Овочеве різото з гарбузом
Інгредієнти:
– 200 г м’якоті гарбуза,
– 1 ст. л. рису,
– 50 г твердого сиру,
– 1,2 л м’ясного або курячого бульйону,
– 50 мл білого сухого вина,
– 50 г вершкового масла,
– рослинна олія, сіль – до смаку.
Для декору:
– невеликий гарбуз «гітара» або 2 маленькі круглі гарбузи.
Приготування:
- Рис промий, залий водою і дай настоятися 1,5 години.
- М’якоть гарбуза наріж шматочками та присмаж на рослинній олії. Потім наріж цибулю та додай до гарбуза.
- До гарбуза й цибулі додай рис, продовжуючи смажити на повільному вогні доти, поки рис не вбере олію.
- У посуд із рисом і овочами влий вино та продовжуй тушкувати, поки вино не випарується. Потім влий один ополоник гарячого бульйону і тушкуй до випаровування. Коли бульйон вбереться, влий ще один ополоник – так до кінця вливай бульйон, поки він не скінчиться, при цьому весь час помішуй рис.
- Коли вливатимеш останній ополоник бульйону, додай тертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішай і зніми з плити. Накрий гарбузове різото кришкою та дай настоятися 10-15 хвилин.
- Гарбуз «гітару» розріж уздовж, видали м’якоть, використовуй як блюдо для подачі різото на стіл. Перш ніж подавати різото, дно та стінки блюда-гарбуза вистели фольгою.
Якщо використовуєш 2 маленькі декоративні гарбузи як «тарілки» під різото, дій так само – зріж шапочки гарбузів, видали м’якоть, застели фольгою і наповни різото.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Інгредієнти:
– 2 листи тіста листкового без-дріжджового
– 300 г гарбуза
– 150 г сир твердий (Замість твердого сиру можна взяти сулугуні)
– 1 цибуля ріпчаста
– 1 яєчний жовток
– оливкова олія, сіль
Приготування:
- Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.
- Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкове масло і обсмажити цибулю.
- Сир натерти на крупній тертці.
- Лист вистелити папером для випічки.
- Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист.
- На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викласти цибулю і обсмажену гарбуз, зверху посипати натертим сиром.
- Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити їм зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.
- Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи.
- Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти:
– 400 г гарбуза,
– 1 яблуко,
– 2 яйця,
-1 склянка борошна,
– 0,5 склянки кефіру,
– 2 ст. ложки цукру,
– 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування:
- Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Яблуко і гарбуз натріть на крупній тертці.
- Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте.
- Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте.
- Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на трохи розігріту сковороду з олією.
- Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.
- Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами
Інгредієнти:
– 1 кг м’яса або курки;
– 1 гарбуз середньої величини;
– 150 г рису;
– 100 г цибулі;
– 100 г масла;
– 3 помідори;
– сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- М’ясо наріж дрібними шматочками, залий водою, щоб м’ясо було злегка покрите, закрий посуд кришкою й тушкуй до готовності на слабкому вогні.
- Рис відвари до напівготовності. Дрібно наріж цибулю й пасеруй у маслі. Гарбуз очисти й наріж тонкими скибочками.
- Готове м’ясо змішай із рисом і цибулею, поперчи й посоли за смаком.
- Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, поклади шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову покрий шаром гарбуза, зверху виклади кружальцями помідори по всій поверхні, влий трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкуй у духовці під кришкою до готовності гарбуза.
- При подачі на стіл прикрась кожну порцію свіжою зеленню та сметаною.
Суп з гарбуза та грибів
Інгредієнти:
– 200 г гарбуза,
– 200 г грибів,
– 2 картоплини,
– 1 помідор
– корінь петрушки,
– цибулина,
– 2 ст. ложки олії,
– 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.
Приготування:
- Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії.
- Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин.
- Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності,
- Перед подачею додаємо подрібнену зелень.
Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом
Інгредієнти:
– 500 г гарбуза,
– 200 г сиру,
– 4 ст. ложки манної крупи.
– 2 яблука,
– 2 яйця,
– 100 г волоських горіхів,
– 50 г ізюму,
– 30 г вершкового масла,
– 3 ст. ложки цукру,
– 1 ст. ложка меду,
– сіль за смаком.
Приготування:
- Ізюм залий водою і залиш на 20 хвилин. Горіхи трохи підсуши і подрібни. Гарбуз очисти і наріж кубиками. Яблука також очисти і наріж кубиками або соломкою.
- Збий міксером яйця з сіллю і цукром. Додай у них манну крупу, знову збий і залиш на 20 хвилин, щоб манка набухла.
- Сир протри через сито, щоб позбутися грудочок. Додай до яєць сир і мед і знову збий тісто до однорідної консистенції.
- Виклади частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім поклади шар гарбуза і яблук, посип ізюмом і горіхами. Зверху виклади тісто.
- Відправляй запіканку з гарбуза у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
- Сирна запіканка з гарбузом, яблуком, ізюмом і горіхами смачна зі сметаною, варенням або просто чаєм.
Гарбузово-курячі котлетки
Інгредієнти:
– 400 г курячого філе,
– 1 яйце,
– 200 г гарбуза,
– 1 цибулина,
– 2 зубки часнику,
– 1 ст. ложка вершкового масла,
– 2 ст. ложки манки,
– 2 ст. ложки олії,
– мелений коріандр за смаком,
– чорний мелений перець за смаком,
– сіль за смаком.
Приготування:
- Гарбуз очисти від шкірки і насіння і натри на крупній тертці.
- Куряче філе пропусти через м’ясорубку разом із цибулею і часником.
- З’єднай фарш і гарбуз, додай яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоли і гарненько перемішай. Залиш фарш на 20 хвилин.
