Книдлі, або кнедлики — страва не лише української, але східноєвропейської кухні. Особливо популярні вони у польській та чеській кухні, а в Україні – на Закарпатті.
Книдлі готують з борошна, з додаванням сиру, картоплі та яєць, варять на парі, а подають з різними підливами. У галицькій кухні зустрічається назва “варяниці з булки”. Ця страва схожа на розпарений білий хліб.
Кнедлики з кислою капустою були улюбленою стравою бравого вояка Швейка – літературного персонажа чеського письменника Ярослава Гашека, маршрут подорожі якого пролягав і територією нинішньої України.
Інший варіант приготування книдлів – з картоплі. Їх відварюють у воді і можуть додавати різні начинки: сливи, солений сир тощо.
Книдлі згадує у книзі “Матеріали до українсько-руської етнології” (1899) український етнограф та фольклорист Володимир Гнатюк:
Отож приготуймо картопляні книдлі з карамелізованою цибулею.
Інгредієнти:
- Картопля варена – 0,5 кг
- Картопля сира – 1 кг
- Крохмаль картопляний – 3 ч. л
- Сіль, перець – до смаку
- Цибуля – 2 шт
- Олія – 2 ст л
- Масло – 20 г
- Цукор – 1 ч. л
Варену картоплю розімнути товкачиком. Картоплю можна відварити як в мундирах, так і почищену.
До цієї маси додати потерту на терці і відтиснуту від зайвої рідини картоплю, крохмаль, ретельно перемішати.
З утвореної маси формувати кульки, завбільшки з м’ячик для настільного тенісу. Можна і більші – але тоді їх треба буде трішки довше варити.
Обкачувати у борошні – це полегшить формування книдлів.
Якщо ви вирішите згодом зробити книдлі з начинкою, то набирайте трохи картопляної маси в столову ложку, розрівнюйте, а на середину викладайте начинку – солений сир чи сливи – і заліплюйте, формуючи кульку.
Варити книдлі, кидаючи в окріп. Вони готові, коли піднімуться на поверхню. Готовність можна перевірити – діставши і розрізавши один.
Засмачити карамелізованою цибулею. Для цього завчасно розігріти сковороду з олією та грудкою масла, висипати порізану грубо напівкільцями цибулю. І підсмажити, помішуючи, до зарум’янення. Зменшити вогонь і всипати цукор, помішуючи смажити до готовності.
Подавати книдлі з карамелізованою цибулею. Додатково можна додати сметану.
Обговорення