• Останні
  • У тренді

Чому полуницю треба їсти усім і що корисного з неї приготувати

25.05.2023
горох

Як варити горох, щоб він був м’яким і смачним

28.10.2025
для кафедри театрального мистецтва

Магістри театрального мистецтва ТНПУ підкорюють професійні сцени

28.10.2025
На Краматорському напрямку знищено ворожі БПЛА, які використовувалися для розвідки та координації вогню

На Краматорському напрямку знищено ворожі БПЛА, які використовувалися для розвідки та координації вогню

28.10.2025
Олег Вітвіцький

Громадський діяч та історик з Тернопільщини Олег Вітвіцький презентував пісню про Теребовлю

28.10.2025
до 100-річчя від дня народження Петра Медведика

На Тернопільщині вшанували ювілей знаного фольклориста Петра Медведика

28.10.2025
Самарянин

У Тернополі відкрили новий центр душпастирської опіки родин полеглих воїнів “Самарянин”

28.10.2025

Емоційне здоров’я дітей: як допомогти малюку впоратися зі стресом і змінами

28.10.2025
Отямтеся! Прикусіть свої язики!

Отямтеся! Прикусіть свої язики!

28.10.2025
Нагорода знайшла героя: Герой України Ігор Дикун удостоєний Хреста особливих заслуг

Нагорода знайшла героя: Герой України Ігор Дикун удостоєний Хреста особливих заслуг

28.10.2025
В Україні зросла середня зарплата для нарахування пенсій до 19 856 грн

Шахрайство з насінням сої: тернопільські поліцейські розслідують справу на 400 тисяч гривень

28.10.2025
Угруповання військ «Захід» вдосконалює бойові навички з акцентом на сучасні технології

Угруповання військ «Захід» вдосконалює бойові навички з акцентом на сучасні технології

28.10.2025
У Тернополі відкрили рекрутинговий центр Сухопутних військ

У Тернополі відкрили рекрутинговий центр Сухопутних військ

28.10.2025
Вівторок, 28 Жовтня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Чому полуницю треба їсти усім і що корисного з неї приготувати

Сезон полуниці стартував.

Опубліковано Газета Місто
25.05.2023

Сезон полуниці стартував. Поруч із закордонною, переважно, грецькою, уже є і наша, закарпатська. І її щодня привозитимуть дедалі більше, до того ж ціни на цю ягоду вже пішли вниз.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

розпочинається опалювальний період

Перелік закладів Тернополя, яким уже увімкнули теплопостачання

04.10.2025
Тернопільський драмтеатр

У Тернопільському драмтеатрі для глядачів підготували сім нових вистав

30.09.2025

Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк стверджує, що в сезон полуниці цю ягоду варто їсти майже усім. За її словами, полуниця – джерело вітамінів (A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B 12, фолієвої кислоти, холіну) і мікроелементів (кальцію, заліза, магнію, фосфору, калію, натрію, цинку, міді, марганцю, селену), що конче потрібні кожному організму.

«Полуниця чинить позитивний вплив на серце, захищає його завдяки великій кількості антиоксидантів та поліфенолів. Вона містить антоціани, які захищають внутрішню оболонку судин та регулюють артеріальний тиск», – каже Ванда Леванюк.

Цю ягоду, говорить лікарка, можна їсти і людям з діабетом II типу, але не більше 60 г на день, бо вона допомагає підтримувати рівень цукру у крові. Полуниця має низький глікемічний індекс (це швидкість, з якою вуглеводи засвоюються організмом та підвищують рівень цукру в крові), тому споживання її не дає стрибків цукру.

Елагова кислота, яка є в складі полуниці, уповільнює вироблення ракових клітин і допомагає організму знищити певні типи канцерогенів. Полуниця містить кверцетин, який разом з регулярними фізичними вправами може зменшити утворення атеросклеротичних бляшок. Вітамін С, яким багата ягода, відіграє важливу роль у профілактиці запалення та полегшує симптоми артриту та подагри. Ця ягода допомагає боротися з холестерином завдяки пектину, який знижує рівень ЛПНЩ (поганий холестерин).

