Чорні плями на плодах перцю – це сигнал про серйозні проблеми зі здоров’ям рослини. Найчастіше причиною стають грибкові або бактеріальні інфекції, рідше – вплив шкідників, нестача мікроелементів або стрес від перепаду температур.
Хвороби, які провокують почорніння плодів, можуть швидко поширюватися на всю грядку. Серед найбільш поширених – альтернаріоз, фітофтороз, фузаріоз, вершкова та чорна гнилі, бактеріальний рак, склеротиніоз. У деяких випадках плями на перцях – наслідок переохолодження або атаки павутинного кліща.
Щойно з’являються ознаки ураження – темні вм’ятини, плями чи наліт – заражені плоди та рослини потрібно видалити. Для боротьби використовують хімічні препарати, а також народні засоби, якщо пошкодження незначні. Обов’язково дотримуються санітарних заходів: прополюють, розпушують землю, провітрюють теплиці, обмежують полив у вологу погоду.
Найкраща стратегія – профілактика. Насіння перед посадкою дезінфікують, не вирощують перці кілька років поспіль на одному місці, дотримуються дистанції між кущами і контролюють рівень вологості. Регулярний огляд грядки допоможе вчасно виявити проблему і зберегти врожай.
Читайте також: Чому цибуля гниє прямо на грядці.