацію, віджим, декантацію, повторну декантацію… Насправді відбувається не так багато операцій, але кожного разу ми отримуємо зовсім інший результат. І скільки ж багато праці треба віддати, щоб цей результат щоразу ставав кращим! – каже Андрій Закревський. – Я вітаю та підтримую кожного винороба, який не дав винограду чи яблуку зіпсуватися, а також кожного садівника, який висадив сад, а не сою. Я впевнений, що немає кращих сортів яблук чи винограду для сидру та вина, ніж ті, які вам сподобалися і які ви приручили!

Якщо коротко описувати технологію виготовлення сидру у компанії «Швейків», то насамперед яблука збирають, перетирають, і вони бродять (що важливо!) на диких дріжджах. Через декілька днів відбувається процес віджиму на пресі, після чого молодий сидр розливаємо у діжки під гідрозатвором. Потім він знімається з осаду і декантується.

– Раніше ми робили все вручну, тепер цей процес дещо механізували, – розповідає Андрій Закревський. – Ми використовуємо технологію дубових чипсів у пластикових діжках. Дубові діжки теж використовуємо, наповнюючи їх сидром, але лише тоді, коли витримуємо там кальвадос.

СИДР ТА УКРАЇНА: ОСОБЛИВОСТІ СПОЖИВАННЯ

За словами Андрія Закревського, сидр в Україні має великий потенціал. Адже в Європі виробництво яблук і груш для сидру та кальвадосу скорочується, тому Україна наразі є форпостом, де для виготовлення цих напоїв існують потужні можливості.

– Зараз ми відслідковуємо споживацьку зміну. Наприклад, десь 2 роки тому ми почали здобувати срібні та золоті нагороди на дегустаційних конкурсах. Натомість до того ми з іншими виробниками натуральних напоїв у таких конкурсах пасли задніх, а перші місця посідали виробники, м’яко кажучи, не дуже якісних напоїв. Це означає, що рівень свідомості наших споживачів значно виріс і вони вже вчаться розрізняти високоякісні напої та такі, що лише імітують справжній сидр, – вважає засновник ТМ «Швейків». – Окрім того, яблука в Україні мають набагато насиченіший смак проти тих, що вирощують у Європі, і це наша конкурентна перевага. Тому невдовзі Україна, я переконаний, стане однією з провідних країн, де виготовляються сидри та плодові дистиляти!

Водночас, на його думку, в Україні, на жаль, дещо викривлена культура споживання сидру. Приміром, у Франції та Португалії, де традиційно споживають сидр, це столовий напій, а не «пабівський», натомість в Україні його сприймають як слабоалкогольний газований напій.

– Сидр зараз перебуває у невизначеній категорії. Він містить від 2 до 6 % алкоголю, тому склалася така ситуація, що сидр не можна провести під акциз малого виноробства як плодово-ягідне вино і акциз для такого вмісту алкоголю не потрібний. З іншого боку, для будь-якого плодово-ягідного вина все ж таки потрібен акциз… Раніше сидр та пері виділяли в окрему категорію від вина та пива, а зараз все заплутали. Ті компанії, які виробляють сидри масово, здається, насолоджують ся цією невизначеністю, тому що для них це слабоалкогольні напої. Я ж вважаю, що сидр у законодавстві потрібно вивести як окрему категорію – «сидр». Загалом, якщо із сидру не можна зробити кальвадос, то це не сидр, – каже Андрій Закревський.

ДО РЕЧІ, ПРО КАЛЬВАДОС

З найбільш ароматного сидру Андрій Закревський виготовляє кальвадос. Для цього на підприємстві придбали спеціальний перегінний апарат на міді за типом аламбіку з комп’ютерним керуванням, трьома датчиками і кількома режимами. Щоб зробити 1 літр 40-градусного кальвадосу, потрібно 8 літрів гарного сидру. Він виброджує до сухого стану, переганяється і витримується в дубових бочках, щоб у напої з’явилася пряна карамельна нотка. Важливо, що кальвадос має великий потенціал витримки в скляній пляшці: він може простояти 4–5, а то і 12 років, набираючи смаку.

За словами засновника ТМ «Швейків», з кожним роком кальвадос стає все більш популярним:

– Звісно, його популяризації заважають підробки, тобто спирт з яблучним смаком. І я маю на увазі не так звані яблучарки, коли у затор додаються терті яблука і цукор, а про ненатуральні напої, – розповідає Андрій Закревський. – Щоб почати виготовляти кальвадос, передусім потрібен сад, перегінний апарат і, звичайно ж, бажання не дозволити зіпсуватися врожаю. Адже історично так склалося, що кальвадос робили з сидру, який не вдалося продати, щоб у результаті він не зіпсувався.

Що цікаво, розповідає засновник ТМ «Швейків», молоді кальвадоси зовсім не мають запаху чи смаку яблук:

– Насправді в них переважають яскраві спирти та гарячі ковтки, в яких відчувається теплий фруктовий відтінок і певна гірчинка. А вже через 1–3 роки витримки в цих напоях усе сильніше проявляється яблуко, а через чотири роки аромати сидру та кальвадосу зрівнюються. Лише смак у цих напоїв різний.

Читайте нас в Google News
Теги: кальвадоссидрШвейкiв
Share31ShareSend

Пов'язані публікації

На Тернопільщині молотком по голові побили ветерана АТО

03.01.2020
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільські поліцейські затримали лікаря на хабарі у 5 000 доларів 07.08.2025
  • Фізико-математичний факультет ТНПУ запрошує до себе 07.08.2025
  • Історія військового захисника Звіробоя з Тернополя 07.08.2025
  • Про відстрочки для педагогів розповіли у Тернопільському ОТЦК 07.08.2025
  • Мрієте про власний подкаст, але не знаєте з чого почати? 07.08.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.