Полуниця на 88% складається з води, є низькокалорійним продуктом (у 100 г – 34 ккал), тож її можуть споживати люди, які хочуть схуднути. Антоціани збільшують вироблення організмом гормону адипонектину, який стимулює метаболізм і пригнічує апетит.

Ягода поліпшує стан шкіри, тому використовують для масок обличчя. Вона усуває мертві клітини, звужує пори, зменшує гіперпігментацію та темні плями, покращує колір шкіри, тонус, захищає від ультрафіолетових променів.

Дослідження показали: якщо вагітна жінка вживає полуницю під час вагітності, ризик розвитку алергії на неї у дитини мінімальний. Ласувати цією ягодою дієтологиня радить і чоловікам, бо вона покращує кровообіг, збільшує кількість сперматозоїдів.

Кому з полуницею варто бути обережним

«Людям, які мають виразки, гастрити, можна з’їсти не більше 8 полуниць на день і не на голодний шлунок», – каже дієтологиня.

Полуниця може сповільнити згортання крові, тому краще уникати її перед плановою операцією. А загалом відмовитися від цієї ягоди мають лише ті, у кого на неї алергія. Алергія на полуницю може з’явитися, якщо в дитячому віці продукт не був включений в раціон.

Смакоти з полуницею

Ягоди найкраще споживати свіжі, а також їх можна додавати до салатів, чаїв (виходить цікавий смак), готувати з них смузі, пекти пироги тощо. Ось три смачні рецепти

***

Полуничне смузі

(1 порція)

Інгредієнти:

  • полуниця – 8 ягід
  • молоко – 1/2 склянки
  • натурального йогурту –1/2 склянки
  • мед – 1 ч/л
  • дрібка ванілі
  • 6 подрібнених кубиків льоду

Спосіб приготування:

У блендер додайте всі інгредієнти, крім льоду, і збийте. Перемішайте суміш, додайте лід і знову перемішайте. Розлийте в склянки і смакуйте.

***

Салат з полуниці

Читайте нас в Google News

(2 порції)

Інгредієнти:

  • рукола – 25 г
  • полуниця –100 г
  • сир «Фета» – 70 г
  • волоські горіхи (їх можна обсмажити) – 15 г
  • оливкова олія –1,5 ст. л.
  • бальзамічний оцет –0,5 ст . л.
  • мед – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

Руколу подрібнити руками, полуницю порізати на шматки, сир нарізати кубиками, горіхи подрібнити. Приготувати заправку – олія, бальзамічний оцет, мед. Добре перемішати і заправити салат.

***

Полуничне парфе

(3 порції)

Інгредієнти:

  • печиво пісочне (подрібнене) – 5 г
  • полуниця – 150 г
  • цукор – 1 ч/л
  • полуниця – 2-3 шт ( для прикраси)
  • йогурт грецький – 150 г
  • вершковий сир – 60 г
  • ваніль – дрібка
  • вершки 33% – 1 ст.л
  • сіль – дрібка

Спосіб приготування:

Полуницю порізати, змішати з цукром, залишити на 30 хв, щоб пустила сік.

Окремо з’єднати вершковий сир, йогурт та вершки, додати цукор, ваніль та сіль і збити. Це вершковий шар.

На дно креманки викласти подрібнене печиво, потім вершковий шар, тоді полуничний і повторити. Зверху посипати крихтами печива і прикрасити полуницею.

Джерело: zaxid.net
Теги: полуницяприготуватисезон
Share16ShareSend

Пов'язані публікації

Тернопільський драмтеатр

28 вересня Тернопільський академічний драмтеатр ім. Т. Шевченка відкриває свій новий сезон

18.09.2025

Тернопільський театр відкриває сезон прем’єрою трагікомедії «Тернопільська Неаполітана»

11.09.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська митниця показала нові правила вивезення сої та ріпаку 28.10.2025
  • Історія ветерана з Тернопільщини Романа Ванжула 28.10.2025
  • У Тернополі на залізничному вокзалі відкрили рекрутинговий центр Сухопутних військ 28.10.2025
  • На Північно-Слобожанському напрямку бойову підготовку воїнів організовують з урахуванням реалій сьогодення 28.10.2025
  • Герой України з Тернополя Ігор Дикун удостоєний ще однієї престижної нагороди 28.10.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.