Компанія ПП «Західний Буг» будує в місті Збараж Тернопільської області перший в Україні млин для переробки твердої пшениці (дурум) та сучасну макаронну фабрику. Запуск фабрики заплановано на вересень 2025 року, а млина — на жовтень. Про це в інтерв’ю виданню Latifundist розповів менеджер компанії Володимир Бойчук, повідомляє ZAXID.NET.

За словами Бойчука, перша черга макаронної фабрики вже готується до монтажу. Млин оснастять турецьким обладнанням, яке за якістю не поступається світовим аналогам, а макаронні лінії будуть італійськими — найкращими у світі. Проєктна потужність першої черги млина становитиме 80 тонн на добу для дуруму та 150 тонн для м’яких сортів пшениці. Друга черга збільшить потужність до 200 тонн для дуруму та 300 тонн для м’яких сортів. Загальні інвестиції в проєкт сягнуть 1 млрд грн.
«Наша мета — створити в Україні аналог італійської компанії Barilla, світового лідера з виробництва макаронів. Ми маємо всі можливості, щоб не поступатися італійським виробникам за якістю», — наголосив Бойчук.
Проєкт стартував у 2019 році з ідеєю вертикальної інтеграції — переробки власної сировини. У 2021 році підписали контракти, а на початку 2022 року завезли обладнання. Через повномасштабне вторгнення роботи призупинили, але відновили в середині 2023 року. Будівництво розпочалося у 2024 році, коли компанія вирішила додати млин для дуруму, ставши піонером в Україні.
«Західний Буг» вирощує пшеницу дурум три роки, два останніх з яких експортує її до Італії. Компанія, зареєстрована в Шепетівському районі Львівської області, обробляє 65 тис. га землі у Львівській, Чернівецькій, Тернопільській та Волинській областях і належить львівському бізнесмену Володимиру Матківському.