• Останні
  • У тренді
Дубівецький рецепт випікання хліба на черені: рецепт з Тернопільщини

Дубівецький рецепт випікання хліба на черені: рецепт з Тернопільщини

30.01.2024
Тернопільщина розширює міжнародну співпрацю

Тернопільщина розширює міжнародну співпрацю

17.11.2025
«Епік, уходиш? Ну і п….й»: У Тернополі вивісили банер через зміну «Епіцентром» домашнього стадіону в УПЛ

«Епік, уходиш? Ну і п….й»: У Тернополі вивісили банер через зміну «Епіцентром» домашнього стадіону в УПЛ

17.11.2025
Шахістка з Тернопільщини стала срібною призеркою на турнірі в Польщі

Шахістка з Тернопільщини стала срібною призеркою на турнірі в Польщі

17.11.2025
Тернопільськa митниця: діяльність, виклики, можливості – відкритa лекція для студентів ЗУНУ

Тернопільськa митниця: діяльність, виклики, можливості – відкритa лекція для студентів ЗУНУ

17.11.2025
«Якщо можеш бути корисною – треба служити»: історія зв’язківки Оксани Кос із Тернополя

«Якщо можеш бути корисною – треба служити»: історія зв’язківки Оксани Кос із Тернополя

17.11.2025
ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

ССОшна кухня: Педан, Кацурін, Гаваї та фіш-енд-чіпс

17.11.2025
«Опілля» створило передчуття свята, яке вже можна посмакувати

«Опілля» створило передчуття свята, яке вже можна посмакувати

17.11.2025
Україна обіграла Ісландію та пробилася у плейоф відбору ЧС-2026 з футболу

Україна обіграла Ісландію та пробилася у плейоф відбору ЧС-2026 з футболу

16.11.2025
Ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич відвідав Тернопільський перинатальний центр

Ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич відвідав Тернопільський перинатальний центр

16.11.2025
72 бригада отримала велику партію дронів від Володимира Кличка та «Української команди»

72 бригада отримала велику партію дронів від Володимира Кличка та «Української команди»

16.11.2025
Нa здобуття Всеукрaїнської премії ім. Брaтів Лепких претендувaтимуть чотирнaдцять осіб

Нa здобуття Всеукрaїнської премії ім. Брaтів Лепких претендувaтимуть чотирнaдцять осіб

16.11.2025
Ігор Гуда

Як тернопільський «Креатор-Буд» формує нову якість українського девелопменту

16.11.2025
Понеділок, 17 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Дубівецький рецепт випікання хліба на черені: рецепт з Тернопільщини

Опубліковано Газета Місто
30.01.2024

У Тернопільській області та далеко за її межами знають смак весільних короваїв, які випікають господині з мальовничого села Дубівці. Проте спекти за старовинним рецептом житньо-пшеничний хліб на черені вміє не кожна.

Педагог Марія Ханас, якій днями виповнилося 80, усе своє життя віддала школі, вихованню в дітях патріотизму, духовності та усіх шляхетних якостей, якими володіє сама. Пише Свобода.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025
борщ з грибами

Пісний борщ з лісовими грибами

10.11.2025

У родині пані Марії з покоління у покоління передається любов та вміння пекти хліб.

Жінка каже, що випікання хліба в печі – це процес довготривалий, вимагає терпіння, певної фізичної сили, а головне – великого бажання та любові. При сьогоднішньому напруженому ритмі життя господиня пече цей хліб лише у великі релігійні та державні свята, на сільські празники, та ювілеї рідних і близьких людей.

Смак і запах цього хліба не зрівняти ні з чим. Хто хоч раз його скуштував, той відчув приплив життєвої енергії, справжню насолоду, навіть щастя.

Щоб спекти хліб на черені, треба мати добру сільську піч. Отже, готуємо для початку восьмилітрове відро пшеничного борошна. Беремо близько половини і підмішуємо до нього 750 грамів житнього борошна, висипаємо у велику каструлю та заливаємо п’ятьма літрами окропу. Розмішуємо все до однорідної маси (пані Марія має для цього спеціальну копистку), накриваємо грубою полотниною, можна ковдрою, та ставимо у тепле місце паритися на 2-3 години.

