• Останні
  • У тренді
пляцок вишиванка

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

15.05.2025
Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

Собака, яка вистрибнула з дев’ятого поверху через пожежу, загинула у ветеринарній клініці

02.07.2025
Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

02.07.2025
Керівником Тернопільської обласної прокуратури призначений Віталій Панченко

4 квартири, 2 гаражі і три авто: декларація нового прокурора Тернопільщини

02.07.2025
На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

На Тернопільщині відбувся «Перший форум старост»: діалог для розвитку громад

02.07.2025
62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

62 тернопільські родини, чиї квартири постраждали від ворожої атаки, отримають грошову допомогу від міської ради

02.07.2025
Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

Від вибуху на Житомирщині постраждало більше десятий людей

02.07.2025
У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

У Чорткові поліція вилучила у перехожого майже 400 набоїв до АК

02.07.2025
Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

Довіра до командира та побратимів: історія бійця стрілецького батальйону поліції Тернопільщини з позивним «Запал»

02.07.2025
пожежа

У Тернополі собака вистрибнула з 10-го поверху під час пожежі в квартирі

02.07.2025
Ореста Березовського (митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

З подачі СБУ припинено громадянство України Ореста Березовського (так званого митрополита УПЦ (МП) Онуфрія)

02.07.2025
забруднення річки

На Тернопільщині судитимуть директора комунального підприємства через забруднення річки Золота Липа

02.07.2025
вишкіл

На Тернопільщині ССО ЗСУ провели вишкіл «Воїн-Вовкулака» для молоді

02.07.2025
Четвер, 3 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт автентичного галицького пляцка “Вишиванка”

Опубліковано Вірослава Їжак
15.05.2025

Пляцок “Вишиванка” — ароматний та вишуканий десерт, що увібрав у себе найкращі традиції галицької кухні. Він отримав свою назву через унікальне оформлення, яке нагадує українську вишиванку з характерними візерунками.

Складові успіху: інгредієнти пляцка “Вишиванка”

Для приготування цього особливого десерту вам знадобляться такі інгредієнти:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025
Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 4 яйця
  • 1 пакетик розпушувача для тіста
  • 2 столові ложки какао-порошку
  • 1 чайна ложка ванільного цукру

Для крему:

  • 500 г сиру кисломолочного (жирністю 9%)
  • 200 г цукрової пудри
  • 200 мл вершків (33% жирності)
  • 10 г желатину
  • 100 мл води
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 400 г свіжих або заморожених вишень (без кісточок)

Для глазурі та оздоблення:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г білого шоколаду (для створення візерунків)

Покроковий процес приготування

Спочатку підготуйте тісто. Розм’якшене вершкове масло збийте з цукром до пишності. Поступово додайте яйця, продовжуючи збивати.

Борошно просійте разом із розпушувачем та додайте до масляно-яєчної суміші. Замісіть однорідне тісто.

Розділіть тісто на дві частини. В одну додайте какао і ретельно вимішайте до рівномірного коричневого кольору.

Візьміть форму для випікання (діаметром приблизно 26 см), застеліть її пергаментом і змастіть маслом.

Викладіть тісто у форму, чергуючи світле і темне, створюючи візерунки, що нагадують орнамент вишиванки. Для цього можна використовувати кондитерський мішок або просто ложку.

Випікайте основу при температурі 180°C протягом 30-35 хвилин до готовності. Перевірте дерев’яною шпажкою — вона має виходити сухою.

Поки корж охолоджується, приготуйте крем. Желатин залийте холодною водою і залиште для набухання на 15-20 хвилин.

Вишні (якщо використовуєте заморожені, їх потрібно розморозити та злити сік) змішайте з 50 г цукрової пудри і залиште на 15 хвилин.

Сир протріть через сито або збийте блендером до однорідності. Додайте решту цукрової пудри та лимонний сік.

Набряклий желатин підігрійте на водяній бані до повного розчинення (але не доводьте до кипіння). Охолодіть до кімнатної температури.

Вершки збийте до стійких піків і акуратно вмішайте в сирну масу. Додайте розчинений желатин і вишні, обережно перемішайте.

Викладіть крем на охолоджений корж і поставте в холодильник на 3-4 години для застигання.

Для глазурі розтопіть чорний шоколад із вершковим маслом на водяній бані до однорідної консистенції.

Вилийте глазур на застиглий крем, рівномірно розподіліть по поверхні.

Білий шоколад розтопіть окремо і перелийте в кондитерський мішок з тонкою насадкою.

Читайте нас в Google News

Створіть на поверхні темної глазурі традиційні українські візерунки, характерні для вишиванок. Можна використовувати як геометричні орнаменти, так і рослинні мотиви.

Або взагалі поекспериментуйте з формою чи навіть інгредієнтами.

пляцок вишиванка
Фото з мережі.

Поставте пляцок у холодильник ще на 1 годину для остаточного застигання.

Подавайте пляцок “Вишиванка” порційно, нарізавши гострим ножем, попередньо змоченим у гарячій воді. Цей десерт стане справжньою окрасою святкового столу і приємно здивує ваших гостей не лише вишуканим смаком, але й оригінальним оформленням.

Читайте також: Класичний рецепт десерту «Бите скло».

Рецепт пляцка, який стане улюбленим: “Сніговик у тропіках”

Теги: десертдомашня випічкапляцоксмачнотрадиційні рецепти
Share14ShareSend

Пов'язані публікації

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

25.06.2025
салат з кабачків

Рецепт салату з кабачків на зиму

20.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Після фронтового поранення помер захисник з Тернопільщини Сергій Нестерук 02.07.2025
  • Додому з ворожого полону повертається чортків’янин Руслан Кульбарак 02.07.2025
  • Відійшов у засвіти тернопільський тренер Юрій Дубровний 02.07.2025
  • Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт 02.07.2025
  • Жнива стартували на Тернопільщині 02.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.