• Останні
  • У тренді
Як правильно збирати та готувати гриби: не принесіть додому отруту

Як правильно збирати та готувати гриби: не принесіть додому отруту

09.10.2022
Школа в Дибще

В селі на Тернопільщині вперше за 200 років не пролунав перший дзвінок у школі

02.09.2025
Тернополянка Зоряна Биндас презентує нову дитячу книгу «Норд і Сталева сотня»

Тернополянка Зоряна Биндас презентує нову дитячу книгу «Норд і Сталева сотня»

01.09.2025
На Тернопільщині ДП «Укрспирт» сплaтило до бюджету мaйже 14 млн грн через сaмовільне водокористувaння

Фінансова спроможність Тернопільщини стає стійкішою, – начальник ТОВА В’ячеслав Негода

01.09.2025
Американці займаються сексом менше, ніж будь-коли

Американці займаються сексом менше, ніж будь-коли

01.09.2025
На Тернопільщині проведуть теренову гру «Чортківська офензива»

На Тернопільщині проведуть теренову гру «Чортківська офензива»

01.09.2025

Квіти, усмішки та мрії: як пройшло свято Першого дзвоника в школах Тернополя

01.09.2025
Тернопільщина зміцнює міжнародні зв’язки: підписано угоди про співпрацю з громадами Польщі

Тернопільщина зміцнює міжнародні зв’язки: підписано угоди про співпрацю з громадами Польщі

01.09.2025
Узгодження масових заходiв з Генштабом – прикриття для авторитаризму: «УДАР» закликає владу не пiдставляти вiйськових

Узгодження масових заходiв з Генштабом – прикриття для авторитаризму: «УДАР» закликає владу не пiдставляти вiйськових

01.09.2025
На Тернопільщині ремонтують міст у Чернихівцях: новий міст витримає до 100 тонн

На Тернопільщині ремонтують міст у Чернихівцях: новий міст витримає до 100 тонн

01.09.2025
Західноукраїнський національний університет урочисто привітав першокурсників із Днем знань

Західноукраїнський національний університет урочисто привітав першокурсників із Днем знань

01.09.2025
Буряк на зиму

Як смачно і просто заготовляти буряк на зиму

01.09.2025
У Тернопільському кооперативному коледжі військові привітали студентів з початком навчального року

У Тернопільському кооперативному коледжі військові привітали студентів з початком навчального року

01.09.2025
Вівторок, 2 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Як правильно збирати та готувати гриби: не принесіть додому отруту

Опубліковано Спокійна Надія
09.10.2022

До кінця листопада триває грибний сезон. Проте їх не можна збирати біля автотрас, у посушливу погоду чи їсти сирими. Це може призвести до отруєння. Суспільне підготувало поради, як збирати гриби безпечно та що робити, якщо отруїлися.

Лікарі називають гриби “важкою” їжею, бо у них міститься хітин – це речовина, яка майже не перетравлюється. Їх не рекомендують їсти вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям, а також дітям до 12 років.

Усі гриби поділяють на отруйні, неїстівні, їстівні та умовно-їстівні.

До отруйних відносять, зокрема, бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо.

Зліва направо: бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки
Зліва направо: бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки. Суспільне Полтава

Неїстівними називають ті, що не є отруйними, але мають неприємний смак або запах. Серед них жовчний гриб, помилковий дощовик та інші.

Зліва направо: жовчний гриб, помилковий дощовик
Зліва направо: жовчний гриб, помилковий дощовик. Суспільне Полтава

До умовно-їстівних належать гриби, що втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – засолити, засушити, зварити тощо. Це, наприклад, вовнянки, чорні грузді, сморчки, строчки, сироїжки тощо.

Зліва направо: вовнянки, чорні грузді
Зліва направо: вовнянки, чорні грузді. Суспільне Полтава

Зліва направо: сморчки, строчки
Зліва направо: сморчки, строчки. Суспільне Полтава

Сироїжки
Сироїжки. Суспільне Полтава

А от безпечно вживати в їжу можна печериці, підберезовики, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, білі гриби (боровики), грузді, моховики та інші. Із 2 тисяч видів грибів, що трапляються в Україні, до їстівних належать лише 500.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

суд

На Тернопільщині мати звинувачують у смерті трьох дітей через отруєння грибами

30.07.2025
Гриби

На Тернопільщині уже збирають перші гриби

13.06.2025
Зліва направо: рижики, опеньки
Зліва направо: рижики, опеньки. Суспільне Полтава

За інформацією МОЗ, гриби можуть спричинити тяжке харчове отруєння людини. Вони містять токсичні сполуки, які вибірково можуть діяти на внутрішні органи – вразити шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, а також печінку та нирки.

Їстівні гриби. Зліва направо: маслюки, лисички
Їстівні гриби. Зліва направо: маслюки, лисички. Суспільне Полтава

Аби уникнути отруєння, слід дотримуватися правил:

  1. Не їсти дикорослі гриби, а замінити їх на вирощені штучно. Їх можна придбати в магазинах;
  2. Не купувати гриби на стихійних ринках;
  3. Уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки та ніжки. У кожного виду грибів вони різні;
  4. Збирати лише добре відомі гриби. За найменших сумнівів гриб слід викинути;
  5. Не збирати занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  6. Їстівні гриби можуть бути небезпечними, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини;
  7. Не збирати гриби в посушливу погоду, бо коли вони пересихають, концентрація токсинів підвищується.
  8. Не їсти сирі гриби, а готувати їх одразу після збору;
  9. Варити їх слід не менше 3 разів, щоразу по 30 хвилин та в новій підсоленій воді;
  10. Страви з грибами зберігати в холодильнику не більше доби.

Якщо запідозрите отруєння грибами, треба негайно викликати лікаря. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин після споживання до кількох днів.

Їстівні гриби. Зліва направо: білий гриб, моховики
Їстівні гриби. Зліва направо: білий гриб, моховики. Суспільне Полтава

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота і блювання;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха, судоми, марення та галюцинації;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги).

У якості першої допомоги слід пити багато рідини – підсоленої або сирої води, прохолодного чаю. Це відновить водно-сольовий баланс та допоможе вивести токсини. Також слід випити сорбенти.

Медики категорично не радять пити алкоголь, молочні чи кисломолочні напої, а також їсти будь-що, адже це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Рештки грибів чи страв із ними не можна викидати, адже це допоможе встановити причину отруєння, а також призначити правильне лікування.

Нагадаємо, гриби зазвичай починають збирати навесні, а завершують у кінці осені.

Читайте нас в Google News
Теги: Грибипоради
Share18ShareSend

Пов'язані публікації

Пересування холодильника на візку

Перевозимо холодильник: зробити самому чи викликати профі

21.04.2025
Тернополянка щороку сіє на розсаду 13 сортів помідорів

Тернополянка щороку сіє на розсаду 13 сортів помідорів

15.03.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • 10 сучасних планшетів для Військової служби правопорядку передав Тернопіль 01.09.2025
  • У ТНПУ зустріли делегацію української діаспори з Бразилії 01.09.2025
  • ТНПУ отримав почесну відзнаку Стамбульського університету Ускюдар 01.09.2025
  • Тернопільщина підписала угоди про співпрацю з громадами Польщі 01.09.2025
  • У ЗУНУ вшанували пам’ять загиблих захисників (фото) 01.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.