• Останні
  • У тренді
Рецепт випікання хліба на черені від господині з села Дубівці на Тернопільщині

Рецепт випікання хліба на черені від господині з села Дубівці на Тернопільщині

22.01.2024
Відео наземних роботизованих комплексів

Тернопільський обласний ТЦК показав епічне відео наземних роботизованих комплексів

18.08.2025
На війні загинув військовослужбовець Василь Бучинський

На війні загинув військовослужбовець з Кoпичинецькoї грoмaди Василь Бучинський

18.08.2025
На війні загинув воїн Андрій Гуцал

На війні загинув воїн Андрій Гуцал зі Скалатщини

18.08.2025
Відкритий турнір з волейболу сидячи

У Тернополі провели турнір з волейболу сидячи серед ветеранів та правоохоронців

18.08.2025
Степана Паньківа

У Бережанах попрощалися з військовослужбовцем Степаном Паньківим

18.08.2025
графіки відключень газу

З 11:00 до 15:00 год буде часткове припинення газопостачання в селі Смиківці

18.08.2025
Смерть дитини через лікарську помилку: лікарню в Тернополі зобов’язали відшкодувати матері більше 2 млн гривень

Смерть дитини через лікарську помилку: лікарню в Тернополі зобов’язали відшкодувати матері більше 2 млн гривень

18.08.2025
Повертайся з СЗЧ. На тебе чекають!

Повертайся з СЗЧ. На тебе чекають!

18.08.2025
У Тернополі швидка відмовила у допомозі непритомному: врятувала поліція

У Тернополі швидка відмовила у допомозі непритомному: врятувала поліція

18.08.2025
На новому мосту на Тернопільщині виявили серйозні недоліки

На новому мосту на Тернопільщині виявили серйозні недоліки

18.08.2025
Гектар землі на Тернопільщині коштує 55,7 тис. грн

Ціни на землю в Україні стрімко зростають: скільки зараз коштує гектар

18.08.2025
Дмитро Чеверда

Задонатив на ЗСУ 25 мільйонів: історія тернопільського айтівця

18.08.2025
Понеділок, 18 Серпня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт випікання хліба на черені від господині з села Дубівці на Тернопільщині

Опубліковано Газета Місто
22.01.2024

У Тернопільській області та далеко за її межами знають смак весільних короваїв, які випікають господині з мальовничого села Дубівці. Проте спекти за старовинним рецептом житньо-пшеничний хліб на черені вміє не кожна.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Медовий торт

Рецепт медового торта з фісташками, вишнею та лимонним кремом

17.08.2025
кабачкових чебуреків

Рецепт кабачкових чебуреків з шинкою та сиром

10.08.2025

 Педагог Марія Ханас усе своє життя віддала школі, вихованню в дітях патріотизму, духовності та усіх шляхетних якостей, якими володіє сама.

У родині пані Марії з покоління у покоління передається любов та вміння пекти хліб.
Жінка говорить, що випікання хліба в печі – це процес довготривалий у часі, вимагає терпіння, певної фізичної сили, а головне – великого бажання та любові. При сьогоднішньому напруженому ритмі життя господиня пече цей хліб лише у великі релігійні та державні свята, сільські празники, на ювілеї рідних та близьких людей.

Смак і запах цього хліба незрівняти ні з чим. Хто хоч раз його скуштував, той відчув приплив життєвої енергії, відчуття свята і справжню насолоду, навіть щастя.

Щоб спекти хліб на черені, треба мати добру сільську піч. Отже, готуємо для початку восьмилітрове відро пшеничного борошна. Беремо близько половини і підмішуємо до нього 750 грамів житнього борошна, висипаємо у велику каструлю та заливаємо пятьма літрами окропу. Розмішуємо все до однорідної маси (пані Марія має для цього спеціальну копистку), накриваємо грубою полотниною, можна ковдрою, та ставимо у тепле місце паритися на 2-3 години.

Тим часом у другій каструлі готується опара. До 1 літра теплої сироватки підмішуємо трохи борошна, додаємо пачечку дріжджів (50 г) і 150 г кислого тіста з минулої випічки. Хто пече вперше, у того, природньо, такого тіста нема, тому, як мовить пані Марія Ханас, можна обійтися і без нього. Коли запарене борошно потепліє, додаємо до нього опару, добре вимішуємо кописткою, накриваємо покришкою та ковдрою. Заглядаємо час від часу, як тісто бродить. Цю всю процедуру наша господиня встигає зробити до 18 години. Тісто залишає на цілу ніч у теплому приміщенні для подальшого бродіння.

