• Останні
  • У тренді
гречані вареники

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

11.11.2024
процесори

5 найкращих процесорів для відеокарти RTX 4090

30.10.2025
У Тернополі водій Mercedes пропонувaв хaбaря, щоб уникнути візиту до ТЦК

У Тернополі водій Mercedes пропонувaв хaбaря, щоб уникнути візиту до ТЦК

29.10.2025
НАБУ

«За 9 місяців НАБУ передало до суду лише 65 справ»: результати роботи антикорбюро України – на рівні райвідділку поліції

29.10.2025

Житель Тернопільського району до смерті забив знайому у своєму помешкані

29.10.2025
У Монастириській громаді представили нового в.о. начальника 5-го відділу Чортківського РТЦК та СП

У Монастириській громаді представили нового в.о. начальника 5-го відділу Чортківського РТЦК та СП

29.10.2025
Тернопільщина готова до опалювального сезону 2025/26

Тернопільщина готова до опалювального сезону 2025/26

29.10.2025
Міський голова Збаража Роман Полікровський отримав ступінь доктора філософії з менеджменту

Міський голова Збаража Роман Полікровський отримав ступінь доктора філософії з менеджменту

29.10.2025
У центрі Тернополя зараз вирує пожежа на останньому поверсі в будинку біля готелю

У центрі Тернополя зараз вирує пожежа на останньому поверсі в будинку біля готелю

29.10.2025
У Бережанській громаді 270 кілометрів не заасфальтованих доріг

У Бережанській громаді 270 кілометрів не заасфальтованих доріг

29.10.2025
На Тернопільщині виявили 59 браконьєрів з сітками та вудочками

На зимувальних ямах Тернопільщини забороняють вилов риби

29.10.2025
Тернопільщина продовжує налагоджувати співпрацю з польськими громадами

Тернопільщина продовжує налагоджувати співпрацю з польськими громадами

29.10.2025
На Тернопільщині оцінюють виконання планів розвитку лікарень: позитивна динаміка в семи закладах

На Тернопільщині оцінюють виконання планів розвитку лікарень: позитивна динаміка в семи закладах

29.10.2025
Четвер, 30 Жовтня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

Гречані вареники обожнював ще Тарас Шевченко, а нині вони стали гастрономічною фішкою Кременецького району Тернопільщини. Місцеві жителі не лише зберегли рецепт стародавньої страви, але й зробили гречані вареники відомими на всю Україну. 

Опубліковано Газета Місто
11.11.2024

Одного разу ми спробували гречані вареники в закладі харчування міста Кременець, там вони є брендовою стравою і нам дуже сподобались. Смачні та неймовірно цікаві на смак. Постійно по ресторанах кафе не поїздиш, тому вирішили навчитися готувати такі вдома. Знайшли рецепт в книзі про стародавню українську кухню та приготували. Тепер вареники з  гречаного борошна будемо готувати частіше. Адже вони вважаються ще й корисними.

гречані вареники
Гречані вареники.

Але є один аспект, ми вибрали рецепт, де гречане дорошно дається наполовину з пшеничним. Так вони краще ліпляться і менше варяться. Хоча автентичні гречані вареники мають робитися на 100% з гречаного борошно. Але тоді тісто не розкачується, а варениця виліплюється на руці з невеликого шматка тіста.

А ще в різних джерелах пишуть, що гречані вареники любив їсти Тарас Шевченко. До речі, він в Кременці, також бував, можливо, там він їх вперше спробував і полюбив. Але це лиш припущення. Зрештою, гречані вареники це дуже смачна страва, яку варто спробувати. Можливо, у вас до них виникне любов, як у нас, і як у Шевченка.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

горох

Як варити горох, щоб він був м’яким і смачним

28.10.2025
Картопля по-шведськи: простий рецепт хрусткого гарніру для вашого столу

Картопля по-шведськи: простий рецепт хрусткого гарніру для вашого столу

27.10.2025

Гречані вареники готуються на заварному тісті з додаванням яйця.

Як приготувати гречані вареники

1. Просіюємо борошно

Просіюємо гречане та пшеничне борошно. Змішуємо їх так щоб борошно стало однорідним. Додаємо солі і продовжуємо змішувати.

2. Додаємо сіль

Додаємо солі і продовжуємо змішувати.  На таку кількість борошна, можна додати трохи менше чайної ложки солі.

3. Заварюємо борошно

Вливаємо пів склянки кип’ятку. Це приблизно 120 грам чи мілілітрів. Трохи розмішуємо воду з борошном. Використовуємо для цього допоміжний інструмент, бо в мисці все дуже гаряче.

4. Додаємо яйце

Коли тісто трохи вистигло починаємо його замішувати руками. Додаємо до тіста яйце і продовжуємо замішувати до еластичного стану.

5. Підготовлюємо сир

Сир пропускаємо через м’ясорубку. Це найкраща структура для начинки. Можна звичайно подрібнити товкачкою або виделкою.

6. Додаємо сіль

До сиру додаємо пів ложки солі та добре перемішуємо.

7. Додаємо яйце

Вбиваємо туди одне куряче яйце. І добре перемішуємо.

8. Розкачуємо тісто

Відрізаємо невеличкий кусок тіста та розкачуємо. Це тісто дуже тоненько розкачуватися не буде. Бо воно через гречане борошно трохи цупкіше.

9. Робимо кружечки

Беремо склянку чи спеціальну витискачку і вирізаємо заготовки для вареників. В нас діаметр десь 8 сантиметрів.

10. Ліпимо вареники

Беремо заготовку і накладаємо в центр начинку. На таку величину потрібно приблизно чайна ложка начинки. Викладаємо зліплені вареники на поверхню, яку посипали невеликою кількістю борошна.

11. Готуємо засмажку

Сало потрібно порізати на великі шматочки. Тепер кладемо все сало на пательню і топимо на середньому вогні.

12. Варимо вареники

У киплячу підсолену воду закидаємо вареники та перемішуємо дерев’яною ложкою. Коли вареники всі поспливали, варимо їх приблизно 4-5 хвилин. Виймаємо їх і даємо щоб вода з них стекла.

13. Перемащуємо вареники

Коли вареники вже в тарілці, підігріваємо наші шкварки, якщо вже дуже охололи і поливаємо вареники. Змащуємо їх гарненько та смакуємо.

Ну і звичайно, до вареничків подається сметана.

Читайте нас в Google News
Теги: гречані вареникирецептТарас Шевченко
Share21ShareSend

Пов'язані публікації

мариновані опеньки

Перевірений рецепт маринованих опеньок на зиму

27.10.2025
рецептом домашнього сирника

Рецепт сирника від відомого священника-блогера з Тернопільщини Олексія Філюка

24.10.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • МонтажТехСервис: якісна викачка ям та обслуговування септиків 29.10.2025
  • Як вибрати правильний диск Дельта: поради експертів 29.10.2025
  • У ПрАТ Тернопільміськгаз розповіли про коригування показників газового лічильника 29.10.2025
  • На Тернопільщині стартував прийом заявок на гранти за програмою Теплиця ідей 29.10.2025
  • Сьогодні Тернопільміськгаз проводитиме аварійні роботи 29.10.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.