У Шумській громаді на Тернопільщині діє сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Трави Тернопілля», який об’єднує два десятки місцевих домогосподарств та дає роботу близько 30 людям. Його діяльність представили журналістам у межах престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу», організованого Тернопільською обласною військовою адміністрацією.
Кооператив очолюють Оксана та Микола Пасєки. Основний склад розташований у селі Тилявка, а велика промислова сушарка – у селі Башківці. Тут займаються вирощуванням та заготівлею лікарських трав, квітів і сушених ягід.
У цьому сезоні більше уваги приділили збору дикорослих культур. У приміщеннях зараз зберігається близько 24 тонн готової продукції – понад 1200 мішків трав. Серед них кропива, чистотіл, чебрець, хвощ, чорнобривці, липа та інші. Вартість залежить від попиту: наприклад, кілограм кропиви коштує 40–50 гривень.
«Потенціал цих трав неоціненний. Спочатку у створення кооперативу мало хто вірив, але ми довели, що це працює. Люди приносять продукцію, а замовники охочіше купують саме у кооперативу», – розповіла керівниця Оксана Пасєка.
У воєнний час сушарка стала у пригоді не лише для трав, а й для овочевих заготовок, сухарів та фруктової сушки для потреб армії. Минулого року кооператив передав для Збройних Сил України понад 4 тисячі пачок чаю, близько 600 кілограмів сухарів та борщові набори. Також тут виготовляють мазі та витяжки на основі лікарських трав.
«Трави Тернопілля» працюють над виходом на зовнішні ринки. Для експорту готують висушені та упаковані трави у спеціальній тарі. У планах – створення цеху для шокової заморозки й розширення асортименту, зокрема виготовлення наборів для тварин.
На Тернопільщині активно працюють близько 20 крафтових виробників у різних напрямах: бджільництво, молочна продукція, сироваріння, виноробство, виготовлення крафтового пива, чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди й трави. У регіоні завдяки цим ініціативам створено понад 100 постійних робочих місць.
Читайте також: Екоферма «Веселі козенята» на Тернопільщині: сири, кози та зелений туризм.