У кожній країні, жителі якої відзначають Різдво, існує традиційна святкова випічка. Традиції піч той чи інший різдвяний хліб або пиріг мають глибокі історичні та національні корені, а рецепти можуть передаватися з покоління в покоління багато десятиліть поспіль.
Рецепти приготування різдвяної випічки
Випічка на Різдво — не тільки традиція, але і радість. Рецепти випічки на Різдво зазвичай особливо ароматні й апетитні, та багато кухні володіють своїми коронними рецептами випічки до Різдва — особливо знамениті німецькі, австрійські, англійські рецепти.
Рецепти різдвяної випічки, які представлені нижче допоможуть Вам приготувати ароматну випічку на різдвяний стіл і порадувати у святкові дні рідних і близьких.
Різдвяний кекс з мандаринами
Інгредієнти:
- 150 г вершкового масла;
- 125 г цукру;
- 125 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 3 яйця;
- 125 г сухофруктів;
- 2-3 мандарини;
- 2-3 ст. л. рому.
Загальна інформація:
- Час приготування: 1 годину 20 хвилин;
- Кількість порцій: 1 кекс;
Спосіб приготування:
- Почистіть мандарини і залиште часточки на годину, щоб підсохли. Сухофрукти замочити в ромі, коньяк або лікер.
- Розігрійте в сковороді трохи вершкового масла. Часточки мандарина присипте цукром і обсмажте з кожного боку за пару хвилин, остудіть на тарілці.
- На цій же сковороді прогрійте замочені сухофрукти, поки лікер не випарується, якщо не хочете сильно відчувати його в кексі. Остудіть.
- Масло з цукром збийте в пишну масу. По одному додайте три яйця, щоразу збиваючи. Всипте борошно з розпушувачем, перемішайте до однорідності, додати сухофрукти.
- Викладіть частинами тісто в змащену маслом форму, чергуючи шари з карамелізованими мандаринами. Випікати при 180 градусах близько години. Перевірте готовність дерев’яною шпажкою.
- Гарячий кекс посипте цукровою пудрою, прикрасити розмарином і мандаринами.
Різдвяне поліно
На Різдво у Франції печуть торт, дуже схожий на зрубане поліно. Прикрасити торт можна грибочками з марципана і меленими горіхами.
Інгредієнти:
- яйця — 6 шт.,
- цукор — 150 г,
- борошно — 150 г,
- розпушувач тіста — 1 ч. ложка без гірки,
- какао-порошок — 2 ст. ложки.
Для начинки:
- вершки 35% — 500 мл,
- цукрова пудра — за смаком,
- шоколад — 100 р.
Для шоколадного крему:
- вершки жирні — 100 мл,
- шоколад — 100 г,
- вершкове масло розм’якшене — 50 г,
- цукрова пудра — 50 г,
- фісташки очищені для прикраси.
Загальна інформація:
- Час приготування: 1 година 30 хвилин;
- Кількість порцій: 1 рулет;
Спосіб приготування:
- Духовку розігрійте до 180 градусів. Деко застелити пекарської папером. Яйця з цукром збийте блендером на високій швидкості до збільшення в об’ємі. Борошно з какао і розпушувачем просіяти і, акуратно перемішуючи, введіть в яєчну суміш. Вилийте тісто на деко, розрівняти. Випікайте до готовності 15-20 хвилин.
- Розстеліть на столі велику кухонне рушник. Дістаньте деко з духовки, обережно зніміть бісквіт з дека, потягнувши за краї пекарської папери. Перевернути бісквіт на рушник так, щоб папір був зверху. Акуратно зніміть папір і відразу загорніть бісквіт в рулет разом з рушником. Остудіть, при можливості приберіть в пакет і залиште на добу вилежатися.
- Для начинки збийте вершки, додавши цукрову пудру до смаку. Шоколад порубаєте ножем або в блендері у велику крихту. Бісквіт розгорніть, приберіть рушник, промажте вершковим кремом і посипте подрібненим шоколадом. Скрутіть в рулет і приберіть в холодильник.
- Для крему шоколад порубаєте ножем на дрібні шматочки і перекладіть в миску. У вершки додайте цукрову пудру і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть), потім влийте в миску з шоколадом. Залиште, поки шоколад не зростає, заважати не треба. Потім перемішайте віночком, додайте розм’якшене вершкове масло і знову перемішайте.
- Дістаньте рулет з холодильника. Відріжте від рулету невеликий шматочок, це буде сучок поліна. Перекладіть рулет на блюдо, з допомогою шоколадного крему «приклейте» збоку відрізаний шматок. Обмажте рулет шоколадним кремом, з допомогою виделки або зубочистки нанесіть крем візерунок кори дерева. Фісташки дрібно порубаєте і прикрасьте ними різдвяне поліно.
Обговорення