• Останні
  • У тренді
яворівський пиріг

Рецепт того самого яворівського пирога від Євгена Клопотенка

25.09.2024
Богдана Лохвінська

Учениця Шумського ліцею Богдана Лохвінська отримала премію Фонду Президента України

15.12.2025
У Тернополі стали відомі лауреати Всеукраїнської премії Братів Лепких за 2025 рік

У Тернополі стали відомі лауреати Всеукраїнської премії Братів Лепких за 2025 рік

15.12.2025
Поїзд Рава-Руська – Коломия тепер зупиняється в Товстому на Тернопільщині: зручніше сполучення для жителів громади

Поїзд Рава-Руська – Коломия тепер зупиняється в Товстому на Тернопільщині: зручніше сполучення для жителів громади

15.12.2025
важливість регулярного технічного обслуговування газового обладнання

У «Тернопільміськгазі» нагадали про важливість технічного обслуговування газового обладнання

15.12.2025
Тернопільська школа №7 у жалобі: помер учень 3-го класу Лук’ян Сопель

Тернопільська школа №7 у жалобі: помер учень 3-го класу Лук’ян Сопель

15.12.2025
Ти готовий створити свою історію? Долучайся до воїнів трьох стихій 38-ї окремої бригади морської піхоти

Ти готовий створити свою історію? Долучайся до воїнів трьох стихій 38-ї окремої бригади морської піхоти

15.12.2025
Поряд з Тернопільщиною: В Україні стався четвертий землетрус за останні дні

Поряд з Тернопільщиною: В Україні стався четвертий землетрус за останні дні

15.12.2025
Єгенія Возна

У Тернополі попрощалися з майстринею вишивки Євгенією Возною

15.12.2025
Частина Тернополя буде без води 11 грудня

П’ять вулиць Тернополя залишаться 16 грудня без води

15.12.2025
У Тернополі судитимуть головного інженера ЖЕКу за отримання 10 000 доларів хабаря

У Тернополі судитимуть головного інженера ЖЕКу за отримання 10 000 доларів хабаря

15.12.2025
демонтаж будинку

Завершують демонтаж будинку на Стуса у Тернополі, в котрий влучила російська ракета

15.12.2025
Володимир Зеленський

Кожен з кандидатів готовий очолити мій Офіс, – Зеленський

15.12.2025
Понеділок, 15 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт того самого яворівського пирога від Євгена Клопотенка

Опубліковано Вірослава Їжак
25.09.2024

Яворівський пиріг – це класична страва галицької кухні, яка поєднує в собі простоту інгредієнтів та багатство смаку. Цей пиріг з картоплею та гречкою ідеально підходить як для святкового столу, так і для повсякденного обіду. Яворівський пиріг не вимагає особливих кулінарних навичок, а інгредієнти для нього легко знайти в кожному домі, пише Агротер з посиланням на Клопотенка.

яворівський пиріг
Яворівський пиріг. Фото: Клопотенко.

Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто – 500 г
  • Гречка – 1 склянка
  • Картопля – 8 шт. середнього розміру
  • Цибуля – 2 невеликі цибулини
  • Сир твердий (наприклад, КОМО Хаварті) – 160 г
  • Яйця – 2 шт. (1 для начинки, 1 для змащування)
  • Олія – 4 ст. ложки
  • Сіль та перець – за смаком
  • Борошно для підпилу – 2 ст. ложки

Приготування:

  1. Зваріть гречку до напівготовності та відваріть картоплю до готовності в підсоленій воді.
  2. Розтовчіть картоплю товкачиком.
  3. Наріжте цибулю дрібними кубиками та підсмажте на олії до легкої золотавості.
  4. У великій мисці змішайте картоплю, гречку, підсмажену цибулю, одне вбите яйце та натертий на крупній тертці сир. Посоліть і поперчіть до смаку.
  5. Розкачайте 2/3 тіста у пласт, щоб покрити дно та боки форми для випікання.
  6. Викладіть тісто у форму, залишаючи краї, що виходять за межі форми.
  7. Викладіть начинку всередину та розрівняйте.
  8. Розкачайте решту тіста у тонкий пласт за розмірами форми та накрийте ним начинку.
  9. Защипніть краї пирога, з’єднуючи нижній і верхній шари тіста.
  10. Змастіть верх пирога збитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика.
  11. Випікайте яворівський пиріг у попередньо розігрітій до 180°C духовці протягом 40 хвилин до золотистого кольору.
  12. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою – вона повинна виходити з тіста сухою.
  13. Дайте пирогу трохи охолонути перед подачею.

Подавати яворівський пиріг можна як теплим, так і холодним. Традиційно його подають зі сметаною, кислим молоком або як доповнення до борщу. Наступного дня пиріг можна підсмажити на пательні з обох боків для нового смакового досвіду.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025

Присмажені грінки з печерицями за рецептом невістки Івана Франка

Присмажені грінки з печерицями за рецептом невістки Івана Франка

Читайте нас в Google News
Теги: рецептрецепти Клопотенкасмачнотрадиційні стравиукраїнська кухняяворівський пиріг
Share183ShareSend

Пов'язані публікації

Капустяник

Простий рецепт капустяника без тіста

28.11.2025
Смажені пиріжки

Покроковий рецепт смажених домашніх пиріжків з горохом

27.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська лікарка Наталія Збрищак розповіла про необхідні добавки для вагітних 14.12.2025
  • Державні нагороди за мужність, відвагу та службу Україні отримали військовослужбовці 105 бригади 14.12.2025
  • У Збаразькій громаді відкрили нову добровільну пожежну команду 14.12.2025
  • Капелан бригади розпочинав війну звичайним піхотинцем 13.12.2025
  • Захисник Руслан про 11 років війни, поранення та виживання 13.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.