• Останні
  • У тренді
оселедець

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

14.12.2024
Велика погоня у Тернополі: прaцівник ТЦК тa СП, будучи нaпідпитку, тікав від поліції

Велика погоня у Тернополі: прaцівник ТЦК тa СП, будучи нaпідпитку, тікав від поліції

17.09.2025
Віктору Гурняку

На Тернопільщині відбудеться фестиваль пам’яті Героя України Віктора Гурняка

17.09.2025
“Інвестор заходить, ми “розчищаємо” дорогу”: у Тернополі презентували інвестиційний паспорт області

“Інвестор заходить, ми “розчищаємо” дорогу”: у Тернополі презентували інвестиційний паспорт області

17.09.2025
Микола Гринчук

Від футбольного хулігана до командира роти «Сафарі»: історія Миколи Гринчука з Тернополя

17.09.2025
«Бульбаш» — платформа пам’яті та відповідальності

«Бульбаш» — платформа пам’яті та відповідальності

17.09.2025
тушкованої картоплі

Тушкована картопля, як у дитинстві: простий рецепт, який завжди вдається

17.09.2025
рейтинг шкіл

Школа з Тернопільщини серед лідерів рейтингу шкіл України за НМТ-2025

17.09.2025
музею музичних інструментів

У музей на Тернопільщині привезли унікальний інструмент з Африки

17.09.2025
затримали директора коледжу

Після справи про корупцію – нова підозра у хабарі для директора коледжу

17.09.2025
У колективі Тернопільської митниці – нові спеціалісти

Тернопільськa митниця оформилa мaйже 36 тисяч митних деклaрaцій

17.09.2025
проводилися обшуки

Обшуки у начальника Держгеокадастру Тернопільської області: що наразі відомо

17.09.2025
Тернополянин Тарас Бурак презентував поетичну збірку «Останній написаний лист»

Тернополянин Тарас Бурак презентував поетичну збірку «Останній написаний лист»

17.09.2025
Середа, 17 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Рецепт найсмачнішого оселедця та історія закуски

Опубліковано Вірослава Їжак
14.12.2024

Оселедець здавна посідає особливе місце в українській кулінарії, будучи не просто закускою, а справжнім гастрономічним мистецтвом. Правильно приготований оселедець може стати справжньою прикрасою будь-якого столу.

оселедець
Фото з мережі.

Традиційні технології приготування

Існує кілька класичних способів подачі оселедця. Найпопулярніші – це класичний посол, маринування та приготування з різними додатками. Кожен метод має свої особливості та нюанси.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

тушкованої картоплі

Тушкована картопля, як у дитинстві: простий рецепт, який завжди вдається

17.09.2025
Квашена капуста

Коли квасити капусту: найкращий час і перевірений рецепт

13.09.2025

Класичний рецепт соленого оселедця

Інгредієнти:

  • 2-3 свіжих оселедці
  • Крупна морська сіль
  • Чорний перець
  • Лавровий лист
  • Часник (за бажанням)

Послідовність приготування:

  1. Ретельно очистити рибу від луски.
  2. Зробити повздовжній розріз, видалити нутрощі.
  3. Промити холодною водою.
  4. Підготувати ємність для соління.
  5. Щільно скласти шарами, пересипаючи сіллю.
  6. Додати спеції.
  7. Витримати 2-3 доби в холодному місці.

Варіації страви

Крім класичного методу, існують цікаві модифікації:

Оселедець під шубою:

  • Подрібнити оселeдець.
  • Викласти шарами: буряк, картопля, морква.
  • Заправити майонезом.

Оселедець з картоплею:

  • Відварити картоплю.
  • Нарізати кружальцями.
  • Додати нарізаний осeледець.
  • Посипати зеленню.

Корисні поради

  • Температура соління: не вище +4°C.
  • Час витримки: залежно від розміру риби.
  • Додавання спецій посилює смак.
  • Зберігати в герметичній ємності.

Харчова цінність

Осeледець – надзвичайно корисний продукт. У 100 грамах міститься:

  • Білків: 18-20 грамів.
  • Жирів: 10-12 грамів.
  • Калорійність: близько 200 ккал.
  • Багатий на омега-3 жирні кислоти.

Цікаво, що технологія соління оселедця має глибокі історичні корені. Ще вікінги використовували подібні методи збереження риби під час тривалих морських подорожей.

Технологія соління риби, зокрема оселедця, сягає глибокої давнини та безпосередньо пов’язана з морськими експедиціями стародавніх цивілізацій. Вікінги були одними з найвідоміших майстрів консервації риби, яка слугувала основним продуктом харчування під час тривалих подорожей.

Метод соління виник як найефективніший спосіб збереження продуктів в умовах відсутності холодильників. Сіль виступала природним консервантом, який пригнічує ріст бактерій та запобігає псуванню м’яса риби.

Для вікінгів соління було не просто кулінарною технікою, а питанням виживання. Під час морських експедицій, що могли тривати місяцями, єдиним способом забезпечення харчування була консервація риби та м’яса.

Технологія включала:

  • Ретельний відбір свіжої риби.
  • Рясне посолювання.
  • Щільне пакування в дерев’яні бочки.
  • Витримування у специфічних умовах.

Географія поширення методу

Окрім вікінгів, подібні технології використовували:

  • Португальські мореплавці.
  • Голландські рибалки.
  • Скандинавські торговці.
  • Британські моряки.

Кожен регіон мав власні унікальні рецепти та технології соління, що передавалися з покоління в покоління.

З розвитком технологій методи соління вдосконалювалися. З’явилися спеціальні ємності, розроблені точні рецептури, впроваджені промислові стандарти.

Сьогодні соління риби перетворилося на справжнє мистецтво, яке поєднує давні традиції та сучасні технологічні рішення.

Раніше ми писали про те, як правильно обирати оселедець.

Як правильно обирати оселедець

А також, чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає.

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Читайте нас в Google News
Теги: оселедецьрецептсмачнотрадиційні рецептиукраїнська кухня
Share37ShareSend

Пов'язані публікації

рулету з лаваша з сиром і грушею

Рецепт рулету з лаваша з сиром і грушею

11.09.2025
біляші без замісу

Біляші без замісу на кефірі, молоці або воді

09.09.2025
Завантажити ще
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Бійці 37-ї бригади морської піхоти отримали FPV-дрони True Flex від Тернополя 17.09.2025
  • «Бульбаш» — платформа пам’яті та відповідальності 17.09.2025
  • Як таксист з Тернополя став бойовим медиком на фронті 17.09.2025
  • У війську розповіли про нові можливості Контракту 18-24 17.09.2025
  • Товарообіг Тернопільщини перевищив 1,2 млрд доларів США 17.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.