Волонтери етнопроєкту «Баба Єлька» під час експедицій по Кіровоградщині збирають старовинні українські пісні, одяг та рецепти. Зібрані рецепти увійшли у збірку «Смачна Кропивниччина». Серед них й рецепт квасу із житніх сухарів з м’ятою від Марії Ковтюх (1936 — 2020 роки життя) з Новгородки. Пропонуємо приготувати домашній квас за адаптованим українським рецептом.
Пише Агротер.
Інгредієнти:
150 г житніх сухарів,
100 грамів свіжої м’яти,
200 грамів (одна склянка) цукру,
10 грамів дріжджів,
3 літри питної води (окропу).
Спосіб приготування:
М’яту помийте, наріжте, залийте невеликою кількістю окропу і дайте настоятись. Сухарі з житнього хліба підрум’яньте в духовці перекладіть у емальовану каструлю.
Залийте сухарі приблизно півтора літрами окропу і поставте, періодично помішуючи, в тепле місце на 1-2 години.
У підготовлену тару (наприклад, скляну трилітрову банку) злити настій з сухарів. Потім сухарі знову залийте півтора літрами окропу, і так само дайте настоятись у теплі пару годин. Злийте цей настій до банки.
В отримане у банці сусло має бути температурою приблизно 20-25 градусів за Цельсієм. Додайте до них настій з м’яти й цукор, розмішайте. Дріжджі розведіть у невеликій кількості води й також додайте до сусла. Поставте банку з квасом настоятися на 10 годин у теплому місці.
Після готовий квас можна розлити по пляшках і поставити у холодильник, щоб смакувати холодним у літню спеку.
Обговорення