Різдвяні кекси, штолени, зелтони пахнуть новорічно-різдвяною казкою – імбиром, прянощами та медом… Коли їх випікаєш, то на ці чарівні аромати на кухню збігаються не лише рідні, але й деякі сусіди! Деякі кулінари розпочинають готувати їх ще на початку грудня, загортають пергаментом і дають «настоятися» цілий місяць. За цей час вони набираються смаку й необхідної текстури. Проте, чесно зізнаюся, витримати стільки нам не вдалося ще жодного разу. Всі ці кекси різдвяні настільки смачні, що ноги мимоволі самі несуть до заповітної схованки, ручки тягнуться розгорнути пергамент й відрізати шматочок. А торту «Поліно» взагалі можна оди писати й пам’ятники встановлювати! Загалом, випічка різдвяна – це серйозний і різноманітний прошарок рецептів. Читайте, вивчайте та експериментуйте.
Сирний штолен – німецький різдвяний смаколик
Його готують за 2-4 тижні до Різдва й витримують у прохолодному місці, щоб випічка набула свого традиційного приголомшливого смаку й аромату. При цьому вона анітрохи не черствіє! Зовнішній вигляд штолену нагадує овальний батон, посипаний товстим шаром цукрової пудри (символізує спеленаного новонародженого Ісуса). Традиційним вважається виріб із дріжджового тіста. Проте сирний смаколик не менше заслуговує на увагу. Тим більше, що готувати його швидше.
Рецепт ТУТ.
Шотландський кекс від солістки гурту «Лісапетний батальйон»
Цей смаколик також не черствіє протягом місяця. Наталя Фаліон випікає його на кожні різдвяні свята й він уже давно став традиційним десертом в її родині. Кекс виходить буквально велетенським – близько 1,5 кг!
Рецепт ТУТ.
Зелтен (Zelten) – італійський різдвяний кекс із сухофруктами та горіхами
Цю випічку також традиційно готують на Різдво. Практично кожна італійська сім’я має свій сімейний рецепт Зелтена і ревно оберігає його. Цей смаколик не гірший, ніж англійський кекс, а може навіть чимось і кращий. Пеpші згадки про нього датуються ще 1700 роком, а назва походить від німецького «Selten», що означає: зрідка (готують раз на рік). Деякі італійські господині печуть Зелтен за декілька тижнів до свят і дають йому час для «дозрівання». Проте можна споживати й одразу ж. Кекс смачний як після охолодження, так і через декілька днів!
Рецепт ТУТ.
Імбирний англійський різдвяний кекс з шоколадною помадкою
Ця випічка завжди асоціюються з різдвяними та новорічними святами, глінтвейном біля каміна та затишними вечірніми чаюваннями. А в цьому рецепті ще й лимонна цедра та ваніль! Приготувати його можна навіть напередодні Різдва. Навіть свіжоспеченим він смакує пречудово.
Рецепт ТУТ.
Торт «Різдвяне поліно» (Буш де Ноель)
Цей шоколадний торт-рулет просто зобов’язаний стати родзинкою вашого святкового новорічного або різдвяного столу. Bûche de Noël (Буш де Ноель) або Різдвяне поліно відоме практично в усьому світі. Цим смаколиком незмінно ласують на Різдво в багатьох католицьких країнах. Трохи зусиль і ви теж зможете порадувати своїх близьких цим нехитрим, але дуже смачним тортиком. Часу піде багато, згодна. Але задоволення, радості від творчості й взятої «високої ноти», святкового настрою та справжній захват в очах ваших рідних компенсують його сторицею.
Рецепт ТУТ.
Обговорення