• Останні
  • У тренді
Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025
Тернопільщина на ReBuild Ukraine: нові партнерства зі США, Іспанією та Швецією

Тернопільщина на ReBuild Ukraine: нові партнерства зі США, Іспанією та Швецією

15.11.2025
Для чого потрібне сервісне обслуговування опалювальної техніки?

Для чого потрібне сервісне обслуговування опалювальної техніки?

15.11.2025
На площі Ринок у Тернополі жінка на червоному авто в’їхала в магазин

На площі Ринок у Тернополі жінка на червоному авто в’їхала в магазин

15.11.2025
В Україні почали приймати заявки на тисячу гривень “зимової підтримки”

В Україні почали приймати заявки на тисячу гривень “зимової підтримки”

15.11.2025
У Тернопільській громаді визначили переможців “Громадського бюджету-2026”

У Тернопільській громаді визначили переможців “Громадського бюджету-2026”

15.11.2025
Кйокушінкаі карате Унія

Тернопільські каратисти вибороли нагороди на чемпіонаті України з Кйокушінкаі

15.11.2025
Кременець 1596 року

Розлучення в синагозі Кременця XVI століття: Історія, що вчить відпускати і жити далі

15.11.2025
Тернопільської обласна рада спільно з Радою ветеранів розвивають систему підтримки та вшанування захисників України

Тернопільської обласна рада спільно з Радою ветеранів розвивають систему підтримки та вшанування захисників України

15.11.2025
За крок до вироку: У Тернополі відбулися дебати у справі ветерана, який нібито вдарив муніципала

За крок до вироку: У Тернополі відбулися дебати у справі ветерана, який нібито вдарив муніципала

15.11.2025
За ніч над Україною знищили 93 цілі, якими рф атакувала Україну з неба

За ніч над Україною знищили 93 цілі, якими рф атакувала Україну з неба

15.11.2025
19 листопада на Тернопільщині випаде сніг

19 листопада на Тернопільщині випаде сніг

15.11.2025
Тернопільський осередок ГО «Захист Держави» організував екскурсію для студентів на радіо

Тернопільський осередок ГО «Захист Держави» організував екскурсію для студентів на радіо

15.11.2025
Субота, 15 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

Опубліковано Вірослава Їжак
15.11.2025

Пісний капусняк — традиційна українська страва, яка займає почесне місце на столі у піст. Це наваристий, ситний суп на основі квашеної капусти та пшона, який готували ще запорізькі козаки. Капуста у страві символізує простоту й водночас міцність, а пісний варіант виходить легким, але дуже поживним.

Історія капусняку сягає кінця існування Запорізької Січі, коли ця страва була повсякденною їжею козаків. У різних регіонах України її готували по-своєму, але основа залишалася незмінною — квашена капуста з її характерною кислинкою.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Сочевиця з овочами

Рецепт пісної, але поживної сочевиці з овочами

13.11.2025
борщ з грибами

Пісний борщ з лісовими грибами

10.11.2025

Для приготування потрібно:

  • квашена капуста — 400-500 г
  • картопля — 4-5 шт.
  • пшоно — 0,5 склянки
  • морква — 1-2 шт.
  • цибуля — 1-2 шт.
  • солодкий перець — 1 шт. (за бажанням)
  • томатний сік або паста — 150 мл або 2-3 ст. л.
  • часник — 3-4 зубчики
  • олія соняшникова — 3 ст. л.
  • лавровий лист — 2-3 шт.
  • перець чорний горошком — 5-6 шт.
  • сіль, перець — за смаком
  • зелень петрушки та кропу
  • вода — 2,5-3 л

Підготовка інгредієнтів

Пшоно промийте кілька разів під проточною водою, поки вода не стане прозорою. Це важливо, щоб капусняк не гіркував. Після цього залийте крупу гарячою водою на 30 хвилин — так воно швидше звариться.

