• Останні
  • У тренді
квашення

Класичний рецепт квашеної капусти

24.10.2024
уражено вантажний поїзд

Поїзд “став каменем”: Юрій Кульпа розповів про нічну аварію після атаки дрона

22.12.2025
повідомили про підозру місцевому жителю

У Тернополі затримали чоловіка за підозрою у впливі на посадовців ТЦК

22.12.2025
Депутати внесли зміни до бюджету Тернопільської громади на 2025-й рік

На сесії Тернопільської міськради внесли зміни до бюджету громади на 2025-й рік

22.12.2025
«Зубожіння» в Байковецькій громаді: зарплата голови різко скоротилася

Голова Байковецької ТГ прокоментував складання повноважень

22.12.2025
У Збаражі запалили Вифлеємський вогонь миру на Алеї Героїв

У Збаражі запалили Вифлеємський вогонь миру на Алеї Героїв

22.12.2025
Диякон “Свідків Єгови” з Тернопільщини вважав захист України тяжким гріхом

Диякон “Свідків Єгови” з Тернопільщини вважав захист України тяжким гріхом

22.12.2025
У Тернополі затвердили дві програми підтримки родин і дітей Героїв громади

У Тернополі затвердили дві програми підтримки родин і дітей Героїв громади

22.12.2025
Реформа освіти в Україні: що зміниться у навчальному процесі наступного року

Реформа освіти в Україні: що зміниться у навчальному процесі наступного року

21.12.2025
Гучна справа ТЦК у Борщеві на Тернопільщині: доки тривають суди і слідство, померли вже двоє людей

Гучна справа ТЦК у Борщеві на Тернопільщині: доки тривають суди і слідство, померли вже двоє людей

21.12.2025
Renault Duster 2026

В Україні зростає попит на дизельні авто: у листопаді зареєстрували понад 5,3 тисячі машин

21.12.2025
Унікальний храм з історією королівських масштабів: костел Святої Трійці у Микулинцях на Тернопільщині

Унікальний храм з історією королівських масштабів: костел Святої Трійці у Микулинцях на Тернопільщині

21.12.2025
У Заводській громаді площу прикрасили різдвяними зірками, створеними дітьми

У Заводській громаді площу прикрасили різдвяними зірками, створеними дітьми

21.12.2025
Понеділок, 22 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Класичний рецепт квашеної капусти

Опубліковано Вірослава Їжак
24.10.2024

Квашена капуста – традиційна страва української кухні, яка не лише смачна, але й багата на вітаміни та корисні речовини. Правильне квашення капусти зберігає її хрумкість та приємний кисло-солоний смак.

Квашення капусти – це давня традиція української кухні, що бере свій початок з часів, коли люди шукали способи зберігати овочі на зиму. Завдяки природному процесу ферментації капуста не лише зберігається тривалий час, але й набуває особливого смаку, багатого на корисні бактерії.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

запечена картопля у грибному соусі

Як приготувати запечену картоплю у вершково-грибному соусі

15.12.2025
капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
квашення
Ілюстративне фото з мережі.

Інгредієнти

На 10 кг білокачанної капусти знадобиться:

  • Морква – 1 кг
  • Сіль кам’яна – 200-250 г
  • Кріп (зонтики) – 3-4 шт
  • Лавровий лист – 5-6 шт
  • Чорний перець горошком – 15-20 шт
  • Вода для розсолу – за потреби

Підготовка капусти

Капусту слід вибирати пізніх сортів, щільну та свіжу. Качани очищають від верхніх листків та шаткують тонкими смужками. Моркву натирають на крупній тертці або нарізають соломкою.

Процес квашення

  • Нашатковану капусту змішують з морквою та сіллю.
  • Масу ретельно перетирають руками до появи соку.
  • Додають спеції.
  • Щільно укладають в емальовану або дерев’яну ємність.
  • Зверху кладуть цілі капустяні листки.
  • Притискають чистим дерев’яним кружком і встановлюють гніт.

Особливості ферментації

Оптимальна температура для ферментації – 18-22°C. Через добу капусту протикають дерев’яною паличкою до дна для виходу газів. Перші 3-4 дні – активна ферментація, після чого капусту переносять у прохолодне місце (до +10°C).

Готовність капусти визначають за характерним кисло-солоним смаком та хрумкою консистенцією, зазвичай через 5-7 днів.

Рецепт лінивих котлет з капустою

Рецепт лінивих котлет з капустою

Читайте нас в Google News
Теги: заготовки на зимуквашена капустарецептсмачнотрадиційні рецептиукраїнська кухняферментація
Share164ShareSend

Пов'язані публікації

коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025
Капустяник

Простий рецепт капустяника без тіста

28.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • У новому документальному фільмі історія захисника з Тернопільщини (відео) 20.12.2025
  • Захисника Андрія Бойка з Тернопільщини нагороджено Золотим хрестом 20.12.2025
  • Аеророзвідники 44 артилерійської бригади знаходять ворога навіть в тилу 20.12.2025
  • Про черговий складний день розповіли захисники з Національної Гвардії України 20.12.2025
  • Мережа магазинів INSHOES оголошує старт зимового розпродажу 20.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.