Тим часом у другій каструлі готується опара. До 1 л теплої сироватки підмішуємо трохи борошна, додаємо пачечку дріжджів (50 г) і 150 г кислого тіста з минулої випічки. Хто пече вперше, у того такого заготовленого тіста нема, тому, як мовить пані Марія Ханас, можна обійтися і без нього. Коли запарене борошно потепліє, додаємо до нього опару, добре вимішуємо кописткою, накриваємо покришкою та ковдрою. Заглядаємо час від часу, як тісто бродить. Цю всю процедуру наша господиня встигає зробити до 18 години. Тісто залишає на цілу ніч у теплому приміщенні для подальшого бродіння.

Ранесенько в годині 6–7-й господиня молиться, дякує Творцеві за можливість знову бачити світ, людей, просить благословення на подальшу працю. «Хто не вірить у Бога, – каже Марія Ханас, – той ніколи не спече доброго житнього хліба, адже саме від Бога пішло життя…» Опісля господиня бере добру жменю солі, стільки ж цукру, яйце, жменю кмину, 300 грамів нерафінованої олії та додає усе це до прокислого за ніч тіста. Кописткою або ж рукою усе це добре перемішує. Місить годину, а то й більше. Муки треба стільки, щоб тісто відставало від руки, було пружним. Потім руку опускає у борошно і на вимішаному тісті та в повітрі робить знак хреста. Накриває тісто ковдрою та знову дає йому підійти 40-50 хвилин.

За пів години до цього готується піч. Дрова треба палити і підгортати протягом години, щоб піч була червоною. Коли по добре розпаленому дну печі (черені) прогорнути коцюбою, мають летіти іскри. Лише в такій печі можна випікати хліб.

За 10 хвилин до останнього закиду дров готуємо 6 глибоких поливаних мисок (це будуть форми для хліба), накриваємо їх добре змоченими у воді білими полотнинками. Руками накладаємо тісто у миски на полотнинки. Тісто живе, воно підходить і в мисочках. Тому все треба робити скоро.

Готуємо ще дві мисочки. До однієї насипаємо більше склянки житнього борошна, а до другої – розбиваємо 2 яйця. Коцюбою вигортаємо з печі жар. Вона аж пашить, іскри сипляться в усі боки. Видовище неповторне! На лопату насипаємо житнього борошна, з миски перегортаємо хліб на лопату догори дном, забираємо полотнинку. Руки вмочуємо у збиті яйця та обережно, погладжуючи, намащуємо хліб. Опісля пальчиком робимо посередині три дірочки. І в піч!

Пані Марія Ханас під час закладання хліба у розжарену піч тричі промовляє молитву «Отче наш», хрестить піч, намагається не розмовляти з людьми, не робити у цей час ще якоїсь роботи. Лише Хліб та Молитва!

Піч закриваємо заслінкою (у Дубівцях кажуть «затула»). За 10 хвилин відкриваємо заслінку і дивимось, у якому стані хліб. Якщо зауважуємо, що він підгорає (темніє), накриваємо газетами. Папір почорніє, а хліб – ні.

Через годину, або ж трохи більше готовий спечений хліб витягуємо коцюбою з печі, витираємо полотниною, кладемо на рівну поверхню та накриваємо чистим білим полотном та клейонкою, щоб він відпустив пару. Ще через годину хліб стає пухким, але їсти його можна лише через 2-3 години.

Такий хліб зберігається до двох місяців. Якщо хочете мати його довше, то господиня з Дубівців радить тримати хліб у морозильній камері. Там він не втрачає ні смаку, ні аромату.

Особливо жінка любить, коли у гості до неї навідуються діти з онуками. Їм дуже смакує житній хліб, спечений на черені. А ще діти люблять бути присутніми при закладанні та випічці хліба. У домі тоді так затишно, тепло,  пахне хлібом, дитинством і добре на душі від мудрості поколінь, які давно відійшли, але полишили по собі той неповторний запах та смак хліба, випеченого на черені.

Галина ЮРСА

Читайте нас в Google News
Теги: дубівцірецептХанасхліб
Share8ShareSend

Пов'язані публікації

підлива з м’ясом

Простий рецепт томатної підливи з м’ясом (відео)

04.11.2025
бульйон

Простий рецепт ідеального курячого бульйону

31.10.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Ветеран з Тернопільщини керує агродронами та навчає інших 17.11.2025
  • Тернопільський обласний перинатальний центр відвідав Василь Князевич 16.11.2025
  • У Тернополі волонтерський центр “Бункер С” відновив свою роботу 16.11.2025
  • 40% юнаків становить колектив Тернопільської митниці 16.11.2025
  • У перинатальному центрі назвали причини зменшення кількості пологів на Тернопільщині 16.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.