Що може бути кращим, ніж омлет для сніданку? Він швидкий і легкий у приготуванні, до того ж дає можливість отримати потрібні для організму поживні речовини. Тому, якщо ви хочете розпочати свій день правильно і насолодитися смачним і поживним сніданком, то вам варто спробувати наші 14 рецептів оригінальних смачних омлетів.
Тут є як класичні, так і екзотичні рецепти, тому ми гарантуємо, що вони не тільки зроблять ранок ще приємнішим, але й наситять ваш організм енергією на весь день, пише Всвіті.
Омлет із овочами
Можна готувати такий омлет саме у сезон овочів, періодично змінюючи склад. Наприклад, додавати стручкову квасолю та цвітну капусту. До речі, її краще заздалегідь відварити, щоб не витрачати час вранці.
Час приготування:
- Загальний 25 хв.
- Активний 20 хв.
Інгредієнти:
- Невеликий кабачок – ¹⁄₂ шт;
- Болгарський перець – 1 шт;
- Невеликий помідор – 1 шт;
- Фіолетова цибуля – ¹⁄₂ шт;
- Рослинна олія – 1 ст. л;
- Сіль – за смаком;
- Яйця – 4 шт;
- Спеції – за смаком.
Приготування:
- Кабачок поріжте на невеликі тонкі скибочки, болгарський перець – соломкою, цибулину – півкільцями, а помідор – шматочками.
- На розігріту, трохи змащену олією пательню викладіть кабачок. Смажте на сильному вогні, постійно помішуючи, поки скибочки не підрум’яняться.
- Зменшіть вогонь і додайте цибулю і перець. Готуйте, періодично помішуючи, ще кілька хвилин. Посоліть овочі на свій смак.
- В окрему миску вибийте яйця. Також посоліть і трохи перемішайте. Збивати не потрібно.
- Залийте овочі яєчною сумішшю. Зверху викладіть шматочки помідорів. Посипте сухим базиліком або іншими улюбленими спеціями.
- Закрийте кришкою і готуйте на невеликому вогні 5-7 хвилин, доки омлет злегка не підрум’яниться.
Омлет із беконом у духовці
Не знаєте, що приготувати на сніданок чи перекус? Цей омлет з овочами в чашечках з бекону підійде ідеально.
Час приготування:
- Загальний 30 хв.
- Активний 10 хв.
Інгредієнти:
- Солодкий перець – ¹⁄₂ – 1 шт;
- Невеликі помідори – 1-2 шт;
- сир – 60-80 г;
- Зелень – за смаком;
- Сіль – ¹⁄₂ ч.л;
- Яйця – 6-7 шт;
- Молоко – 80 мл;
- Бекон – 12 скибочок.
Приготування:
- Перець та помідори наріжте маленькими шматочками. Зелень також дрібно порізати. Сир натріть на великій тертці.
- Яйця збийте з молоком та сіллю. Додайте овочі, зелень, сир та перемішайте.
- Візьміть форму для маффінів і викладіть скибочки бекону, покривши бортики та частково дно. Зверху додайте яєчну масу.
- Відправте у духовку, розігріту до 180°С, приблизно на 20 хвилин.
- Закрийте кришкою і готуйте на невеликому вогні 5-7 хвилин, доки омлет не схопиться.
Міш-маш – болгарський омлет з овочами
Соковиті помідори та перець, повітряні збиті яйця та фета, яка ідеально доповнює всю палітру смаку.
Час приготування:
- Загальний 45 хв.
- Активний 15 хв.
Інгредієнти:
- Помідори – 3 шт;
- Болгарський перець – 3 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Олія – 2 ч.л;
- Фета – 400 г;
- Яйця – 6 шт;
- Бекон – 12 скибочок;
- Сіль, перець, зелень – за смаком.
Приготування:
- Помідори на кілька секунд залийте окропом, щоб легше зняти шкірку. Після цього наріжте помідори на досить великі шматки, видаліть насіння.
- Перець та цибулю наріжте невеликими шматочками, часник подрібніть.
- На пательні розігрійте олію на середньому вогні. За 2 хвилини обсмажте цибулю із часником.
- Додайте в сковороду перець, перемішайте і готуйте під кришкою 5 хвилин.
- Додайте помідори та обсмажуйте під кришкою ще 5–7 хвилин.
- Сир розімніть виделкою. Яйця збийте із сіллю та перцем.
- У сковороду до овочів додайте сир, перемішайте і залийте яйцями. Готуйте кілька хвилин, періодично помішуючи.
- Посипте омлет подрібненою зеленню, залиште на хвилину під кришкою, а потім подавайте до столу.
Міні-фрітати з фетою, горошком та зеленню
Запечений у духовці омлет виходить пишним та ніжним, а зелень роблять його яскравим та апетитним.
Час приготування: Загальний 20 хв.
