Ця страва була надзвичайно популярною козацькі часи, але з початку XX століття її вживання поступово зменшувалося. Її готували з пшона, яке потім змішували з рідким гречаним або житнім борошном. У святкові дні тетерю часто готували на м’ясній або рибній юшці.
Інгредієнти:
1 скл. пшона,
2 скл. води,
2 скл. молока 2,5%,
3 ст. л. гречаного борошна,
2 ст. л. вершкового масла 82%,
сіль до смаку.
Спосіб приготування:
Насипте склянку промитої пшоняної крупи в каструлю, залийте 2 склянками води, додайте сіль та доведіть до кипіння.
Зменште вогонь і готуйте кашу, доки вода не вбереться в крупу. Залийте на цьому етапі 2 склянками молока (можна замінити водою) та готуйте пшоняну кашу ще 20-25 хвилин.
У невеликій мисці розведіть гречане борошно водою так, щоб вийшло рідке тісто, як на тонкі млинці (води знадобиться приблизно удвічі більше, ніж борошна). Відставте.
Коли пшоняна каша буде майже готова, приблизно за 5 хвилин до закінчення приготування, влийте в кашу розведене гречане борошно. Заправте кашу маслом, додайте сіль до смаку та вимкніть вогонь.
Обговорення