• Останні
  • У тренді
Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025
Українське православ’я: історія та сучасні виклики

У Кременці відбувся круглий стіл про українське православ’я та сучасні виклики

15.12.2025
Богдана Лохвінська

Учениця Шумського ліцею Богдана Лохвінська отримала премію Фонду Президента України

15.12.2025
У Тернополі стали відомі лауреати Всеукраїнської премії Братів Лепких за 2025 рік

У Тернополі стали відомі лауреати Всеукраїнської премії Братів Лепких за 2025 рік

15.12.2025
Поїзд Рава-Руська – Коломия тепер зупиняється в Товстому на Тернопільщині: зручніше сполучення для жителів громади

Поїзд Рава-Руська – Коломия тепер зупиняється в Товстому на Тернопільщині: зручніше сполучення для жителів громади

15.12.2025
важливість регулярного технічного обслуговування газового обладнання

У «Тернопільміськгазі» нагадали про важливість технічного обслуговування газового обладнання

15.12.2025
Тернопільська школа №7 у жалобі: помер учень 3-го класу Лук’ян Сопель

Тернопільська школа №7 у жалобі: помер учень 3-го класу Лук’ян Сопель

15.12.2025
Ти готовий створити свою історію? Долучайся до воїнів трьох стихій 38-ї окремої бригади морської піхоти

Ти готовий створити свою історію? Долучайся до воїнів трьох стихій 38-ї окремої бригади морської піхоти

15.12.2025
Поряд з Тернопільщиною: В Україні стався четвертий землетрус за останні дні

Поряд з Тернопільщиною: В Україні стався четвертий землетрус за останні дні

15.12.2025
Єгенія Возна

У Тернополі попрощалися з майстринею вишивки Євгенією Возною

15.12.2025
Частина Тернополя буде без води 11 грудня

П’ять вулиць Тернополя залишаться 16 грудня без води

15.12.2025
У Тернополі судитимуть головного інженера ЖЕКу за отримання 10 000 доларів хабаря

У Тернополі судитимуть головного інженера ЖЕКу за отримання 10 000 доларів хабаря

15.12.2025
демонтаж будинку

Завершують демонтаж будинку на Стуса у Тернополі, в котрий влучила російська ракета

15.12.2025
Понеділок, 15 Грудня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

Опубліковано Вірослава Їжак
13.09.2025

Квашена капуста – одна з найпопулярніших заготовок на зиму. Щоб вона вдалася хрумкою та ароматною, важливо правильно вибрати час для заквашування.

Найкращим вважається період з кінця вересня до середини листопада, коли зібрано пізні сорти капусти. Саме в цей час головки максимально соковиті, щільні та мають достатньо природних цукрів для процесу бродіння.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

капусняк

Традиційний тернопільський капусняк з пшоном

12.12.2025
693aa06e4e3e7.webp

Рятівні рецепти: швидкі страви для завантажених буднів

11.12.2025

Досвідчені господині звертають увагу навіть на місячний календар: вважається, що найсмачніша капуста виходить, якщо заквашувати її на зростаючому або повному місяці, у дні, коли немає магнітних бур чи різких перепадів тиску. Це не суворе правило, але багато хто помічає, що така капуста краще зберігається.

Для квашення краще брати пізні сорти білокачанної капусти з щільними качанами. Молоді або ранні сорти не підійдуть – вони не мають достатньо цукрів, через що капуста може вийти м’якою і швидко зіпсуватися.

Моркву обирають соковиту, солодку, без пошкоджень. Сіль обов’язково кам’яна, без добавок. Йодована або дрібна кухонна сіль уповільнює процес бродіння і може зіпсувати смак.

Інгредієнти:

  • 5 кг білокачанної капусти
  • 500 г моркви
  • 100-120 г кам’яної солі (приблизно 2 столові ложки з гіркою на 1 кг овочів)

Приготування:

Зняти з качанів верхнє листя, видалити пошкоджені частини.

Нашинкувати капусту тонкою соломкою.

Натерти моркву на крупній тертці.

У великій мисці змішати капусту, моркву і сіль. Добре перетерти руками, поки не з’явиться сік.

Перекласти суміш у чисту велику банку або діжку, щільно утрамбовуючи кожен шар, щоб не залишалося повітря.

Накрити чистим капустяним листом, поставити гніт. Залишити при кімнатній температурі.

У перші 2-3 дні капуста активно бродить – потрібно щодня протикати її дерев’яною паличкою до дна, щоб випустити гази. Через 4-5 днів її можна винести у прохолодне місце для дозрівання. Повністю готовою капуста стає приблизно за 10-14 днів.

Коли вона дійде до смаку, зберігати слід у холодильнику або погребі при температурі не вище +5 °C.

Спробуйте також: Простий рецепт квашеної капусти з яблуками.

Класичний рецепт квашеної капусти.

Читайте нас в Google News
Теги: заготовкикапустаквашеннякухнярецептисмачно
Share15ShareSend

Пов'язані публікації

коцюрба

Як приготувати коцюрбу – стародавню страву з картоплею, галушками, шкварками та цибулею (відео)

09.12.2025
Капустяник

Простий рецепт капустяника без тіста

28.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Тернопільська лікарка Наталія Збрищак розповіла про необхідні добавки для вагітних 14.12.2025
  • Державні нагороди за мужність, відвагу та службу Україні отримали військовослужбовці 105 бригади 14.12.2025
  • У Збаразькій громаді відкрили нову добровільну пожежну команду 14.12.2025
  • Капелан бригади розпочинав війну звичайним піхотинцем 13.12.2025
  • Захисник Руслан про 11 років війни, поранення та виживання 13.12.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.