Чи не кожна господиня має у своїй колекції рецепти страв, які з року в рік готує до свят. Однак завжди хочеться спробувати щось новеньке, тим паче на Новий рік. І саме салати, як правило, стають яскравим доповненням кожного святкового столу.
Більшість їхніх рецептів відрізняються широкою різноманітністю інгредієнтів. Легкі овочеві, пікантні м’ясні чи ароматні рибні, заправлені оригінальними соусами, вони часто захоплюють незвичним яскравим смаком.
Ми пропонуємо до уваги улюблені салати у новому виконанні та нові рецепти, які можуть здивувати.
Салат «Нісуаз»
Інгредієнти:
Упаковка замороженої стручкової квасолі (450-500 г), 8-10 перепелиних яєць або 3-4 курячих, 10 маленьких картоплин, 2 солодкі болгарські перці, 300 г тунця в олії, 3-4 помідори, невеликий пучок зеленої цибулі, половина червоної цибулини, 15-20 маслин без кісточки.
Варіант заправки №1: 4 ст. л. оливкової олії, сік половини лимона, 1 ст. л. винного оцту, 1 ст. л. дижонської чи французької гірчиці, сіль, мелений чорний перець, зубок часнику.
Варіант заправки №2: сік половини лимона, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. діжонської гірчиці, 1 ст. л. гранатового соусу «Наршараб» (за відсутності можна замінити на мед), прованські трави, сіль, суміш перців мелена.
Приготування:
Заморожену стручкову квасолю відправити на злегка розігріту сковорідку, а коли вода википить, додати дві ложки оливкової олії. Збільшити вогонь і присипати сіллю і меленим білим перцем. Довести квасолю до готовності (знадобиться всього декілька хвилин), а потім обсушити на паперовому рушнику.
Відварити яйця та картоплю в «мундирі». Картоплю нарізати кружальцями. Помідори нарізати крупно, а перці – тонкими смужками. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, зелену цибулю — подрібнити. Злити зайву рідину з банки з тунцем. Все змішати, додати маслини. Викласти поверх салату розрізані навпіл (або начетверо) яйця.
Приготувати заправку, дати їй настоятися протягом декількох хвилин і додати до салату. Обережно перемішати.
Салат «Бергамо»
Інгредієнти:
1 невеличка пекінська капуста, 0,5 банки консервованої кукурудзи, 100 г сирокопченої «Салямі», шматочок цибулі-порей, 5-6 шт. в’ялених томатів (можна й без них, проте вони надають салату особливої родзинки; 50-70 г сиру «Пармезан» (або будь-якого іншого твердого сиру на ваш смак), чіабата для грінок, цедра половинки лимону.
Для заправки:
3-4 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 2 ч. л. французької гірчиці в зернах, 1 ч. л. ніжної гірчиці з апельсинами (можна брати будь-яку не гостру+1 ч. л. апельсинового соку), 1 ч. л. меду, італійські трави, суміш перців мелена, сіль.
Приготування:
Пекінську капусту нашаткувати. Нарізати тонкими кільцями цибулю порей. Чіабату нарізати подовгастими брусочками й підсмажити на сухій сковорідці, присипавши паприкою та орегано. «Салямі» подрібнити тонкими пластинками.
В’ялені томати розрізати навпіл. Змішати в мисці капусту, салямі й в’ялені томати. Овочечисткою нарізати тонко сир (можна натерти на тертці). Потерти в салат лимонну цедру. Додати консервовану кукурудзу.
В окремій ємності змішати всі інгредієнти для заправки й дати їй настоятися протягом декількох хвилин, щоб всі аромати розкрилися. Полити заправкою салат. Ретельно вимішати всі складові і додати сухарики.
Торт-салат «Оселедець під шубою»
Інгредієнти:
400 г малосольного оселедця (у мене пішло півтори філейки), 2 морквини, 3 картоплини, 100 г твердого сиру, майонез (краще приготувати домашній майонез).
Буряковий мус:
500 г вареного буряка (вага в почищеному вигляді), 200 г домашнього майонезу, 100 г сметани, 1 ч. л. солодкої не гострої гірчиці, сіль, чорний мелений перець, 25 г желатину.
Страву краще складати в круглому кільці чи квадратній формі для сервірування (знадобиться дві форми різного діаметру – менша й трішки більша).
Приготування:
Оселедець почистити й дрібно нарізати. Відварити картоплю та моркву. Овочі почистити, повністю охолодити та натерти на тертці з грубими вічками. Сир також натерти на тертці.
Викладаємо шарами картоплю, кубики оселедця, моркву, сир. Кожен шар покриваємо сіточкою з майонезу. Салат в такому вигляді поставити в холодильник на годину або на 15 хвилин в морозильну камеру, щоб всі шари гарненько стабілізувалися.
Буряковий мус: желатин замочити в 100 мл холодної води. Коли він набрякне, розчинити на вогні, але не кип’ятити. Змішати сметану, майонез, гірчицю, сіль та перець. Варений буряк з соусом збити до однорідної маси блендером. Додати нагрітий желатин, перемішати та знову збити.
Дістати салат із холодильника, обережно зняти форму. Встановити навколо салату форму більшого діаметра, залишивши проміжки для мусу. Її стінки бажано встелити бордюрною кулінарною стрічкою або смужками пергаменту. Залити буряковим мусом поверхню салату. Вирівняти шпателем і поставити в холодильник, або морозильник на 10-15 хвилин.
Мус має застигнути й тримати форму. Після цього зняти форму та обережно прибрати бордюрну стрічку.
Салат з сьомгою та манго по-іспанськи
Інгредієнти:
200 г малосольної сьомги, 1 велике авокадо, 2 томати, 2 варених яйця, листя салату, половина спілого манго, кунжут.
Для заправки:
1 ст. л. ніжної солодкої гірчиці, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 2 ч. л. меду, 3 ст. л. оливкової олії, прованські трави, сіль, суміш перців мелена.
Приготування:
З’єднати оливкову олію, сіль, перець, гірчицю, прованські трави, мед і бальзамічний оцет. Збити виделкою до однорідності.
Нарізати півкружальцями томати та варені яйця. Авокадо почистити від шкірочки, видалити кісточку й нарізати півмісяцем. Манго почистити від шкірки та кісточки, нарізати соломкою. Сьомгу подрібнити тонкими слайсами. Викласти на пласку тарілку листя салату, зверху — підготовлені інгредієнти. Полити все заправкою, притрусити підсмаженим кунжутом й одразу ж подавати.
Салат із хурмою і курячим філе
Інгредієнти:
70 г куряче філе, 1/2 ч. л. сіль, хурма (краще брати солодкий гібрид – «Корольок», «Какі»), червона цибулина, листя салату, 20 г майонезу (у мене домашній), 10 г меду, 2 ч. л. діжонської гірчиці.
Приготування:
Куряче філе посолити, поперчити й обсмажити цілим шматочком до золотавої скоринки (всередині грудка повинна залишитися соковитою). Після обсмажування залишити м’ясо «відпочити» на 10 хвилин, щоб всі м’ясні соки розподілилися рівномірно.
Салатне листя порвати довільно руками. Зверху – порізана кільцями цибуля. Курку й хурму нарізати скибочками й викласти на салат. Салат заправити заправкою з майонезу, діжонської гірчиці та меду.
Обговорення