Українське сімейне бістро Cafe-Bar 67 у центрі Афін працює вже понад десять років. Його заснувала та досі очолює уродженка Заліщиків Тернопільської області Леся Слободян.
Про свою історію пані Леся розповіла читачам Diaspora.ua.
«Я приїхала в Грецію в 1999 році з міста Заліщики (Тернопільська область), – розповідал пані Леся. – В 2000 року привезла своїх двох дітей Оленку та Богдана, яким лікар рекомендував поміняти клімат. З 2000 року і донині ми проживаємо в місті Афіни. Працюючи на трьох роботах одночасно, одна з яких була в місцевому ресторані, я зрозула, що мені ця робота довподоби. Це мені нагадувало моє дитинство, коли я була помічницею моєї бабусі Олени. Спогади про її смаколики до цього часу мені дають наснаги для того, щоб готувати самій. Готую за рецептами бабусі».
Вона починала з посади посудомийки, але за короткий час опанувала грецьку кухню та стала шеф-кухарем. Згодом навчилася працювати і баристою. Коли знайомі радили відкрити власний заклад, пані Леся прислухалася.
У 2012 році, під час економічної кризи, сім’я відкрила бістро у районі Ексархія (адреса: Benaki Emmanouil 67, Exarcheia, Athens 106 81, Greece). В основі меню від початку були українські страви – борщ, медівник, пиріг з маком.
Заклад підтримує у роботі вся сім’я: діти Олена та Богдан, мама Софія та брат Іван. Попри складні часи, бістро швидко стало популярним серед туристів та місцевих жителів.
«Серце радіє, коли через гастрономічну дипломатію відвідувачі знайомляться з Україною, – ділиться з нами пані Леся. – Район Ексархія, де розташоване бістро, багатий на туристів, тому ми пишаємося, що пропагуємо українську кухню в центрі Афін».
З початком війни власниця і колектив закладу долучилися до волонтерської діяльності. Cafe-Bar 67 стало майданчиком для підтримки України в Афінах.
Бістро відвідувала колишня президентка Грецької Республіки Катерина Сакеларопулу. Завдяки цьому Леся Слободян та її родина як українці та власники популярного ресторану змогли дати інтерв’ю на грецькому телебаченні, де розповідали про українську кухню і культуру.
