Ігор Буцик впроваджує на Тернопільщині інновації для збереження традицій бджільництва
Гроші
Enigma: Музичний феномен 90-х
Світло.
На пішохідному переході у Тернополі маршрутний атобус збив 23-річного чоловіка
Сучасні методи кодування від алкоголізму
У Тернополі рятувальники звільнили жінку, яка потрапила під вантажівку
У Тернополі молитовно вшанували День Гідності та Свободи
Плануємо тривалу поїздку на автобусі: поради досвідчених пасажирів
У Чорткові освятили пам’ятник Архангелу Михаїлу на честь Дня Гідності та Свободи

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Борщ – це страва, яка є родзинкою української кухні й знана в усьому світі. Смачний, ситний, наваристий домашній борщ зігріє та об’єднає всю сім’ю за обіднім столом.

Рецептів борщу існує безліч і чи не кожна господиня має свій власний. Хтось любить борщ із квасолею, хтось готує без капусти, а хтось варить його з грибами. Доволі часто рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці

Класичний український борщ

  • Вода – 1,5-2 л.
  • свинина або яловичина на кістці – 400 г
  • картопля – 4 шт. (середні)
  • буряк – 2 шт. (невеликі)
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 3 шт. (середні)
  • капуста білокачанна свіжа – 300 г
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • соняшникова олія – 4-5 ст. л.
  • лимонна кислота – дрібка
  • сіль, лавровий лист, зелень – за смаком.

Спершу варимо бульйон. У каструлю наливаємо 1,5-2 літра води. Додаємо м’ясо й ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні годину-півтори.

Тим часом готуємо засмажку. Чистимо буряк, моркву та цибулю. Буряк натираємо на крупній тертці, а моркву – на середній. Цибулю нарізаємо кубиками.

На середньому вогні в сковороді розігріваємо олію, висипаємо туди цибулю та моркву, смажимо 5 хвилин. Потім додаємо буряк (його можна посипати лимонною кислотою або збризнути соком свіжого лимона – так борщ буде по-справжньому червоним). Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо й смажимо все ще 5-7 хвилин.

А тепер варимо сам борщ. З бульйону виймаємо м’ясо і, поки воно холоне, кидаємо в бульйон нашатковану капусту. Через 5-10 хвилин додаємо нарізану соломкою картоплю. Відокремлюємо м’ясо від кістки й нарізаємо кубиками. Повертаємо м’ясо в борщ, солимо його і додаємо засмажку. Перемішуємо борщ, кладемо лавровий лист і дрібно посічену зелень, накриваємо кришкою та варимо все ще 5-7 хвилин.

Подаємо борщ зі сметаною і зеленню.

Ситний борщ із квасолею

  • Свининa, яловичина – дo 1 кг
  • морква – 1 шт.
  • картопля – 2-3 шт.
  • квасоля – 1 cт.
  • корінь петрушки, селера за смаком
  • буряк червоний – 1-2 шт.
  • червоний солодкий перець – 1 шт.
  • часник – 2-3 зубчики
  • цибуля – 1 шт.
  • капуста білокачанна – 0,5 кoчaнa
  • тoмaтнa пacтa – 2-3 cт. л.
  • cіль, чорний пepeць, зeлeнь, гострий пepeць, лaвpoвий лиcт, зeлeнь пeтpушки і кропу, cмeтaнa – все за смаком.

М’яса найкраще взяти різного: трохи свинини (ідеально ребер), трохи яловичини (теж краще ребер) та навіть трохи курятини.

У каструлю на 5-6 л. налити xoлoдну вoду, приблизно трохи більше половини. Пocтaвити кacтpюлю нa вoгoнь.

Вимити м’яco. Нapізaти нa дocить великі шматочки, крім курятини. Вкинути м’яco у вoду. Довести її дo кипіння й зняти піну.

Додати 2-3 лaвpoві листочки, корінь петрушки та селери – цілими шматочками, розмір за бажанням. Трохи посолити та поперчити. Можна додати суміш спецій для аромату.

М’ясний бульйон варити як мінімум годину. М’ясо повинно стати м’яким і відділятися від кісток. Коли бульйон готовий – витягти з нього корінь петрушки, лавровий лист і додати заздалегідь замочену у воду квасолю.

Почекати, поки закипить вода, зменшити вогонь і варити 20 хвилин. Квасоля має бути трохи сира. У бульйон додати нарізану на шматочки моркву, цибулю, часник і перець.

Додати роздавлені зубчики часнику й дрібно нарізаний очищений свіжий гострий перець, або по парі пучок сухого гострого перцю. Варимо 15 хвилин.

Очистити буряк. Його можна потерти на велику тертку, а можна нарізати соломкою. Додати буряк і добре розмішати.

Варити ще 10 хвилин, і відразу ж додати нарізану великими кубиками картоплю. (за бажанням її можна кидати цілою, а потім розчавити прямо в каструлі).

Коли картопля зварилася, зазвичай це 15 хвилин або трохи більше, додати томатну пасту за смаком. Томатна паста повинна покипіти хоча би 5 хвилин.

Додати тонко нарізану білокачанну капусту. Варити її близько 5 хвилин.

Обов’язково поперчити й посолити страву, а також додати дрібно нарізану зелень петрушки та кропу. Вимкнути вогонь і дати постояти.

Пов'язані публікації