Квашену капусту спробуйте на смак. Якщо занадто кисла — промийте під холодною водою та злегка віджміть. Якщо кислинка помірна — використовуйте разом з розсолом, він додасть страві більшої насиченості.

У великій каструлі доведіть до кипіння 2,5-3 літри води. Додайте промиту квашену капусту та варіть на середньому вогні 15-20 хвилин. Якщо капуста промита — додайте трохи розсолу або ложку лимонного соку для кислинки.

Картоплю почистіть та наріжте кубиками, додайте до капусти разом з лавровим листом та перцем горошком. Варіть 10 хвилин.

Додайте до каструлі промите і відціджене пшоно. Варіть ще 15-20 хвилин до готовності пшона. Крупа повинна розм’якшити та трохи розвалитися — це додасть густини капусняку.

Засмажка для капусняку

Поки варяться картопля та пшоно, приготуйте овочеву заправку. Цибулю наріжте дрібними кубиками, моркву натріть на крупній тертці, солодкий перець (якщо використовуєте) наріжте соломкою.

На розігрітій сковороді з олією спочатку обсмажте цибулю до золотистого кольору 5 хвилин. Додайте моркву та перець, смажте, постійно помішуючи, ще 5-7 хвилин, доки овочі не стануть м’якими.

Додайте до овочів томатний сік або пасту, перемішайте та тушкуйте на середньому вогні 10 хвилин. Це надасть капусняку красивого кольору та насиченого смаку.

Коли пшоно стане м’яким, додайте до каструлі овочеву заправку. Ретельно перемішайте та варіть ще 5-10 хвилин. Посоліть та поперчіть за смаком — пам’ятайте, що квашена капуста вже солона.

За 5 хвилин до готовності додайте подрібнений часник та рубану зелень петрушки і кропу. Деякі господині додають щіпку коріандру для більшої ароматності.

Зніміть капусняк з вогню та дайте настоятися під кришкою 15-20 хвилин. Це важливий крок — так всі смаки поєднаються, а капусняк стане ще наваристішим.

Секрети справжнього капусняку

Наші бабусі готували капусняк завжди густим — “щоб ложка стояла”. Для цього можна відібрати кілька штук вареної картоплі, розтовчити їх у пюре та повернути назад у каструлю — так суп стане густішим та кремовішим.

Традиційно пісний капусняк подають зі свіжим житнім хлібом або пампушками з часником. Деякі додають ложку сметани, але класичний пісний варіант їдять без неї.

Капусняк найсмачніший на другий день, коли всі інгредієнти добре настоялися. Тому його часто готують завчасно — на Святвечір варили ввечері 5 січня, щоб наступного дня страва була ідеальною.

Для більшої ситності та наваристості можна додати сушені гриби, попередньо замочивши їх на кілька годин. Грибний відвар стане основою для капусняку замість звичайної води, надаючи страві особливого лісового аромату.

Цей автентичний рецепт передавався з покоління в покоління і залишається однією з найулюбленіших страв українців у пісні дні.

Читайте нас в Google News

Спробуйте приготувати також пісний борщ з лісовими грибами.

Пісний борщ з лісовими грибами

Теги: автентична страваїжаквашена капустапісний капуснякпшонорецептсмачнотрадиційна кухняукраїнська кухня
Share6ShareSend

Пов'язані публікації

Пляцок

Галицький пляцок на скору руку

07.11.2025
підлива з м’ясом

Простий рецепт томатної підливи з м’ясом (відео)

04.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • 16 листопада у Шляхтинцях на Тернопільщині презентують історії волонтерів 15.11.2025
  • Блaженніший Святослaв привітaв Бучaцький ліцей ім. Святого Йосaфaтa з річницею відновлення зaклaду 15.11.2025
  • Український бізнес донатить на FPV-дрони для ГУР 15.11.2025
  • Старший сержант Іван із 44-ї ОАБр розповів про свій шлях на війні 15.11.2025
  • У ПрАТ “Тернопільміськгаз” нагадали про сервісне обслуговування опалювальної техніки 14.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.