Інгредієнти:
- Горошок – 200 г;
- Шпинат – 30 г;
- М’ята – 1 – 2 гілочки;
- Олія – ¹⁄₂ ч.л;
- Фета – 100 г;
- Яйця – 4 шт;
- Зелена цибуля – 2-3 стебла;
- Петрушка – 1 гілочка;
- Сіль, перець- за смаком.
Приготування:
- Якщо використовуєте заморожений горошок, дайте йому відтанути за кімнатної температури.
- Яйця збийте із сіллю до утворення пінки. Розкришіть фету (замість фети можна використовувати рікоту). Подрібніть цибулю, шпинат, петрушку та м’яту. Додайте сир, зелень і горошок до яєчної суміші, перемішайте і поперчіть.
- Порційну форму для маффінів або кексів злегка змастіть олією. Викладіть у неї яєчну суміш так, щоб вона не доходила до верхньої кромки.
- Запікайте приблизно 15 хвилин при температурі 180 °С, доки омлети не підрум’яняться.
Омлет з креветками та цибулею-пореєм
Яйця в цій страві відмінно поєднуються з морепродуктами та ніжним смаком смаженого порею. Доповнити омлет можна соусами чи овочами.
Час приготування: Загальний 20 хв.
Інгредієнти:
- Креветки – 200 г;
- Цибуля-порей – 1 стебло;
- Олія – 1-2 ч.л;
- Молоко – 100 мл;
- Яйця – 4 шт;
- Сіль, перець, зелень – за смаком.
Приготування:
- Креветки відваріть до готовності. Остудіть та почистьте.
- Білу частину порею порубайте кільцями. Вибирайте невелике стебло, щоб порею у омлеті не було надто багато.
- У пательні розігрійте олію на невеликому вогні. За 5-6 хвилин обсмажте порей, але не давайте йому підрум’янитися, стати золотистим.
- Яйця збийте з молоком, сіллю та перцем.
- Додайте креветки до сковороди з пореєм. Залийте яйцями та готуйте 6–8 хвилин під кришкою.
- Перед подачею посипте зеленню.
Омлет з помідорами, базиліком та фетою
Ще одна варіація омлету – із сирно-овочевою начинкою. Ідеально підійде на сніданок, перекус чи легку вечерю.
Час приготування:
- Загальний 20 хв.
- Активний 15 хв.
Інгредієнти:
- Помідори – 1-2 шт;
- Олія – за смаком;
- Фета – 2 ст. л;
- Яйця – 2 шт;
- Базилік – 2-3 гілочки;
- Яйця – 2 шт;
- Молоко – 2 ст.л;
- Сіль, перець– за смаком.
Приготування:
- Наріжте кубиками помідори.
- На сковороді розігрійте трохи олії і викладіть помідори.
- Обсмажуйте, помішуючи близько 5 хвилин.
- Базилік подрібнити, фету покришити або нарізати кубиками.
- Додати зелень і сир в сковороду з овочами. Протушкуйте декілька хвилин і викладіть цю суміш на тарілку.
- Яйця вибийте в миску, трохи збийте вилкою, додайте молоко і сіль.
- На сковороду з олією, що залишилася, вилийте яйця.
- Коли низ підрум’яниться, викладіть зверху сирно-овочеву начинку.
- Готуйте ще трохи, щоб верх омлету приготувався.
Австрійський омлет “Кайзершмаррн”
Це не просто омлет, а найніжніший десерт з неповторним яблучним ароматом та рум’яною скоринкою. І готується він трохи довше, ніж звичайна яєчня.
Час приготування:
- Загальний 20 хв.
- Активний 20 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт;
- Цукор – 1 ст.л.;
- Борошно – 2 ст.л.;
- Молоко – 4 ст.л.;
- Ванільний цукор – ¹⁄₂ ч. л.;
- Яблуко – 1 шт;
- Вершкове масло – 1 ст.л;
- Цукрова пудра – 1 ч. л.
Приготування:
- Білки відокремте від жовтків і збийте з цукром, щоб вийшла густа піна.
- Жовтки ретельно змішайте з борошном, молоком та ванільним цукром. Слідкуйте, щоб не залишилося грудок
- Додайте до борошняної суміші білки та акуратно перемішайте.
- Яблуко почистьте і наріжте скибочками.
- Сковороду змастіть олією та розігрійте на середньому вогні. Викладіть у неї яєчну масу, а зверху розкладіть яблука.
- Накрийте кришкою і готуйте кілька хвилин, поки омлет не підрум’яниться. Після цього переверніть і підсмажте його з другого боку.
- Приблизно за хвилину до готовності за допомогою лопатки розділіть омлет на шматочки.
- Перед подачею посипте цукровою пудрою.
Омлет у чашці в мікрохвильовій печі
Приготувати апетитний омлет у мікрохвильовій печі – простіше простого. Додайте шинку, сир, зелень і томати – вийде ситний сніданок.
