• Останні
  • У тренді

Екскурсії, відпочинок на фермі, де виготовляють сир, пропонують на Тернопільщині (Фото)

18.05.2019
основні нововведення

Новий 2026 рік: які зарплати, виплати та ціни чекають українців з 1 січня

23.12.2025
24 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на 24 грудня

23.12.2025
Кутя по-тернопільськи

Не лише з маком і медом: рецепти куті від тернополян

23.12.2025
Представники Тернопільського профтеху відвідали головну подію ремісників у Німеччині

Представники Тернопільського профтеху відвідали головну подію ремісників у Німеччині

23.12.2025
підтримав Івана Марчука

Український інститут національної пам’яті став на захист творчої спадщини Івана Марчука

23.12.2025
встановили найбільшу в Україні шопку

Найбільша шопка у церкві святого апостола Петра вже відкрита для відвідувачів: оприлюднили розклад на 24-25 грудня

23.12.2025
Нaрдеп Андрій Богдaнець вимaгaє перевірити у Тернополі об’єктивність нaрaхувaння плaти зa воду

Відновили електропостачання на об’єктах водоканалу в Тернополі: будемо з водою

23.12.2025
Любов Заяць

Померла працівниця Тернопільської обласної дитячої лікарні Любов Заяць

23.12.2025
масштабні відключення електроенергії на Тернопільщині

Після aтaки рoсiї електропостачання на Тернопільщині відновили для всіх абонентів

23.12.2025
оператор дронів кондитерка

Пекла торти, а тепер боронить небо: шлях тернопільської кондитерки до війська

23.12.2025
24 грудня

Графік відключення світла в Тернополі та області на 23 грудня (оновлено)

23.12.2025
Від спортивних залів до FPV-дронів: історія 22-річного оператора БПЛА з позивним «Чіп»

Від спортивних залів до FPV-дронів: історія 22-річного оператора БПЛА з позивним «Чіп»

23.12.2025
Вівторок, 23 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Екскурсії, відпочинок на фермі, де виготовляють сир, пропонують на Тернопільщині (Фото)

Опубліковано Арсен Верховій
18.05.2019

Відпочинок на природі, екскурсії та майстер-клас з виробництва сиру, а також веломаршрути, збирання грибів і ягід – ось що пропонують гостям  ферми “Веселі козенята”. Цю садибу в селі Хомівка, Зборівського району, відвідало вже багато гостей з України і навіть з-за кордону, пише “Від Тернополя до Тарнополя” з посиланням на “Нову Тернопільську газету”.

Все почалося 10 років тому, коли подружжя тернополян Тарас і Галина Назари купили посеред лісу стару хатину й почали розводити на обійсті тварин. Нині у господарів є вже майже сотня кіз та овець, корова, кілька поросят, кури, качки, собаки, голуби. Починали з кіз, найбільше захоплюються ними й досі. Свій напрямок підприємництва Тарас окреслює як агротуризм, адже пропонує відпочинок на території ферми для родин та компаній, поєднаний з екскурсією, купанням у басейні, приготуванням страв із натуральних продуктів. Господар варить смачні сири й частує ними гостей. Невдовзі почне приймати на ночівлю відвідувачів екоферми, для цього звів будинок, облаштовує кілька комфортних номерів. Назву для ферми у Хомівці придумала донечка Назарів — 10-річна Даринка,  а 2-річній Яринці вона теж до вподоби. Дружина Галина підтримує ініціативу чоловіка. У Тараса економічна освіта, тваринництво, як каже, це його хобі. Наразі від ферми ще небагато доходу, заробляє подружжя на життя виробництвом і монтажем натяжних стель. Доглядати за тваринами їм допомагає місцевий мешканець. Про свою козину ферму Тарас радо розповів читачам «Нової…»

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

У Тернополі замінили майже 900 вікон у будинках, пошкоджених ракетною атакою

У Тернополі замінили майже 900 вікон у будинках, пошкоджених ракетною атакою

16.12.2025
У Тернополі сьогодні освятять оновлену Різдвяну шопку

У Тернополі сьогодні освятять оновлену Різдвяну шопку

12.12.2025

«Кози, бо сам — молочна дитина»

