• Останні
  • У тренді
борщ з грибами

Пісний борщ з лісовими грибами

10.11.2025
“Прочитала в Інсті – і пішла”: як мати дворічного сина стала новобранкою на позивний Снєжка

“Прочитала в Інсті – і пішла”: як мати дворічного сина стала новобранкою на позивний Снєжка

10.11.2025
зведуть нову каплицю Святого Пантелеймона

У Козові освятили місце під будівництво каплиці Святого Пантелеймона

10.11.2025
чоловічі смарт годинники

Які чоловічі смарт годинники підтримують eSIM

10.11.2025
в селі Піщатинці

Кременецькі Ромео і Джульєтта: кохання, що спалахнуло кров’ю

10.11.2025
Дмитро Сідельцев

Герої серед нас: Дмитро Сідельцев з 105 бригади отримав нагороду “За незламність” після двох років російського полону

10.11.2025
п’ять полеглих воїнів

Сумні вихідні на Тернопільщині: загинуло 5 захисників

10.11.2025
вплив на ВЛК

На Тернопільщині п’яний водій намагався відкупитися від поліції

10.11.2025
Тернопільська “Нива” програла у домашньому матчі проти київської “Юкси”

Тернопільська “Нива” програла у домашньому матчі проти київської “Юкси”

10.11.2025
Житель Тернопільщини оштрафований на 3 тис. грн за спалювання стерні

Житель Тернопільщини оштрафований на 3 тис. грн за спалювання стерні

10.11.2025
ТОП-10 найромантичніших назв Тернопільщини

Шумська громада очолила рейтинг спроможності громад Тернопільщини за 10 місяців 2025 року

10.11.2025
Як і навіщо поливати дерева та кущі у листопаді: поради садівникам

Як і навіщо поливати дерева та кущі у листопаді: поради садівникам

09.11.2025
Волонтери «Української команди» Тернопiльщини передали партiю допомоги медикам евакуацiйних бригад

Волонтери «Української команди» Тернопiльщини передали партiю допомоги медикам евакуацiйних бригад

09.11.2025
Понеділок, 10 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Пісний борщ з лісовими грибами

Як зварити справжній український борщ з грибами без м'яса, який готували ще наші прабабусі.

Опубліковано Вірослава Їжак
10.11.2025

Борщ з грибами — традиційна українська страва, яку готували на Поліссі та в Карпатах здавна. Це пісний, але дуже ситний і наваристий суп, який подавали на Святвечір та під час постів. У кожному регіоні України свій особливий рецепт цього борщу, але основа залишається незмінною — сушені лісові гриби, буряк та квасоля.

Для приготування борщу з грибами потрібно:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Пляцок

Галицький пляцок на скору руку

07.11.2025
підлива з м’ясом

Простий рецепт томатної підливи з м’ясом (відео)

04.11.2025
  • сушені лісові гриби (білі, підберезники) — 50-80 г
  • квасоля суха — 1 склянка
  • буряк великий — 1-2 шт.
  • картопля — 3-4 шт.
  • капуста білокачанна — 200 г
  • морква — 1 шт.
  • цибуля — 1-2 шт.
  • чорнослив — 100-150 г (за бажанням)
  • томатна паста — 2-3 ст. л.
  • олія соняшникова — 2 ст. л.
  • оцет або лимонний сік — 1 ст. л.
  • цукор — 1 ч. л.
  • часник — 2-3 зубчики
  • лавровий лист — 2-3 шт.
  • перець запашний — 5-6 горошин
  • сіль, перець — за смаком
  • зелень кропу та петрушки
  • вода — 2-2,5 л

Сушені гриби та квасолю замочіть окремо на кілька годин або на ніч у холодній воді. Це важливий крок — гриби розбухнуть, а квасоля швидше звариться.

Чорнослив промийте та залийте на 10-15 хвилин гарячою водою.

Приготування борщу

Спочатку відваріть квасолю в чистій воді до готовності (близько години). Гриби варіть окремо 40 хвилин. Грибний відвар не виливайте — він стане основою борщу.

Відварені гриби наріжте невеликими шматочками. У грибний відвар додайте нарізану кубиками картоплю та нашатковану капусту. Доведіть до кипіння.

Тим часом приготуйте заправку. Буряк почистіть, натріть на крупній тертці. Морквю натріть на середній, цибулю наріжте кубиками. На розігрітій сковороді з олією спочатку обсмажте цибулю та моркву 5 хвилин.

Додайте буряк і обов’язково збризніть його оцтом або лимонним соком — завдяки цьому борщ буде справжнього червоного кольору. Смажте овочі ще 5-7 хвилин, потім додайте томатну пасту та цукор. Влийте склянку грибного відвару, посоліть і тушкуйте до напівготовності.

Коли картопля з капустою майже готові, додайте до борщу відварені гриби, квасолю, запарений чорнослив і буряково-морквяну заправку. Додайте лавровий лист та перець горошком.

Варіть на малому вогні ще 10-15 хвилин. За 5 хвилин до готовності додайте подрібнений часник та зелень. Посоліть і поперчіть за смаком.

Важливий момент: після того, як зняли борщ з вогню, кришку каструлі щільно не закривайте — так колір борщу залишиться яскравим та насиченим.

Фото з мережі.

Секрети справжнього грибного борщу

Український борщ з грибами найсмачніший на другий день, коли всі інгредієнти добре настоялися. Тому варто готувати його завчасно.

Деякі господині замість чорносливу додають запечений буряк — він надає особливої солодкуватості та насиченості кольору. Буряк можна спекти в духовці при 180°C близько години, загорнувши у фольгу.

На Поліссі до цього борщу традиційно додавали більше квасолі, щоб страва була ситнішою. А в Карпатах — гуцульський варіант — часто варили без капусти, але з великою кількістю кореневої петрушки.

Також можна при потребі замінити сушені гриби свіжими.

Цей автентичний рецепт передавався з покоління в покоління, і навіть сьогодні він залишається однією з найулюбленіших страв українців у пісні дні та на великі свята.

Читайте нас в Google News
Теги: автентична страваборщ з грибамирецептсмачнотрадиційна кухня
Share16ShareSend

Пов'язані публікації

Ще смачніше і гучніше: expirenza by mono підтримала проект “Сучасної України” “Смачно, бо на дрони!”

Ще смачніше і гучніше: expirenza by mono підтримала проект “Сучасної України” “Смачно, бо на дрони!”

03.11.2025
бульйон

Простий рецепт ідеального курячого бульйону

31.10.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Історія 71 окремої єгерської бригади ДШВ 10.11.2025
  • Тернопільська митниця зупинила спроби обійти митне законодавство 10.11.2025
  • Тернопільська міськрaдa вимaгaє оприлюднення мaтеріaлів через фейкові звинувачення 10.11.2025
  • З’явилась ще одна причина з нетерпінням чекати Різдва 10.11.2025
  • У Тернополі презентували екологічні рішення для міського простору 09.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.