• Останні
  • У тренді
гречані вареники

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

11.11.2024
На Харківщині нічна атака ворога спричинила пожежі, є постраждалі

На Харківщині нічна атака ворога спричинила пожежі, є постраждалі

02.07.2025
Струсівський палац

Струсівський палац на Тернопільщині потребує порятунку: пам’ятка класицизму руйнується

02.07.2025
Руслан Пелехатий

Ветеран з Тернополя Руслан Пелехатий розповів про ветеранський спорт та простір “Незламні духом”

02.07.2025
Юні баскетболісти з Тернополя тріумфували на міжнародному турнірі в Італії

Юні баскетболісти з Тернополя тріумфували на міжнародному турнірі в Італії

01.07.2025
Фонд «Здорові» передав препарат для порятунку новонароджених у перинатальний центр Тернополя

Фонд «Здорові» передав препарат для порятунку новонароджених у перинатальний центр Тернополя

01.07.2025
У Бережанах відділок поліції планують відремонтувати за мільйон

На Тернопільщині гастролеру з Івано-Франківщини оголосили підозру у крадіжці

01.07.2025
Керівником Тернопільської обласної прокуратури призначений Віталій Панченко

Керівником Тернопільської обласної прокуратури призначений Віталій Панченко

01.07.2025
У Тернополі 2 Галицька бригада НГУ відзначила 33-тю річницю створення

У Тернополі 2 Галицька бригада НГУ відзначила 33-тю річницю створення

01.07.2025
Євген Шевцов

Криміналіст Нацполіції Євген Шевцов розповів про особливості своєї професії абітурієнтам ВНЗ МВС України

01.07.2025
зрадниця вирок

На Тернопільщині судитимуть перевізника за незаконне переправлення військовозобов’язаних за кордон

01.07.2025
Руслана Кульбарака

Чортків’янин Руслан Кульбарак повернувся додому після понад двох років у полоні

01.07.2025
забруднення річки Іква

На Тернопільщині посадовця комунального підприємства підозрюють у забрудненні річки Іква: збитки перевищують 2 мільйони гривень

01.07.2025
Середа, 2 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

Гречані вареники обожнював ще Тарас Шевченко, а нині вони стали гастрономічною фішкою Кременецького району Тернопільщини. Місцеві жителі не лише зберегли рецепт стародавньої страви, але й зробили гречані вареники відомими на всю Україну. 

Опубліковано Газета Місто
11.11.2024

Одного разу ми спробували гречані вареники в закладі харчування міста Кременець, там вони є брендовою стравою і нам дуже сподобались. Смачні та неймовірно цікаві на смак. Постійно по ресторанах кафе не поїздиш, тому вирішили навчитися готувати такі вдома. Знайшли рецепт в книзі про стародавню українську кухню та приготували. Тепер вареники з  гречаного борошна будемо готувати частіше. Адже вони вважаються ще й корисними.

гречані вареники
Гречані вареники.

Але є один аспект, ми вибрали рецепт, де гречане дорошно дається наполовину з пшеничним. Так вони краще ліпляться і менше варяться. Хоча автентичні гречані вареники мають робитися на 100% з гречаного борошно. Але тоді тісто не розкачується, а варениця виліплюється на руці з невеликого шматка тіста.

А ще в різних джерелах пишуть, що гречані вареники любив їсти Тарас Шевченко. До речі, він в Кременці, також бував, можливо, там він їх вперше спробував і полюбив. Але це лиш припущення. Зрештою, гречані вареники це дуже смачна страва, яку варто спробувати. Можливо, у вас до них виникне любов, як у нас, і як у Шевченка.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Сало в маринаді

Секрети смачного сала в розсолі: простий рецепт для всіх

01.07.2025
«гнізда» з макаронів з фаршем

«Гнізда» з макаронів з фаршем, помідорами і сиром

30.06.2025

Гречані вареники готуються на заварному тісті з додаванням яйця.

Як приготувати гречані вареники

1. Просіюємо борошно

Просіюємо гречане та пшеничне борошно. Змішуємо їх так щоб борошно стало однорідним. Додаємо солі і продовжуємо змішувати.

2. Додаємо сіль

Додаємо солі і продовжуємо змішувати.  На таку кількість борошна, можна додати трохи менше чайної ложки солі.

3. Заварюємо борошно

Вливаємо пів склянки кип’ятку. Це приблизно 120 грам чи мілілітрів. Трохи розмішуємо воду з борошном. Використовуємо для цього допоміжний інструмент, бо в мисці все дуже гаряче.

4. Додаємо яйце

Коли тісто трохи вистигло починаємо його замішувати руками. Додаємо до тіста яйце і продовжуємо замішувати до еластичного стану.

5. Підготовлюємо сир

Сир пропускаємо через м’ясорубку. Це найкраща структура для начинки. Можна звичайно подрібнити товкачкою або виделкою.

6. Додаємо сіль

До сиру додаємо пів ложки солі та добре перемішуємо.

7. Додаємо яйце

Вбиваємо туди одне куряче яйце. І добре перемішуємо.

8. Розкачуємо тісто

Відрізаємо невеличкий кусок тіста та розкачуємо. Це тісто дуже тоненько розкачуватися не буде. Бо воно через гречане борошно трохи цупкіше.

9. Робимо кружечки

Беремо склянку чи спеціальну витискачку і вирізаємо заготовки для вареників. В нас діаметр десь 8 сантиметрів.

10. Ліпимо вареники

Беремо заготовку і накладаємо в центр начинку. На таку величину потрібно приблизно чайна ложка начинки. Викладаємо зліплені вареники на поверхню, яку посипали невеликою кількістю борошна.

11. Готуємо засмажку

Сало потрібно порізати на великі шматочки. Тепер кладемо все сало на пательню і топимо на середньому вогні.

12. Варимо вареники

У киплячу підсолену воду закидаємо вареники та перемішуємо дерев’яною ложкою. Коли вареники всі поспливали, варимо їх приблизно 4-5 хвилин. Виймаємо їх і даємо щоб вода з них стекла.

13. Перемащуємо вареники

Коли вареники вже в тарілці, підігріваємо наші шкварки, якщо вже дуже охололи і поливаємо вареники. Змащуємо їх гарненько та смакуємо.

Ну і звичайно, до вареничків подається сметана.

Читайте нас в Google News
Теги: гречані вареникирецептТарас Шевченко
Share19ShareSend

Пов'язані публікації

Закарпатський бограч

Смак Закарпаття: як приготувати справжній бограч за класичним рецептом

27.06.2025
Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

Як приготувати медову пахлаву: простий рецепт з волоськими горіхами

25.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На війні помер захисник Анатолій Свідер з Тернопільщини 01.07.2025
  • На фронті відійшов у вічність захисник Богдан Черняк з Лановеччини 01.07.2025
  • На Тернопільщині у ріці знайшли мертвим зниклого пенсіонера 01.07.2025
  • Криміналіст Нацполіції Євген Шевцов розповів про особливості своєї професії абітурієнтам ВНЗ МВС України 01.07.2025
  • Meest Shopping: швидка та надійна доставка з магазинів Німеччини до України 01.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.