— Люблю тварин, адже сам я — молочна дитина, — усміхається Тарас. — Оскільки з віком організм людини перестає перетравлювати коров’яче молоко, то ми з дружиною вирішили розводити кіз, чиє молоко дуже корисне. Ферма поки що живе своїм життям, це справа для душі, але треба зосереджуватись на ній, бо і тварин багато, і витрати чималі, і збільшується кількість бажаючих приїхати до нас. Ідея заснувати ферму прийшла несподівано. Якось я катався на лижах і зламав ногу, довелося лежати в гіпсі не один тиждень… Щоб не нудьгувати, гортав інтернет, читав про підприємництво в Україні і натрапив на інформацію про кіз. Це мене відразу захопило, вирішив спробувати. Ще з милицями сів у авто і об’їздив козині ферми по Україні. У когось було краще, у когось — гірше, хоча загалом на той час козівництво ще було мало розвинене. Козині ферми можна було порахувати на пальцях. Перших козенят я купив у свого друга, який тримає кілька кіз, щоб родина мала натуральні молоко та сир. У нього породисті тварини, привезені з Європи. Згодом ми разом із ним почали їздити за кордон і купувати кіз. Були на фермах у Голландії, Німеччині, Чехії.

Якщо захопишся тваринництвом, то неможливо зупинитись (сміється, — авт.). Нині на моїй фермі вже до сотні кіз. Кози у мене трьох порід — зааненської, англонубійської та бурської. Ще тримаємо напівдиких свиней для продажу поросят, маємо корову. Хомівка ідеально підійшла для нашої ферми. У селі будинки розкидані по території, багато полів. Жартую, що Хомівка, мабуть, єдиний в області населений пункт, де ні німцям, ні совітам не вдалося зігнати людей на одну вулицю. Вона радше нагадує хутори. Коли я шукав землю, де б купити хату і почати вирощувати кіз, то хотів, щоб і недалеко від Тернополя, і водночас щоб це була тиха місцина. Заїхав до Хомівки і не повірив очам, що так близько до обласного центру може бути недоторкана природа. Із трьох боків нашу ферму оточує ліс, з четвертої — поле. Ферма розташована за 2,5 км від траси. Маємо 80 сотих землі, вирощуємо овочі, фрукти, закладаємо теплицю, влітку заготовляємо сіно та корми для тварин.

«Веселі козенята» — смачний сир!

— У вільний час виготовляю сири, наразі експериментую. Поки що у нас невеликі обсяги, лише для власного споживання, дечим ділюся з друзями, — каже власник ферми «Веселі козенята». — Я все-таки налаштований не на виробництво молокопродуктів, а на агротуризм. Переймав досвід сироваріння на фермах Італії, Данії, Швеції, але не прагну когось копіювати, хочу знайти свій оптимальний рецепт. У кожної нації є свої традиції виготовлення сирів. Наші пращури вважали, що найкраще солити сири і так зберігати, поляки полюбляють копчені, німці роблять акцент на дотриманні чистоти під час виробництва, тож їхні сири ідеально зберігаються, італійці придумали подвійну пастеризацію молока. В Європі мені цікаво було побачити саме невеликі козині ферми, де виготовляють натуральний сир. Чим більше тварин у господарстві, тим масовіше виробництво, тим більше домішок застосовують при сироварінні. Щодо варіння сирів, то є стандартна формула виробництва сирного зерна: потрібно підігріти молоко до певної температури, додати сичужний фермент, щоб згорнулося, а вже з отриманого напівфабрикату можна робити певний вид. При різних температурах, різній вологості сир буде по-різному дозрівати і матиме інший смак. Чи не найбільше смак сиру залежить  від раціону кіз. Важливо, щоб було різнотрав’я. Наші кози в Хомівці до обіду пасуться на полі, де м’яка трава, а після обіду — в лісі, де грубша. Якість кормів впливає на кількість білка в молоці та на його жирність. Неможливо зробити однаковий сир у різних регіонах України, навіть у різних частинах області. Але у цьому і є індивідуальність, яку треба підкреслювати. Деякі фермери намагаються зробити сир, схожий на якийсь закордонний сорт. Не варто за цим гнатися! На кожній фермі є своє стадо, свої корми і свій неповторний сир. Ми наразі робимо качоту (середньої твердості) з додаванням горіхів та плавлений. У нас на фермі все своє — молоко, сир, м’ясо, яйця. Свинину рідко їмо, переважно козлятину або баранину. У багатьох склалася хибна думка, що м’ясо цих тварин має неприємний запах. Нічого подібного! Якщо правильно приготувати, то смачнішого та дієтичнішого м’яса нема.

