• Останні
  • У тренді
квашення

Класичний рецепт квашеної капусти

24.10.2024
Суд у Тернополі розглядає резонансний позов Івана Марчука: екснардеп заявив про затягування справи

Суд у Тернополі розглядає резонансний позов Івана Марчука: екснардеп заявив про затягування справи

24.12.2025
Народний артист з Тернопільщини Роман Рудий отримав відзнаку від мера Києва

Народний артист з Тернопільщини Роман Рудий отримав відзнаку від мера Києва

24.12.2025
77-річна жінка потрапила під колеса авто в Борщові

77-річна жінка потрапила під колеса авто в Борщові

24.12.2025

У селі під Тернополем загорілася трансформаторна підстанція

24.12.2025
Суддю з Тернопільщини, фігурантку справи про смертельну ДТП, залишили відстороненою до весни

Суддю з Тернопільщини, фігурантку справи про смертельну ДТП, залишили відстороненою до весни

24.12.2025
Печеня на Різдво

Печеня на Різдво

24.12.2025
На Тернoпільщині викритo привласнення 2,3 млн грн на ремoнті oсвітніх закладів

На Тернoпільщині викритo привласнення 2,3 млн грн на ремoнті oсвітніх закладів

23.12.2025
1000 гривень зимової підтримки дозволили спрямовувати на газові послуги у багатоквартирних будинках

1000 гривень зимової підтримки дозволили спрямовувати на газові послуги у багатоквартирних будинках

23.12.2025
Жителя Тернопільщини судитимуть зa зґвaлтувaння мaлолітньої племінниці

Жителя Тернопільщини судитимуть зa зґвaлтувaння мaлолітньої племінниці

23.12.2025
З чого почати пошук роботи: гайд для тих, хто вагається

З чого почати пошук роботи: гайд для тих, хто вагається

23.12.2025
Тернопільські нацгвардійці провели урок мужності для школярів Лозівської школи

Тернопільські нацгвардійці провели урок мужності для школярів Лозівської школи

23.12.2025
69492a919d76d.webp

Синдром хронічної втоми: як розпізнати та які процедури допомагають найшвидше відновитись

23.12.2025
Середа, 24 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Класичний рецепт квашеної капусти

Опубліковано Вірослава Їжак
24.10.2024

Квашена капуста – традиційна страва української кухні, яка не лише смачна, але й багата на вітаміни та корисні речовини. Правильне квашення капусти зберігає її хрумкість та приємний кисло-солоний смак.

Квашення капусти – це давня традиція української кухні, що бере свій початок з часів, коли люди шукали способи зберігати овочі на зиму. Завдяки природному процесу ферментації капуста не лише зберігається тривалий час, але й набуває особливого смаку, багатого на корисні бактерії.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Кутя по-тернопільськи

Не лише з маком і медом: рецепти куті від тернополян

23.12.2025
запечена картопля у грибному соусі

Як приготувати запечену картоплю у вершково-грибному соусі

15.12.2025
квашення
Ілюстративне фото з мережі.

Інгредієнти

На 10 кг білокачанної капусти знадобиться:

  • Морква – 1 кг
  • Сіль кам’яна – 200-250 г
  • Кріп (зонтики) – 3-4 шт
  • Лавровий лист – 5-6 шт
  • Чорний перець горошком – 15-20 шт
  • Вода для розсолу – за потреби

Підготовка капусти

Капусту слід вибирати пізніх сортів, щільну та свіжу. Качани очищають від верхніх листків та шаткують тонкими смужками. Моркву натирають на крупній тертці або нарізають соломкою.

Процес квашення

  • Нашатковану капусту змішують з морквою та сіллю.
  • Масу ретельно перетирають руками до появи соку.
  • Додають спеції.
  • Щільно укладають в емальовану або дерев’яну ємність.
  • Зверху кладуть цілі капустяні листки.
  • Притискають чистим дерев’яним кружком і встановлюють гніт.

Особливості ферментації

Оптимальна температура для ферментації – 18-22°C. Через добу капусту протикають дерев’яною паличкою до дна для виходу газів. Перші 3-4 дні – активна ферментація, після чого капусту переносять у прохолодне місце (до +10°C).

Готовність капусти визначають за характерним кисло-солоним смаком та хрумкою консистенцією, зазвичай через 5-7 днів.

Рецепт лінивих котлет з капустою

Рецепт лінивих котлет з капустою

Читайте нас в Google News
Теги: заготовки на зимуквашена капустарецептсмачнотрадиційні рецептиукраїнська кухняферментація
Share164ShareSend

Пов'язані публікації

капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • 100 SECRET BOXів із дронами для ГУР: потужна кампанія «Смачно, бо на дрони!» фінішувала 23.12.2025
  • Історія кондитерки з Тернопільщини, яка стала військовою операторкою дрона 23.12.2025
  • Уся родина — бойовий підрозділ: історія артилериста з Тернополя 23.12.2025
  • У 21 очолила батарею радіолокаційної розвідки: її голосом звучать команди для десятків військовослужбовців 23.12.2025
  • У Тернополі відбувся показ короткометражок «KamerFilm» 22.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.