Штрудель – десерт, родом з Австрії. Це рулет з тонкого, майже прозорого тіста, з великою кількістю начинки.
Вперше штрудель згадується у книзі 17 століття. Класичний австрійський штрудель готувався з яблуками, родзинками і горіхами, присипаними корицею.
Десерт швидко став популярний у країнах Європи, зокрема на території колишньої Австро-Угорщини, куди входила і Галичина.
Змінювалися способи приготування тіста і варіанти начинки.
Пропонуємо приготувати неймовірно смачний і соковитий галицький штрудель з вишнями та волоськими горіхами.
Інгредієнти:
Борошно – 250 г
Вода – 3/4 склянки
Сіль – 1 ч л
Олія – 1 ст. л
Яйце – 1 шт
Оцет – 2 краплі
Начинка:
Вишні – 1 кг
Цукор – 100 г
Цукор ванільний – 20 г
Горіхи волоські – 60 г
Крохмаль – 1 ст. л
Сухарі білі – 2-3 ст. л
Кориця -1 ч л
Масло – 3 ст. л
Борошно просіяти з сіллю гіркою. У центрі зробити заглиблення та влити усі рідкі складники – олію, дві краплі оцту, воду, яйце. Змішайте до однорідності виделкою. Замісіть тісто.
Воду рекомендують брати холодну – від цього залежить якість тіста.
Сформуйте тісто у кулю. Накрийте рушником і залиште на годину у теплому місці.
Поки тісто “відпочиває”, готуємо начинку. Вишні мають бути без кісточок. Додати до них цукор, ванільний цукор, дрібно посічені волоські горіхи, корицю та крохмаль. Усе перемішати.
Тепер найважливіше – тісто потрібно розкачати якомога тонше. Це можна робити як на припорошеному борошні столі, так і на кухонному рушнику. Розкачайте коло, діаметром приблизно 27 см.
Круговими рухами розтягуйте тісто від центру до країв.
В процесі розтягування на листі можуть утворюватися діри. Коли ви закінчите витягувати, просто закрийте розрив тоненькою латочкою.
Далі змастіть тісто вершковим маслом і присипте паляницю сухарями.
Рівномірно викладіть начинку.
Штрудель потрібно скрутити. Для цього візьміть за край рушника і рівномірно скручуйте його у рулет.
Зверху змастити розтопленим вершковим маслом. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 25-30 хвилин.
Дати випічці трохи охолонути. Посипати цукровою пудрою. Подавати штрудель з кулькою морозива та листочком м’яти.