Заробили на ремонтах, вклали у… ферму

— Крім відпочинку на природі, екскурсії та майстер-класу з виробництва сиру, пропонуємо нашим гостям активний відпочинок — веломаршрути, збирання ягід, грибів, — розповідає Тарас. — Агротуризм крокує поруч із зеленим туризмом. В Україні неважко почати сільський туризм, головне — зрозуміти, що будеш пропонувати приїжджим. Літні люди в селах навряд чи будуть цим займатися, молодь у пошуках легшого життя утікає за кордон, залишаються лише такі, як я — котрі люблять село і тварин. Для старту зеленого туризму не потрібні великі кошти. Має людина свою хату, зробить альтанку, лазню і вже приймає гостей. Щоб відкрити свою ферму, потрібно більше коштів. Ми не їхали за кордон на заробітки, вкладаємо гроші, які заробляємо на ремонтах.

Пішло, звісно, вже чимало коштів, бо, скажімо, одна породиста коза вартує в Європі від 400 до 1200 євро. Але тим, хто має бажання розвивати сільський туризм, не треба боятися труднощів, а пробувати. Варто придумати якусь цікавинку, щоб садиба запам’яталася. На Тернопільщині є кілька садиб, що пропонують поселитися у них, але поки що нічим не виділяються. Нічліг та смачна їжа — це добре для початку, але треба запропонувати ще щось унікальне. Мій знайомий, скажімо, започатковує зелений туризм із риболовлею. Можна розвинути туризм на базі пасіки, на основі якогось ремесла — скажімо, плетення кошиків з лози, гончарства. Бачив, як один господар-іноземець на Закарпатті започаткував зелений туризм з гастрономічною «родзинкою» — вирощує свиней і виготовляє смачні ковбаси, щедро частує ними гостей. За кордоном зелений туризм надзвичайно розвинутий — майже у кожному селі є оселя, де можна зупинитися. Агротуризм у Європі розглядають як додатковий заробіток. В Україні за зелений туризм чи відкриття невеликих ферм беруться лише фанати й ентузіасти. І не через те, що важко конкурувати з великими компаніями, які продають молоко та м’ясо, а тому, що складно «ламати» ментальність українців, які не розуміють, що краще з’їсти сто грамів натурального продукту, аніж кілограм штучного. Є магазинні продукти для масового споживача, а є екопродукти, в які господар вкладає свою душу.

Читайте нас в Google News
Теги: Відпочинокекскурсіїкозимістоновинисирферма
Share14ShareSend

Пов'язані публікації

розпочали роботу нового театрального сезону

У Чорткові відкрили театральний сезон аншлагом

01.12.2025
підтвердили ще одну смерть

У Тернополі підтвердили смерть та встановили особу ще однієї жертви атаки

28.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • У 21 очолила батарею радіолокаційної розвідки: її голосом звучать команди для десятків військовослужбовців 23.12.2025
  • У Тернополі відбувся показ короткометражок «KamerFilm» 22.12.2025
  • У Тернополі відбулася ювілейна телепремія «Гордість Тернопілля» 2025 22.12.2025
  • Тернопільський перинатальний центр представив Україну на міжнародному акушерському конгресі в Бразилії 22.12.2025
  • Реформа освіти в Україні: що зміниться у навчальному процесі наступного року 22.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.