- Сформуй невеликі котлети і обсмаж їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
- Котлети з курячого філе з гарбузом готові. Подавай їх гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Гарбуз у духовці, із картоплею і беконом
Інгредієнти:
– 1 кг гарбуза,
– 500 г картоплі,
– 1 кабачок,
– 1 цибулина,
– 200 г бекону,
– 50 г твердого сиру,
– 200 мл молока,
– 2 ст. ложки майонезу,
– 1 ст. ложка олії,
– щіпка меленого коріандру,
– чорний мелений перець за смаком,
– сіль за смаком.
Приготування:
- Гарбуз очисти від насіння і шкірки і потри на крупній тертці. Кабачок також потри на крупній тертці. Картоплю почисти і порізати тонкими кружечками. Цибулю дрібно поріж.
- Бекон поріж шматочками, трохи обсмаж його на сковороді, потім додай цибулю і смаж до рум’яності.
- З’єднай молоко, майонез, спеції, посоли і перемішай.
- Лист змасти олією і виклади кількома шарами гарбуз, кабачок, картоплю, обсмажену цибулю з беконом. Залий молоком і відправляй у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посип гарбузову запіканку тертим сиром.
Гарбуз у духовці з грибами
Інгредієнти:
– 500 г гарбуза,
– 200 г грибів (печериць),
– 2 шт. листкового тіста,
– 5 яєць,
– 200 мл вершків,
– 20 г вершкового масла,
– 100 г білого сухого вина,
– чорний мелений перець за смаком,
– сіль за смаком.
Приготування:
- Гриби дрібно поріж, обсмаж в олії, додай спеції, влий вино і тушкуй на середньому вогні під кришкою до готовності. Трохи остуди гриби.
- Гарбуз очисти від насіння і шкірки і поріж кубиками.
- Залиш один жовток, інші яйця збий із вершками. З’єднай гриби, гарбуз і яйця і перемішай.
- Перший лист тіста виклади в змащену олією форму для випікання, сформувавши високі бортики. Виклади начинку і накрий її другим листом, защепнувши краї, зверху обмаж жовтком. Відправляй форму у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
Каша з гарбуза
Інгредієнти:
– 300 г гарбуза,
– 0,5 склянки рису,
– 0,5 склянки молока,
– 30 г вершкового масла,
– 1,5 склянки води,
– 1 ч. ложка цукру, сіль за смаком.
Приготування:
- Гарбуз помийте, почистіть від шкірки і насіння і поріжте великими кубиками.
- У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння.
- У кипляче молоко помістіть гарбуз і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, 20-30 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.
- Приготуйте рис.
- Промийте рис холодною водою. Залийте чистою водою і поставте на вогонь.
- У закипілий рис додайте сіль, цукор і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, 15-20 хвилин.
- Готовий гарбуз перекладіть у зварений рис, перемішайте, додайте вершкове масло і залиште на слабкому вогні на 2-3 хвилини, щоб каша з гарбуза потомилася.
- Кашу з гарбуза і рису подавайте гарячою.
Гарбуз, запечений із кунжутом
Інгредієнти:
– 500 г гарбуза,
– 2 ст. ложки кунжутного насіння,
– 3 ст. ложки меду,
– півсклянки апельсинового соку,
– 1 ст. ложка гірчиці,
– 3 ст. ложки олії.
Приготування:
- Гарбуз очистіть від шкірки і насіння. Поріжте гарбуз на середні шматочки 2-3 см. Відваріть гарбуз у киплячій воді 5-7 хвилин. Гарбуз має стати м’яким зовні, але щільноїим всередині.
- Гарбуз дістаньте з води і обсушіть. Обсмажте гарбуз з усіх боків у розпеченій олії до утворення скоринки. Потім відправте гарбуз у розігріту до 160°С духовку і випікайте 10 хвилин до м’якості.
- Дістаньте гарбуз із духовки, видаліть зайве масло. Якщо у вас зацукрований мед, то розтопіть його на водяній бані і остудіть. З’єднайте мед, свіжовичавлений апельсиновий сік, кунжут, гірчицю і перемішайте.
- Отриманим соусом полийте гарбуз і дайте настоятися 5-10 хвилин.
Куряче філе, смажене з гарбузом в духовці
Інгредієнти:
– Куряче філе без шкірки – 1 кг
– Олія оливкова – 1 ст. л.
– Сіль – 1/2 ч. л.
– Чорний мелений перець – 1/2 ст. л.
– Гарбуз (чищеная і різана кубиками по 1,5 см) – 5 склянок (приблизно 1 1/4 кг)
– Прованські трави, сушені – 1 ч. л.
– Біле сухе вино – 3 ст. л.
Приготування:
- Включити духовку для попереднього розігріву до 220 градусів. Куряче філе змастити 1 1/2 чайної ложкою оливкової олії, посипати 1/4 чайної ложкою солі і 1/4 чайної ложки чорного перцю. Викласти філе в велику сковороду з металевої або знімною ручкою.
- Різану гарбуз викласти в миску, полити 1 1/2 чайної ложкою масла, посипати травами, 1/4 чайної ложки солі і 1 / 4 чайної ложки перцю. Добре перемішати і викласти гарбуз в сковороду з філе. Поставити сковороду в розігріту духовку і запікати протягом 40 хвилин, до готовності курячого філе. Готове куряче філе смажене і гарбуз перекласти на тарілку і накрити фольгою.
- У ту ж сковороду налити вино і поставити на сильний вогонь. Довести до кипіння, лопаткою зішкребти залишки жиру зі стінок сковороди, зменшити вогонь і готувати близько 2 хвилин. Кожне філе розрізати навпіл і подавати на порційних тарілках з гарбузом, полив соусом зі сковороди.
Обговорення