Бабка – класична великодня випічка на Львівщині. Бабці потрібно два дні, щоб “дозріти”. Й очікування того варте, бо це смакота і чудове доповнення до паски, – пише Агротер.
Інгредієнти:
Тісто: 750 г борошна, 1,5 скл. молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г масла або маргарину, 150 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, ваніль, по 50 г родзинок і цукатів, 3 гіркі мигдалини.
Сироп: 200 г цукру, 1,5 скл. води, сік і цедра з 0,5 лимона, кілька крапель ромової есенції.
Помадка: 200 г цукру, 6 ст. ложок води, 1 ч. ложка масла, 1/2 ч. ложки оцту, кілька крапель ромової есенції, сік з 0,5 лимона.
Спосіб приготування:
Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її у посуд з борошном, посолити, додати розтерті з цукром жовтки, ваніль і місити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплений жир і місити, поки тісто не вбере весь жир, всипати родзинки, нарізані цукати, натертий мигдаль, перемісити, накрити і поставити в тепле місце.
Заповнити форми (дно застелити промащеним папером) тістом на 1/3 і поставити, щоб підійшло. Змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190–200 °С) протягом 40 хв.
Спечені бабки на другий день наколоти дерев’яною паличкою в кількох місцях, скропити сиропом, щоб добре наситилися, після цього змастити помадкою.
Сироп: на вогні розтопити цукор, додати кілька крапель ромової есенції і цедру, ретельно розмішати.
Помадка: цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити до загустіння, зняти з вогню і розтерти, додавши масло. Коли маса почне біліти, влити лимонний сік і додати ромову есенцію.
Обговорення