• Останні
  • У тренді
деруни

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

03.08.2024
Пенсіонер з Великих Гаїв на Тернопільщині вирощує 70 сортів винограду

Пенсіонер з Великих Гаїв на Тернопільщині вирощує 70 сортів винограду

15.09.2025
Лариси Созаєвої

Колишня дружина Віктора Павліка узаконила стосунки онлайн

15.09.2025
виступ військового оркестру

На Тернопільщині організували виступ військового оркестру для ветеранів

15.09.2025
прикраси з ювелірною емаллю

Прикраси з ювелірною емаллю – як створити унікальний образ

15.09.2025
голки та шприц ручки

Голки для шприц ручки: все, що потрібно знати

15.09.2025
Донька поета Василя Ярмуша запрошує на мистецько-благодійний вечір пам’яті батька

ЗОЛОТО СОНЦЯ МИНУЛОГО

15.09.2025
Бoєць Азoву з бoйoвим шляхoм від Ілoвайська дo Азoвсталі oтримав житлo від Тернoпoля

Бoєць Азoву з бoйoвим шляхoм від Ілoвайська дo Азoвсталі oтримав житлo від Тернoпoля

15.09.2025
Хотів заробити 5000$, натомість повинен відшкодувати понад 200 тис. гривень

Хотів заробити 5000$, натомість повинен відшкодувати понад 200 тис. гривень

15.09.2025
Військовослужбовиця з Тернопільщини Зоя Головатюк поєднує службу в ЗСУ з поезією

Військовослужбовиця з Тернопільщини Зоя Головатюк поєднує службу в ЗСУ з поезією

15.09.2025
Кочегара школи на Тернопільщині судили за те, що дав копняка учневі

У Тернополі засудили шахраїв, які намагалися пограбувати волонтерів на 10 тисяч доларів для ЗСУ

15.09.2025
Степан Рубай

Степан Рубай пояснив ситуацію з котлованом на Микулинецькій в Тернополі

15.09.2025
У Тернополі постійна відвідувачка бібліотеки поскаржилася енергетикам, що там не вимикають світло

Погіршення погоди в Тернопільській області: 10 населених пунктів без електрики

15.09.2025
Понеділок, 15 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Секрети смачних дерунів: від вибору картоплі до подачі на стіл

Опубліковано Вірослава Їжак
03.08.2024

Деруни – традиційна українська страва, яка користується популярністю завдяки своєму неповторному смаку та простоті приготування. Однак для досягнення ідеального результату варто дотримуватися певних правил. Розглянемо три ключові аспекти, які допоможуть приготувати справжні смачні деруни.

деруни
Ілюстративне фото з мережі

Вибір правильної картоплі

Основою смачних дерунів є правильно підібрана картопля. Найкраще підходить крохмалиста картопля, яка забезпечує потрібну консистенцію та смак страви. Існує кілька способів визначити вміст крохмалю в картоплі:

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025
рулету з лаваша з сиром і грушею

Рецепт рулету з лаваша з сиром і грушею

11.09.2025
  1. Колір: жовта картопля зазвичай містить більше крохмалю, ніж біла.
  2. Тест на розрізання: розріжте картоплину навпіл і спробуйте з’єднати половинки. Якщо вони не з’єднуються, вміст крохмалю низький.
  3. Злипання: якщо нарізана картопля злипається в мисці, це ознака високого вмісту крохмалю.
  4. Відчуття на дотик: крохмалиста картопля залишає на руках відчуття, подібне до крейди.

Важливо зазначити, що молода картопля не підходить для приготування дерунів через низький вміст крохмалю.

Техніка подрібнення та додаткові інгредієнти

Для отримання соковитих дерунів із хрусткою золотистою скоринкою рекомендується використовувати дрібну тертку. Після подрібнення картоплю необхідно віджати від зайвого соку, але не викидати його повністю. Через 3-4 хвилини крохмаль осяде на дно, його слід повернути до натертої картоплі, а зайву рідину злити.

Щоб запобігти потемнінню дерунів, на 500 г картоплі додають одну середню цибулину, натерту на дрібній тертці. Альтернативою може бути столова ложка сметани на ту ж кількість картоплі.

Якщо рецепт передбачає додавання яйця, то без борошна не обійтися. Однак його кількість має бути помірною – однієї столової ложки на 500 г картоплі достатньо. Можна замінити борошно 1-2 ложками картопляного крохмалю.

Процес смаження та подача

Для смаження дерунів найкраще підходить чавунна сковорода або товстостінна з антипригарним покриттям. Важливо добре розігріти сковороду перед викладанням тіста. Кількість олії має бути такою, щоб вона наполовину покривала деруни. Смажити слід до утворення золотистої рум’яної скоринки.

Альтернативою соняшниковій олії може бути смалець, який також надає дерунам чудового смаку.

Після смаження готові деруни рекомендується викласти на паперові серветки або рушники для видалення зайвого жиру. Подавати страву слід гарячою або теплою, доповнивши улюбленим соусом.

Читайте нас в Google News
Теги: деруникартоплярецептсмачноукраїнська кухня
Share21ShareSend

Пов'язані публікації

біляші без замісу

Біляші без замісу на кефірі, молоці або воді

09.09.2025
Cafe-Bar 67

У центрі Афін вже 13 років працює українське бістро уродженки з Тернопільщини

07.09.2025
Завантажити ще
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Директора коледжу на Тернопільщині підозрюють у вимаганні хабаря 15.09.2025
  • Колишня дружина тернопільського співака Віктора Павліка знову вийшла заміж 15.09.2025
  • Історія талановитої військовослужбовиці з Тернопільщини Зої Головатюк 15.09.2025
  • Генерал Володимир Шведюк привітав танкістів із професійним святом 14.09.2025
  • Ветерани безкоштовно вчитимуть англійську Класичному університеті Тернополя 14.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.