• Останні
  • У тренді
рецепти Шевченка

Улюблені рецепти Тараса Шевченка: борщ, карасі, ковбаса і пельмені

10.03.2025
У Тернополі визнaчили порядок безоплaтного хaрчувaння для учнів і студентів у 2026 році

У Тернополі визнaчили порядок безоплaтного хaрчувaння для учнів і студентів у 2026 році

27.12.2025
Правильна експлуатація зимових шин: поради та лайфхаки

На дорогах Тернопільщини забезпечили проїзд попри негоду: працюють понад пів сотні одиниць техніки

26.12.2025

Соціологи змоделювали вибори: Зеленський виходить у другий тур, але програє Залужному або Буданову (Опитування)

26.12.2025
Обласний бюджет Тернопільщини

На Тернопільщині затвердили обласний бюджет на 2026 рік

26.12.2025
Авіаудар по Харкову: двоє загиблих, серед поранених немовля

Авіаудар по Харкову: двоє загиблих, серед поранених немовля

26.12.2025
У Тернополі через негоду вулиці обробляють протиожеледними сумішами: працює понад 20 одиниць техніки

У Тернополі через негоду вулиці обробляють протиожеледними сумішами: працює понад 20 одиниць техніки

26.12.2025
П’ятеро бійців тернопільської поліції 76 днів тримали позиції у Торецьку

П’ятеро бійців тернопільської поліції 76 днів тримали позиції у Торецьку

26.12.2025
супроводили породіллю

На Тернопільщині патрульні оперативно супроводили авто з породіллею

26.12.2025
420 років

У Загір’ї на Тернопільщині відзначили 420 років першого храму

26.12.2025
Петра Матвійківа

Пішов із життя вчитель інформатики Збаразького ліцею №2 Петро Матвійків

26.12.2025
27 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на 27 грудня

26.12.2025
228 тисяч гривень видурив шахрай у подружжя з Тернопільщини

Українські хакери влаштували “сюрприз” російським чиновникам у Краснодарському краї

26.12.2025
Субота, 27 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Улюблені рецепти Тараса Шевченка: борщ, карасі, ковбаса і пельмені

Опубліковано Вірослава Їжак
10.03.2025

Народна кухня відігравала особливу роль у житті Тараса Григоровича Шевченка. Попри нелегке дитинство, нужденну молодість і роки заслання, він ніколи не втрачав зв’язку з простими українськими стравами. Їжа для нього була не лише засобом втамування голоду, а й нагадуванням про дім, дитинство, друзів. Його гастрономічні вподобання сьогодні — це ще один важливий штрих до розуміння особистості поета. А деякі згадки мають й кулінарну цінність — це справжні рецепти, які дозволяють відчути смак того часу. Інформаційно-аналітичний, культурно-просвітницький портал SPADOK.ORG.UA. зібрав найкраще.

рецепти Шевченка
Фото з сайту SPADOK.ORG.UA.

Борщ, пшоняна каша та сушені карасі

Однією з найулюбленіших страв Шевченка був пісний борщ. У спогадах О.Афанасьєва-Чужбинського зазначено:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Кутя по-тернопільськи

Не лише з маком і медом: рецепти куті від тернополян

23.12.2025
капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025

«Там частували Шевченка пісним борщем із сушеними карасями зі свіжою капустою та якимись особливими приправами і пшоняною кашею, яка була зварена на раковій юшці і посипана свіжим кропом».

Про цю страву Шевченко згадував і пізніше, навіть у ресторані. Цей борщ став для нього символом домашнього тепла. Також улюбленим доповненням до борщу були рибні страви — лящі, карасі, щука, судак. В одному з листів до Варфоломія Шевченка він просить: «прислав сушених карасів десяток-другий або й третій та запеченого дніпрового ляща одного, другого або й третього».

Пізніше, дякуючи за посилку, він додає: «ми вдвох собі з М.М.Лазаревським по-чумацькому та по-бурлацькому зваримо борщу з карасями, лящем закусимо та подякуємо тобі з жінкою і помолимось за щастя і здоров’я твоїх діточок».

Стефанія Крапівіна згадує ще один варіант борщу: «справжній український борщ, “затертий пшонцем і затовчений старим салом”».

