У цій статті ми зібрали вишукані, але прості рецепти других страв з різноманітних сортів риби. Не бійтеся відійти від звичного смаженого філе, спробувавши щось з цієї добірки. Відсутні інгредієнти завжди можна замінити аналогами або прибрати зовсім. Головне – бути відкритими до експериментів.
ТРІСКА В КЛЯРІ
Інгредієнти:
- 120 г просіяного борошна;
- 100 г рисового борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 1 чайна ложка цукру;
- 130 мл газованої води;
- 170 мл світлого пива;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- 4 тонких філе тріски;
- кілька склянок рослинного масла;
- 100 г вершкового масла;
- 400 г замороженого горошку.
Приготування
Змішайте два види борошна, розпушувач і цукор. Додайте газовану воду, пиво та сіль. Перемішайте інгредієнти до однорідності.
Посоліть і поперчіть філе тріски. Злегка присипте рибу просіяним борошном і опустіть її в кляр.
Розігрійте олію в глибокій каструлі. Акуратно помістіть в неї філе на 8-10 хвилин. Тріска повинна покритися хрусткою золотавою скоринкою. Після цього вийміть її з каструлі та покладіть на серветку, щоб стік жир.
У каструлю з солоною водою киньте вершкове масло та доведіть до кипіння. Опустіть горошок і відваріть до готовності. Потім, додавши трохи бульону з каструлі, подрібніть горошок в блендері до стану пюре. Додайте сіль і перець.
Подавайте рибу в клярі з паштетом з горошку.
ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ СІБАС
Інгредієнти:
- 2 великі випотрошені тушки сибаса;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- 2 маленькі цибулини;
- 3 столові ложки каперсів;
- 1 лимон;
- 2 гілочки кропу;
- 25 г вершкового масла;
- трохи оливкового масла;
- 100 мл білого вина.
Приготування
Натріть тушки сибаса зсередини і ззовні сіллю та перцем. Нафаршируйте рибу нарізаною кільцями цибулею, каперсами та кружечками лимона. Попередньо злийте з каперсів рідину та промийте їх. На лимон викладіть подрібнений кріп і маленькі шматочки масла.
Збризніть рибу оливковою олією та загорніть у фольгу. Перш ніж остаточно загорнути конверт, влийте у нього вино. Переконайтеся, що нічого не витече. При необхідності загорніть рибу в ще один шар фольги.
Покладіть згорток на деко і відправте в розігріту до 200°C духовку приблизно на 20 хвилин.
Перед подачею трохи остудіть рибу та посипте її подрібненим кропом.
ЗАПЕЧЕНЕ ФІЛЕ ЛОСОСЯ ПО-СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКОМУ
Інгредієнти:
- 800 г філе лосося зі шкіркою;
- 9 в’ялених томатів;
- чорні оливки без кісточок;
- 18 листочків базиліка;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком.
Приготування
Зробіть поглиблення в філе лосося – по три в кожному ряду. Розріжте в’ялені томати навпіл. Загорніть в кожен лист базиліка маслину і половинку томата. Вставте отримані роли в поглиблення у філе.
Постеліть на деко фольгу і змастіть її оливковою олією. Покладіть лосось на деко, приправте сіллю і перцем і збризніть оливковим маслом.
Запікайте філе в розігрітій до 200°C духовці протягом 20 хвилин. Перед подачею рибу потрібно злегка остудити.
СМАЖЕНИЙ МОРСЬКИЙ ЛЯЩ З ПОМІДОРАМИ І ПРЯНИМИ ТРАВАМИ
Інгредієнти:
- кілька столових ложок оливкової олії;
- 200 г помідорів чері;
- 60 г маслин без кісточок;
- ½ пучка кінзи;
- ½ пучка базиліка;
- 1 лимон;
- 2 філе морського ляща;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком.
Приготування
Розігрійте в сотейнику 3 столові ложки оливкової олії. Додайте розрізані навпіл помідори та маслини, попередньо злив з них рідину. Приправте сіллю і перцем, перемішайте та смажте на повільному вогні 1-2 хвилини.
Потім змішайте помідори з подрібненими листям кінзи і базиліка і добре перемішайте. Залиште трохи зелені для прикраси блюда. Розріжте лимон навпіл. Додайте в сотейник сік однієї половинки і знову перемішайте овочі і зелень.
