• Останні
  • У тренді
Чотири способи зберегти зелень на зиму

Чотири способи зберегти зелень на зиму

15.07.2022
«Я знав, що мені потрібно більше, ніж просто пересуватися»

«Я знав, що мені потрібно більше, ніж просто пересуватися»

03.07.2025
На Тернопільщині відбудеться фестиваль «Дзвони Лемківщини» та запалення «Ватри Нескорених»

На Тернопільщині відбудеться фестиваль «Дзвони Лемківщини» та запалення «Ватри Нескорених»

03.07.2025
вимкнення електроенергії завтра не планується

Чи такі вже й страшні ті 230В

03.07.2025
Власники житла, пошкодженого внаслідок ракетної та БПЛА-атаки 6 червня, отримають одноразову грошову допомогу

Власники житла, пошкодженого внаслідок ракетної та БПЛА-атаки 6 червня, отримають одноразову грошову допомогу

03.07.2025
На Тернопільщині судитимуть лісничого та директора за незаконну вирубку дерев на 57 млн грн

На Тернопільщині судитимуть лісничого та директора за незаконну вирубку дерев на 57 млн грн

03.07.2025
СБУ затримала на Тернопiльщинi дезертира, який поширював кремлiвськi наративи та заперечував збройну агресiю рф

СБУ затримала на Тернопiльщинi дезертира, який поширював кремлiвськi наративи та заперечував збройну агресiю рф

03.07.2025
Олена Шуляк

Олена Шуляк: Антикорупція, цифровізація, ринок землі – головні реформи протягом останніх років

03.07.2025
За хабарництво судитимуть інспектора ДСНС на Тернопільщині

Судитимуть власника нiмецької вiвчарки, яка сильно покусала обличчя дiвчинки у Почаєвi

03.07.2025
Нова «Книжка про кака та пісь-пісь» — чесно і з гумором про фізіологію

Нова «Книжка про кака та пісь-пісь» — чесно і з гумором про фізіологію

03.07.2025
Рулет із лаваша

Смачний рулет з лаваша з крабовими паличками

03.07.2025
Фірма стала вузлом у викраденні зерна й металу

Повʼязана з Медведчуком фірма стала вузлом у викраденні зерна й металу з окупації

03.07.2025
Віталій Заморський

На Тернопільщину після 35 місяців полону повернувся військовий Віталій Заморський

03.07.2025
П’ятниця, 4 Липня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Чотири способи зберегти зелень на зиму

Сушимо, заморожуємо, солимо.

Опубліковано Газета Місто
15.07.2022

Пропонуємо кілька варіантів збереження зелені та пряних трав на зиму. Усі вони прості та універсальні. Зелень можна висушити, заморозити, зробити ароматну олію, масло чи сіль з травами.

Сушіння зелені

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Пересування холодильника на візку

Перевозимо холодильник: зробити самому чи викликати профі

21.04.2025
​Волонтери Тернополя готують домашні страви для поранених захисників: мер закликає долучатися до ініціативи

​Волонтери Тернополя готують домашні страви для поранених захисників: мер закликає долучатися до ініціативи

24.03.2025

Найпростіший та найпоширеніший спосіб зберегти зелень на зиму – сушіння. Спочатку потрібно перебрати зелень, видаливши пожовкле листя, а потім ретельно помити її у холодній воді. Потім воду потрібно струсити, щоб зелень була максимально сухою.

Сушити можна більшість видів зелені, зокрема:

  • кріп;
  • базилік;
  • селера;
  • тархун;
  • зелена цибуля;
  • кінза;
  • фенхель;
  • кмин;
  • чебрець;
  • чабер;
  • шавлія;
  • м’ята;
  • любисток;
  • меліса.

Не варто сушити салат, часник, кервель. Також петрушку та шпинат краще заморожувати, а не сушити.

Сушити зелень можна просто на повітрі. Для цього зелень потрібно зв’язати гумками або нитками в пучки, підвісити їх листям донизу, щоб доступ повітря до них був хорошим, а сонячні промені на них не потрапляли

Відстань між пучками має становити близько 7-10 см. На сушіння піде кілька днів. Якщо зелень висушена правильно, вона буде майже такого ж кольору, як і свіжа. Для розвішування пучків підходять горище, балкон, лоджія, веранда або інше приміщення з доброю циркуляцією повітря. У пучках добре сушити петрушку, кріп, кінзу, шавлію.

Також можна сушити порізану зелень, виклавши її на сита, піддони, деко або іншу пласку поверхню. Зелень розкласти тонким шаром. Під час сушіння її необхідно періодично перевертати.

