До кінця листопада триває грибний сезон. Проте їх не можна збирати біля автотрас, у посушливу погоду чи їсти сирими. Це може призвести до отруєння. Суспільне підготувало поради, як збирати гриби безпечно та що робити, якщо отруїлися.
Лікарі називають гриби “важкою” їжею, бо у них міститься хітин – це речовина, яка майже не перетравлюється. Їх не рекомендують їсти вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям, а також дітям до 12 років.
Усі гриби поділяють на отруйні, неїстівні, їстівні та умовно-їстівні.
До отруйних відносять, зокрема, бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо.
Неїстівними називають ті, що не є отруйними, але мають неприємний смак або запах. Серед них жовчний гриб, помилковий дощовик та інші.
До умовно-їстівних належать гриби, що втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – засолити, засушити, зварити тощо. Це, наприклад, вовнянки, чорні грузді, сморчки, строчки, сироїжки тощо.
А от безпечно вживати в їжу можна печериці, підберезовики, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, білі гриби (боровики), грузді, моховики та інші. Із 2 тисяч видів грибів, що трапляються в Україні, до їстівних належать лише 500.
За інформацією МОЗ, гриби можуть спричинити тяжке харчове отруєння людини. Вони містять токсичні сполуки, які вибірково можуть діяти на внутрішні органи – вразити шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, а також печінку та нирки.
Аби уникнути отруєння, слід дотримуватися правил:
- Не їсти дикорослі гриби, а замінити їх на вирощені штучно. Їх можна придбати в магазинах;
- Не купувати гриби на стихійних ринках;
- Уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки та ніжки. У кожного виду грибів вони різні;
- Збирати лише добре відомі гриби. За найменших сумнівів гриб слід викинути;
- Не збирати занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- Їстівні гриби можуть бути небезпечними, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини;
- Не збирати гриби в посушливу погоду, бо коли вони пересихають, концентрація токсинів підвищується.
- Не їсти сирі гриби, а готувати їх одразу після збору;
- Варити їх слід не менше 3 разів, щоразу по 30 хвилин та в новій підсоленій воді;
- Страви з грибами зберігати в холодильнику не більше доби.
Якщо запідозрите отруєння грибами, треба негайно викликати лікаря. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин після споживання до кількох днів.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота і блювання;
- біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха, судоми, марення та галюцинації;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги).
У якості першої допомоги слід пити багато рідини – підсоленої або сирої води, прохолодного чаю. Це відновить водно-сольовий баланс та допоможе вивести токсини. Також слід випити сорбенти.
Медики категорично не радять пити алкоголь, молочні чи кисломолочні напої, а також їсти будь-що, адже це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Рештки грибів чи страв із ними не можна викидати, адже це допоможе встановити причину отруєння, а також призначити правильне лікування.
Нагадаємо, гриби зазвичай починають збирати навесні, а завершують у кінці осені.