Зробіть по 2-3 діагональних надрізи на філе риби. Розігрійте пару столових ложок оливкової олії на пательні з товстим дном і викладіть на неї рибу шкіркою вниз. Посоліть і поперчіть за смаком. Підсмажуйте філе 2-3 хвилини, доки воно не покриється хрусткою темно-золотавою скоринкою.
Переверніть рибу та готуйте її ще хвилину, поливаючи олією з пательні. Філе має повністю просмажитися.
Перед подачею викладіть на тарілки суміш помідорів і пряних трав, а зверху розмістіть готове філе морського ляща. Посипте листям кінзи та базиліка.
ЗАПЕЧЕНА СКУМБРІЯ З ЧАСНИКОМ І ПАПРИКОЮ
Інгредієнти:
- 2 зубчики часнику;
- 2 чайні ложки паприки;
- 2 чайні ложки морської солі;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- 8 філе скумбрії зі шкіркою;
- щіпка шафрану;
- 1 столова ложка білого винного оцту;
- 1 чайна ложка гірчиці діжонської;
- мелений чорний перець за смаком;
- 450 г картоплі;
- 2-3 пір’їнки зеленої цибулі.
Приготування
Розтовчіть часник, паприку та чайну ложку солі. Додайте кілька крапель оливкової олії та перемішайте. Змастіть цією сумішшю філе скумбрії зі зворотного боку від шкірки.
Застеліть деко пергаментним папером, змастіть його оливковою олією і покладіть скумбрію шкіркою вгору. Посоліть і поперчіть за смаком. Поставте деко в розігріту до 200°C духовку на 8-10 хвилин.
Для заправки змішайте шафран, оцет, гірчицю, оливкове масло, морську сіль і перець. Відваріть картоплю та розімніть її, додавши столову ложку оливкової олії. Перемішайте картоплю з подрібненою зеленою цибулею, сіллю та парою столових ложок заправки.
Спочатку викладіть на тарілку пюре, на нього – скумбрію, а зверху полийте гірчичною заправкою.
РИБНА ЗАПІКАНКА
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 1 лавровий лист;
- 250 мл жирних вершків;
- 300 мл молока;
- 400 г філе білої риби (сібас, палтус та інші);
- 400 г філе копченої пікші;
- 100 г вершкового масла;
- 2 стебла цибулі-порею;
- 30 г просіяного борошна;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- кілька гілочок петрушки;
- 750 г картоплі;
- 2 великих сирих жовтки;
- 300 г очищених креветок;
- 100 г тертого сиру чеддер.
Приготування
Викладіть на пательню розрізану на четвертинки цибулю, часник і лавровий лист. Влийте вершки та 250 мл молока і тушкуйте на повільному вогні. Додайте філе риби та готуйте 3-4 хвилини. Потім викладіть його на тарілку. Нічого страшного, якщо на цій стадії риба не буде проварена повністю. Рідину з пательні не виливайте, а пропустіть через сито в окрему ємність.
У сотейнику розтопіть 30 г вершкового масла, додайте до нього подрібнений порей і смажте 4-6 хвилин, поки він не розм’якшиться. Додайте до цибулі борошно та готуйте, помішуючи, ще пару хвилин. Поступово влийте пропущений через сито бульйон і тушкуйте на повільному вогні 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
Соус повинен загуснути. Приправте його сіллю, перцем і додайте подрібнене листя петрушки.
Наріжте картоплю кубиками і відваріть у солоній воді до готовності. Потім розімніть картоплю в пюре. Додайте 70 г вершкового масла, 50 мл гарячого молока і добре перемішайте. Трохи охолодіть пюре, влийте жовтки і перемішайте. Приправте сіллю.
Розріжте філе риби на невеликі шматочки і добре перемішайте з соусом з порею і креветками. Викладіть цю суміш в антипригарне блюдо для випічки, розподіліть по ній картопляне пюре і посипте зверху тертим сиром.
Поставте рибну запіканку в розігріту до 200°C духовку на 25-35 хвилин: зверху повинна з’явитися золотисто-коричнева скоринка.
Подавайте пиріг з зеленим горошком або стручковою квасолею.
ЛОСОСЬ В ПІСОЧНОМУ ТІСТІ
Інгредієнти:
- 2 філе лосося без шкурки (близько кілограма);
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- 60 г вершкового масла;
- 1 лимон;
- ½ пучка базиліка;
- ½ пучка кропу;
- 1 столова ложка зернистої гірчиці;
- трохи просіяного борошна;
- 500 г пісочного тіста;
- 1 сирий жовток;
- трохи оливкового масла.
Приготування
Промокніть рибу паперовим рушником. Посипте сіллю і перцем.