Ранесенько в годині 6-7-ій господиня молиться, дякує Творцеві за можливість знову бачити світ, людей, просить благословення на подальшу працю. „Хто не вірить у Бога, – каже Марія Ханас, – той ніколи не спече доброго житнього хліба, адже саме від Бога пішло життя…” Опісля господиня бере добру жменю солі, стільки ж цукру, яйце, жменю кмину, 300 грамів нерафінованої олії та додає усе це до прокислого за ніч тіста. Кописткою або ж рукою усе це добре перемішує. Місить годину, а то й більше. Муки треба стільки, щоб тісто відставало від руки, було пружним. Потім руку опускає у борошно і на вимішаному тісті та в повітрі робить знак хреста. Накриває тісто ковдрою та знову дає йому підійти 40-50 хвилин.

За пів години до цього готується піч. Дрова треба палити і підгортати протягом години, щоб піч була червоною. Коли по добре розпаленому дну печі (черені) прогорнути коцюбою, мають летіти іскри. Лише в такій печі можна випікати хліб.

За 10 хвилин до останнього закиду дров готуємо 6 глибоких поливаних мисок (це будуть форми для хліба), накриваємо їх добре змоченими у воді білими полотнинками Руками накладаємо тісто у миски на полотнинки. Тісто живе, воно підходить і в мисочках. Тому все треба робити добре та скоро.

Готуємо ще дві мисочки. До однієї насипаємо більше склянки житнього борошна, а до другої – розбиваємо1-2 яйця. Коцюбою вигортаємо з печі жар. Вона аж пашить, іскри сипляться в усі боки. Видовище неповторне! На лопату насипаємо житнього борошна, з миски перегортаємо хліб на лопату догори дном, забираємо полотнинку. Руки вмочуємо у збиті яйця та обережно, погладжуючи, намащуємо хліб. Опісля пальчиком робимо посередині три дірочки. І в піч! Так чинимо з усіма шістьма хлібами.

 Пані Марія Ханас під час закладання хліба у розжарену піч тричі промовляє молитву „Отче наш”, хрестить піч, намагається не розмовляти з людьми, не робити у цей час ще якоїсь роботи. Лише Хліб та Молитва!

Коли усі хліби поскладані один біля одного у печі, закриваємо її заслінкою (у Дубівцях кажуть „затула”). За 10 хвилин відкриваємо заслінку і дивимось, у якому стані хліб. Якщо зауважуємо, що він підгорає (темніє), накриваємо газетами. Папір почорніє, а хліб – ні.

Через годину, або ж трохи більше готовий спечений хліб витягуємо коцюбою з печі, витираємо полотниною, кладемо на рівну поверхню та накриваємо чистим білим полотном та клейонкою, щоб він відпустив пару. Ще через годину хліб стає пухким, але їсти його можна лише через 2-3 години.

Такий хліб зберігається до двох місяців. Якщо хочете мати його надовше, то добра господиня з Дубівців пані Марія Ханас радить тримати хліб у морозильній камері холодильника. Від цього він не втрачає ні смаку, ні аромату.

Особливо жінка любить, коли у гості до неї навідуються діти з онуками. Їм дуже смакує житній хліб, спечений на черені. А ще діти люблять бути присутніми при закладанні та випічці хліба. У домі тоді так затишно, тепло,  пахне хлібом, дитинством і добре на душі від мудрості поколінь, які давно відійшли, але полишили по собі той неповторний запах та смак хліба, випеченого на черені.

Галина ЮРСА.

Читайте нас в Google News
Джерело: dubivci.blogspot.com
Теги: дубівцірецептХанасхліб
Share8ShareSend

Пов'язані публікації

Піца з листкового тіста

Швидка домашня піца з листкового тіста

09.08.2025
домашні ковбаски

Рецепт соковитих домашніх ковбасок на грилі

07.08.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • На Тернопільщині успішно вирощують рідкісні для нашого краю культури 18.08.2025
  • Фотовиставку Війна в обличчях відкрили на площі перед пам’ятником Степанові Бандері у Тернополі 18.08.2025
  • Частково припинять подачу газу у Смиківцях біля Тернополя 18.08.2025
  • На Тернопільщині відбувся XXIV Міжнародний фестиваль лемківської культури Дзвони Лемківщини 18.08.2025
  • Діти захисників з Тернополя вирушили на відпочинок до Швеції 18.08.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.