Вареники з вишнею – традиційна українська страва. Вони дуже смачні та соковиті, адже завдяки вишні вони мають приємну кислинку та насичений аромат.
Тісто для вареників готується на воді, сироватці або кефірі. Начинку роблять як зі свіжих ягід, з яких видалені кісточки, так із заморожених вишень. Відварюють їх у воді до готовності тіста, або ж готують на пару.
- Борошно пшеничне – 250 г + 100 г (у заміс)
- Яйце куряче – 1 шт.
- Вишня – 250 г
- Вода – 110 мл
- Масло вершкове – 30 г
- Сіль – за смаком
- Цукор – за смаком
У воду кімнатної температури вбити яйце. Добре розмішати, щоб жовток розчинився у воді.
Додати у борошно сіль і перемішати. Зробити в борошні лунку і частинами влити туди рідину, поступово замішуючи тісто.
Тісто викласти на стіл і потроху вмішувати решту борошна, близько 15 хвилин. Тісто має бути настільки щільним, що вимішувати його буде досить важко. Надаємо тісту форму кулі, збираючи його зі всіх боків усередину, і запечатати в харчову плівку або у пакетик.
Помістити тісто в маленьку ємність. У велику ємність налити теплу воду і відправити туди ємність з тістом. Залишити мінімум на 1 годину.
З вишні повиймати кісточки і скласти в сито, щоб стік зайвий сік.
Зняти з тіста харчову плівку й поділити на кілька частин. Тонко розкачати його на столі присипаному борошном. Круглою формою вирізати заготовки для вареників і скласти на тарілку, відразу накривши їх харчовою плівкою.
На кожен кружечок викласти 0,5 чайної ложки цукру та вишеньки. З’єднати краї й ретельно защипнути. Таким чином сформувати всі вареники.
Киплячу воду посолити і вкинути туди вареники по одному. Перемішати і чекати повторного закипання. Після закипання варимо до готовності протягом 3-4 хвилин.
Подавати такі вареники найкраще зі сметаною, попередньо змастивши маслом.
Вареники з вишнею на пару
- Борошно – 800 г
- Кефір (жирність 3,2%) – 1,5 ст.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сода – 1 ч. л.
- Вишня – 500 г
- Масло вершкове – 100 г
- Сіль – 2 г
- Цукор (для начинки) – 100 г
Борошно просіяти в миску, зробити поглиблення.
Кефір зігріти до кімнатної температури. Вилити його у борошно, вбити яйце, всипати дрібку солі, неповну чайну ложку соди. Перемішати. Замісити тісто – воно не повинно бути крутим. Накрити рушником і дати відлежатися хвилин 15-20.
Тим часом очистити вимиту вишню від кісточок будь-яким способом.
Розкачати тісто товщиною приблизно 1-1,5 см. Вирізати з нього простим стаканом кружечки. На серединку кожного покласти 1 чайну ложку цукру, потім вишню. Защипнути краї тіста.
У каструльку налити води, щоб вона не діставала пару см до пароварки. Застелити марлею в 2 шари, щоб не прилипали вареники. Викласти їх, скільки поміститься, накрити кришкою й варити 4 хвилини при активному кипінні (якщо вареники великого розміру).
Одразу ж змастити вареники вершковим маслом.