Пельмені, вареники і кулінарні витівки

Тарас Шевченко дуже любив пельмені. Аґата Ускова згадує епізод із Новопетровського укріплення:

«Пані його питають, скільки зробити пельменів на його долю.

Він відповідає:

“сотню”… йому приготували сотню більш великих, а в деякі з них наклали більше перцю, в інші солі, цибулі, крупи тощо… але він чудово все з’їв і навіть не скривився».

Цей обід Шевченко згадав у «Щоденнику»:

«Пельмени были мастерски приготовлены, и я оказал им неложную честь… Это все пельмени так наметаморфозили».

Окрему любов Шевченко мав до вареників. В листі до Я.Кухаренка він писав:

«Як будете ви мені розказувать про вареники та проче, то я вас так вилаю, як батька рідного не лаяв. Бо проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…»

Ганна Барвінок згадувала, що Шевченко з особливим захопленням їв мариновану корюшку, яку вона для нього готувала.

Сало, ковбаса, риба та інші гастрономічні мотиви

В листі до Варфоломія Шевченка 12 січня 1860 року поет писав:

«За ковбаси і сало спасибі тобі, а як получу та покуштую, то ще раз скажу спасибі. Думаю, що вони такі самі будуть, як і ті, що ми з тобою колись під яблунею вкушали. Мені байдуже, що ми вже не ті стали, аби ковбаси не старілися, а з ними і ми помолодіємо».

Риба, особливо сушена та смажена, згадується постійно — від карасів до ревельських сардинок. Учень Б.Суханов-Подколзін писав:

«З величезної, воістину величезної скляної банки діставалися кільки… хазяїн випивав чарку “горілки” і ми приймалися уплітати непомірну кількість цих ревельських сардинок».

У гастрономічному гуморі теж відчувався дух епохи. Віктор Забіла у листі до Шевченка жартома писав:

«Борщу, вареників, ковбас, литівки,
Сеньги, чехоні і скумбрійки,
З півгоду щоб не коштував…
Щоб цілий день не пив горілки,
Не довелось щоб і наливки…
Да щоб приснилась: бужанина,
В’юни, лоскирка і свинина,
З сметаною да із хрінком !!!»

Меню поета: короткий перелік улюблених страв

Згадки про їжу у творах і листах Тараса Шевченка дозволяють скласти приблизний перелік його гастрономічних уподобань:

  • борщ із карасями, пшоняна каша на раковій юшці;
  • вареники, пельмені, галушки;
  • смажений судак, щука з перцем, корюшка, тарань, сардинки;
  • холодна телятина, сало, домашня ковбаса;
  • пиріжки з цибулею та грибами, фаршироване порося, гуска з капустою, індичка;
  • устриці, ікра, крес-салат, огірочники, качка з яблуками, котлети, бефстек;
  • наливки, горілка, вестфальська ковбаса з гірчицею;
  • кренделі, бублики до чаю.
рецепти Шевченка
Фото з сайту SPADOK.ORG.UA.

Їжа для Шевченка була не лише споживанням, а частиною культурного коду — нагадуванням про українське коріння і зв’язок із домом.

Читайте також: Скульптури Бережан “ожили” завдяки художнику Олегу Шупляку та штучному інтелекту.

Скульптури Бережан “ожили” завдяки художнику Олегу Шупляку та штучному інтелекту

Читайте нас в Google News
Теги: борщ з карасямиісторія гастрономіїпельменірецепти ШевченкаТарас Шевченкоукраїнська кухняулюблені страви
Share11ShareSend

Пов'язані публікації

Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025
Квасоля

Як приготувати ніжну тушену квасолю

09.10.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська Олімпійська чемпіонка зізналася чому не хвилювалася на перших змаганнях високого рівня 26.12.2025
  • Колектив компанії Креатор-Буд вітає українців з Різдвом Христовим та прийдешнім Новим роком! 26.12.2025
  • Українські хакери влаштували “сюрприз” російським чиновникам у Краснодарському краї 26.12.2025
  • У перинатальному центрі Тернополя на Різдво народилися двоє немовлят 26.12.2025
  • Компенсацію майна в рамках «єВідновлення» отримають ще 9 тернополян 26.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.