Соковиті, ніжні, ароматні, вкриті рум’яною скоринкою тефтелі в густому соусі – точно всім сподобаються й стануть прекрасним варіантом для повсякденного меню. Вони – це справжнє свято смаку, особливо для тих, хто жодного дня не уявляє без м’ясних страв!
Роблять тефтелі з курячого, яловичого, свинячого фаршу або асорті. Найчастіше їх готують у томатному соусі. Але й сметанний соус до таких м’ясних кульок прекрасно підходить, що дозволяє готувати цю страву по-різному.
Тефтелі з томатною підливою
- Фарш м’ясний – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Часник – 1-2 зубчики
- Томатний соус, томатна паста чи кетчуп – 4-5 ст. л.
- Сметана – 4-5 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – для панірування
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
- Вода – 1-1,5 ст.
Ріпчасту цибулю та часник дрібно порубати й додати в м’ясний фарш. Отриману масу посолити й поперчити. Додати свіже яйце. Добре все перемішати.
На добре розігрітій сковороді з додаванням рослинної олії обсмажити тефтельки, попередньо обвалявши їх у борошні.
Готуємо соус для тефтелів. Змішати томатний соус або кетчуп зі сметаною. Додати склянку кип’яченої води й перемішати до однорідної консистенції.
Добре обсмажені м’ясні тефтельки залити соусом і тушкувати приблизно 10-15 хвилин. Можна подавати такі тефтелі з картопляним пюре.
Курячі тефтелі у вершково-сирному соусі
- Фарш курячий – 350 г
- Рис – 70 г
- Вершки – 180-200 г
- Сир твердий – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка свіжа (або інша зелень) – 3-4 гілочки
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Рис промити, залити водою й відварити майже до м’якості, щоб усередині злегка хрустів (хвилин 15). Під час варіння рис трохи посолити. Зварений рис промити водою та остудити.
Ріпчасту цибулю нарізати дрібними кубиками. Змішати курячий фарш, цибулю та рис. Додати за смаком сіль і чорний перець, перемішати. Зелень дрібно нарізати й додати у фарш, перемішати.
Змоченими у воді руками скачати круглі тефтелі. Викласти їх у форму для запікання. Поставити в духовку, розігріту до 180°С, і запікати тефтелі в духовці 10 хвилин.
Для соусу-заливки змішати тертий сир і вершки. Перемішати й за смаком поперчити.
Дістати тефтелі з духовки й залити соусом. Поставити тефтелі назад у духовку та запікати у вершково-сирному соусі ще 15-20 хвилин, до рум’яності.
Готові запечені тефтелі подавати до столу в гарячому вигляді, присипавши свіжою зеленню.
Рибні тефтелі в томатному соусі
- Минтай – 700 г
- Вершкове масло – 50 г
- Вівсяні пластівці – 60 г
- Яйця – 1 шт.
- Борошно – 50 г
- Цибуля – 80 г
- Морква – 80 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Рослинна олія – 60 мл
- Томатна паста – 60 г
- Вода – 50 мл
- Перець горошком – 4 шт.
- Часник – 10 г
- Лавровий лист – 2 шт.
- Кріп – 20 г
Відокремити філе минтая від кісток і шкіри.
Викласти філе в чашу блендера, додати шматочок вершкового масла, вівсяні пластівці, розбити яйце, посолити та поперчити, все подрібнити до однорідної маси.
Сформувати з отриманої маси тефтелі, паніруючи кожну в борошні.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, моркву натерти на тертці.
Викласти підготовлені овочі на сковорідку, налити рослинну олію й обсмажити до м’якості моркви. Потім додати томатну пасту, посолити, налити трохи окропу, тушкувати ще 5 хвилин.
Викласти соус у товстостінну каструлю, поверх нього розмістити тефтелі й дуже акуратно залити окропом. Приправити горошинами перцю, часником видавленим через прес, лавровими листками.
Відправити каструлю в духовку розігріту до 180°С, тушкувати протягом 40 хвилин. Подаємо на стіл, прикрасивши свіжими гілочками кропу.
Обговорення