Найкраще сушити зелень в електросушарці. Вимиту, просушену та подрібнену до 1,5-2 см траву помістити в лотки тонким шаром. Якщо у сушарці є функція «Трави», то вибрати її. Якщо така функція відсутня, потрібно виставити температуру на 40-45 градусів. Щоб досягти рівномірного просушування, лотки періодично потрібно буде міняти місцями. Зазвичай процес висушування трав у сушарці займає від двох до шести годин.

Якщо зелень висушена правильно, вона буде майже такого кольору, як і свіжа (фото Shutterstock)

Можливо сушити трави та в духовці. При цьому важливо дотримуватися необхідної температури, оскільки занадто висока температура призводить до пересушування рослин, втрати кольору та цінних речовин. Вимиту та просушену траву помістити на деко з папером для випічки. Шар має бути 1-2 сантиметри. Духовку прогріти до мінімальної температури. Найкраще сушіння відбувається при температурі 40°. Для цього дверцята духовки мають бути прочиненими.

Трав’яна сіль

Сіль – природний консервант, тому вона ідеально підходить для збереження смаку пряних трав та може зберігатися протягом декількох місяців. Можна використовувати будь-яку зелень, її треба просто дрібно нарізати та змішати із сіллю у співвідношенні 1х1. Потім суміш пересипати в чисту банку та зберігати у холодильнику.

Олія та масло з пряними травами

Тут все дуже просто. Просто потрібно додати зелень у пляшку з оливковою олією та залишити настоятись на 4-6 тижнів. На пучок зелені потрібно 150 мл олії. Перед тим, як додавати олію, зелень потрібно помити та добре висушити на паперовому рушнику. Води не має бути взагалі. Для такого способу ідеально пасують базилік, розмарин, чебрець, тархун, м’ята. Можна робити й суміші пряних трав.

Також можна заморозити трави в олії у формах для льоду. Для цього потрібно покласти трохи подрібненої зелені у кожний відсік формочок для льоду, залити потім олією. Олію можна замінити розтопленим маслом. Після заморозки можна скласти кубики в спеціальний харчовий контейнер або пакет.

Також можна змішати зелень з м’яким маслом, покласти на харчову плівку, зробити з маси рулет та покласти до морозилки. Потім можна таке масло просто нарізати.

Найкраще підходять для заморозки в олії чи маслі трави, які використовуються в кулінарії на початку приготування страв: розмарин, шавлія, чебрець, орегано. Можна робити й суміші пряних трав. А кріп, петрушку, м’яту та кінзу краще заморозити без олії чи масла.

Заморожені таким способом трави не слід використовувати для заправки салатів. Їх варто давати до супів, соусів, м’ясних та рибних страв, а також до страв з картоплі та тушкованих овочів.

Заморожена зелень

Читайте нас в Google News

Зелень (петрушку, кріп, кінзу, базилік, м’яту, селеру, любисток) перед заморожуванням обов’язково слід промити та обсушити. Потім порізати дрібно, як на салат, розкласти в маленькі пакетики (порційно) та покласти до морозилки. Також можна покласти порізану зелень у контейнер, який легко відкривається та поставити у морозилку так, щоб вона була завжди під рукою. Якщо зелень правильно заморожена, то її буде легко набирати ложкою просто з контейнера.

Також є гарний спосіб заморозити м’яту. Таким самим способом ми ж заморожувати пелюстки троянди. Потрібно відокремити листочки м’яти. Заморожувати ми будемо лише їх.

Потрібно наповнити форму для льоду водою на 1/3 та поставите в морозилку. Після того, як вода замерзне, покласти до форми кілька листочків м’яти на кожен кубик льоду, додати воду та знову поставити заморожуватися. Таку м’яту ідеально додавати до напоїв.

Джерело: Захід.нет
Теги: зеленькухняпоради
Share73ShareSend

Пов'язані публікації

Тернополянка щороку сіє на розсаду 13 сортів помідорів

Тернополянка щороку сіє на розсаду 13 сортів помідорів

15.03.2025
Терміни та типи весняної обрізки плодових

Терміни та типи весняної обрізки плодових

12.03.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Киянин і жителька Сумщини обікрали магазини в Тернополі 03.07.2025
  • Нова чесна та дотепна «Книжка про кака та пісь-пісь» 03.07.2025
  • Як програма реабілітації після травми хребта допомагає відновити навички, незалежність і впевненість у собі 03.07.2025
  • Байкер не міг сидіти вдома і з перших днів пішов на фронт (відео) 03.07.2025
  • Як повʼязана з олігархом Медведчуком компанія стала ланкою у викраденні зерна й металу з окупації 03.07.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.