На Тернопільщині підприємець Віталій Ясенчук шість років займається вирощуванням шафрану, однак цього року врожай так і не з’явився. Про свою справу він розповів кореспондентам Суспільного.
Віталій Ясенчук живе у селі Ридодуби Чортківського району. Розповідає, що минулого року йому вдалося зібрати врожай, проте цьогоріч квіти не розкрилися.
Підприємець пояснює це погодними умовами та особливостями самої рослини:
«Шафран посівний, який вирощують з метою отримання спецій, квітне восени. Ми чекали, що це буде приблизно в другій половині жовтня. Але у вересні були приморозки, можливо це вплинуло. Але також треба не забувати, що шафран садять цибулинами і він квітне на третій рік від посадки… Були пуп’янки, які так і не розкрилися через холод».
За словами Віталія, з гектару можна зібрати до 5 кілограмів спеції.
Він розповідає, що спершу працював трактористом і на будівництві, а шафран вирішив вирощувати через цікавість до цієї рослини. Починав з чотирьох сотих городу, зараз квіти займають площу близько 13 сотих.
Догляд опановував самостійно:
«Є багато нюансів із посадкою. Цибулини потрібно посадити на глибині 15 сантиметрів, а потім викопувати і розсаджувати нові цибулини, які з’являються».
Підприємець пояснює, що для спеції використовують тільки рильця квітки:
«Вусики висмикують, а тоді засушують. З 250 квіток виходить орієнтовно грам готової спеції. Минулого року ми цілу ніч працювали».
Він каже, що шафран у світі вважається найдорожчою спецією, хоча в Україні популярність у нього невелика.
«Роздрібна ціна шафрану — 300 гривень за кілограм. У Франції, до прикладу, грам цих прянощів купують за 17 євро. Також ми робимо мед з шафраном».
Віталій Ясенчук сподівається, що наступного року рослина все ж дасть цвіт.
Раніше ми писали про те, що У Ридодубах вирощують шафран – найдорожчу спецію у світі.


