Змішайте розм’якшене вершкове масло з цедрою лимона, подрібненими листям базиліка і кропу, сіллю і перцем і перемішайте.
На одне філе викладіть заправку з трав, а інше змастіть гірчицею. Покладіть шматки риби один на одного так, щоб вийшов брусочок однієї товщини.
Посипте робочу поверхню борошном і тонко розкачайте на ній тісто. Викладіть лосось на середину та змастіть тісто навколо риби жовтком.
Загорніть філе у тісто й акуратно перекладіть на деко, покрите фольгою. Перед цим фольгу потрібно змастити оливковою олією.
Змастіть тісто жовтком, зробіть на ньому діагональні надрізи, посоліть і поперчіть. Запікайте лосося в розігрітій до 200°C духовці 20-25 хвилин, доки тісто не стане хрустким і не придбає золотавий відтінок.
Щоб перевірити готовність риби, застроміть у філе виделку. Якщо вона гаряча, значить, лосось пропікся. Перед подачею страві потрібно охолонути впродовж 5 хвилин. Потім наріжте рибу на шматочки.
ПІСНІ ГОЛУБЦІ З РИБОЮ
Інгредієнти:
- листя білокачанної або савойської капусти 12 шт.;
- філе сома, судака або осетра 400 г;
- овочевий бульйон 200 мл;
- ріпчаста цибуля 1 шт.;
- морква 1 шт.;
- круглозернистий рис 2 ст.л.;
- рослинна олія 2 ст.л.;
- пучок кропу;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком.
Приготування
Рис промити, відварити в підсоленій воді та відкинути на сито. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на дрібній тертушці й обсмажити з цибулею в рослинній олії.
Рибне філе промити, пропустити через м’ясорубку, з’єднати з відвареним рисом і пасерованими цибулею та морквою. Додати у фарш сіль і перець за смаком. Листя капусти вимити, зрізати жилки, обдати окропом для м’якості. На середину кожного аркуша покласти рибно-рисову начинку, згорнути конвертиком і покласти в сотейник.
Голубці залити гарячим овочевим бульйоном і тушкувати під кришкою до готовності.
Розкласти готові голубці по тарілках, при подачі можна додати сметану і прикрасити зеленню кропу.
РИБНІ СТЕЙКИ В МАКОВІЙ ПАНІРОВЦІ
Інгредієнти:
- стейки з червоної риби 2 шт.;
- мак 50 г;
- лимонний сік 1 ч.л.;
- морська сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- червона ікра для прикраси.
Приготування
Охолоджені медальйони з червоної риби посипати свіжозмеленим чорним перцем, посолити та злегка збризнути свіжим соком лимона. Можна приправити улюбленими спеціями на свій смак.
На пласку широку тарілку насипати мак й обваляти в ньому рибу, намагаючись щоб мак рівномірно розподілився по всій поверхні риби. Він досить добре прилипає до неї.
Пательню необхідно розжарити з рослинною олією та підсмажити рибні медальйони на помірному вогні.
Прикрасити червоною ікрою та подавати з овочевим салатом або паровим рисом.
САЛАКА, ЗАПЕЧЕНА В МОЛОЦІ ТА ПАНІРУВАЛЬНИХ СУХАРЯХ
Інгредієнти:
- салака свіжа (12-13 шт.);
- невелика цибулина;
- сухарі панірувальні 2 ст. л.;
- молоко 120 мл;
- масло вершкове 1 ст. л.;
- морська сіль за смаком;
- свіжозмелений чорний перець за смаком.
Приготування
Рибу підготувати наступним чином: видалити голови та нутрощі, ножицями зрізати плавники, промити рибу й обсушити паперовим рушником. Для цього рецепта найкраще підходять великі рибини.
Дно форми для запікання змастити вершковим маслом. Присипати дно половиною панірувальних сухарів. Сухарі краще взяти домашнього приготування.
Потім викласти салаку в один шар, присолити рибу і трохи поперчити.Ріпчасту цибулю почистити та нарізати маленькими кубиками. Посипати салаку нарізаною цибулею. Потім посипати рибу сухарями, що залишилися.
Акуратно залити салаку молоком і розкласти на поверхні шматочки вершкового масла. Поставити форму з рибою в духовку, попередньо розігріту до 240 градусів, і запікати салаку в духовці в режимі «малий гриль» близько 12 хвилин.
Салака, запечена в молоці та панірувальних сухарях, готова. Подавати рибу можна з будь-яким гарніром.
Обговорення