Час приготування: Загальний – 5 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 3 шт;
- Молоко – 45 мл;
- Сіль – за смаком;
- Подрібнена шинка – 3 ст. л;
- Тертий сир – 3 ст. л;
- Помідор – 1/2 шт;
- Зелень – за смаком.
Приготування:
- Збийте яйця з молоком та сіллю.
- Додайте шинку, сир, томати та зелень, перемішайте. Розлийте яйця у дві чашки, заповнюючи їх на третину.
- Готуйте омлет у мікрохвильовій печі на максимальній потужності 1 хвилину 40 секунд. Перемішайте масу кілька разів під час приготування.
Японський омлет тамагоякі
Соєвий соус, вино та сіль із цукром створюють унікальне поєднання смаків.
Час приготування:
- Загальний 15 хв.
- Активний 15 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 5 шт;
- Рисове або біле сухе вино – 2 ст.л;
- Соєвий соус – 1 ч.л.;
- Сіль – 5 г;
- Цукор – 2 ч. л;
- Олія – ¹⁄₂ ч. л.
Приготування:
- Збийте чотири яйця та один жовток. Білок, що залишився, не знадобиться. Після цього процідіть суміш через сито.
- Додайте до яєць вино, соєвий соус, сіль та цукор. Продовжуйте збивати суміш, поки кристалики цукру повністю не розчиняться.
- Злегка змастіть сковороду олією та розігрійте на середньому вогні. Найпростіше змащувати змоченою в олії серветкою.
- Налийте у сковороду третину яєчної суміші. Через 1-2 хвилини, коли омлет схопиться, лопаткою скрутіть його в рулет і відсуньте на край сковороди.
- Якщо на будь-якій стадії в омлеті з’являються бульбашки повітря, відставте пательню, щоб вона трішки охолола, і зменшіть вогонь.
- Додайте в сковороду другу третину яєчної суміші, що залишилася. Переконайтеся, щоб вона потрапила під рулет.
- Коли омлет схопиться, поверніть його так, щоб перший рулет опинився всередині. Відсуньте на край сковороди.
- Тепер підсмажте залишки яєчної суміші і загорніть у неї рулет, що лежить скраю.
Омлет зі стручковою квасолею
Квасоля зробить звичайний омлет ще смачнішим і ситнішим.
Час приготування:
- Загальний 20 хв.
- Активний 10 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 6 шт;
- Свіжа або заморожена квасоля – 250-300 г;
- Сіль, перець – за смаком;
- Олія – 2 ч. л;
- Спеції, зелень – за смаком.
Приготування:
- Якщо ви використовуєте свіжу квасолю, відріжте в неї кінчики і розріжте на кілька частин.
- Закиньте свіжу або заморожену квасолю в киплячу підсолену воду. Свіжу варіть близько 3 хвилин, а заморожену – близько 5 хвилин.
- Відкиньте на ситечко, полийте холодною водою і залиште на кілька хвилин, щоб стекла рідина.
- Змішайте квасолю зі збитими яйцями, сіллю та перцем. Додайте зелень та спеції, якщо бажаєте.
- Розігрійте сковороду на середньому вогні та змастіть олією.
- Викладіть туди яєчну масу.
- Накрийте кришкою і готуйте близько 10 хвилин.
Нутовий омлет
Ця веганська версія страви готується з нутового борошна та аквафаби – рідини від варених чи консервованих бобових. В омлет можна покласти будь-яку начинку на ваш смак.
Час приготування:
- Загальний 15 хв.
- Активний 15 хв.
Інгредієнти:
- Нутове борошно – ¹⁄₂ склянки;
- Мелений чорний перець, сіль – за смаком;
- Аквафаба з нуту – ¹⁄₂ склянки;
- Рослинна олія – за смаком.
- Можна додати кала намак (чорну вулканічну сіль), якщо бажаєте.
Приготування:
- Змішайте нутове борошно, чорний перець та сіль.
- Сіль можна не додавати, якщо аквафаба вже солона.
- Міксером збийте аквафабу, щоб вийшла пишна біла піна. Поставте антипригарну сковороду на середній вогонь, змастіть олією.
- Просійте приблизно чверть борошна у аквафабу. Спокійними рухами перемішайте масу металевою ложкою.
- Не використовуйте пластикову чи дерев’яну ложку. Дуже важливо не перемішувати дуже активно та довго.
- Повторіть ще тричі. Аквафаба трохи втратить об’єм, але залишиться досить пишною, якщо робити все акуратно.
- Обережно перекладіть суміш у сковороду. Товщина шару вийде приблизно 1 см або трохи більше. Верх розрівняйте лопаткою.
- Трохи зменште вогонь. Дочекайтеся, коли маса почне схоплюватись, а верхівка стане сухою.
- Акуратно переверніть омлет. На цьому етапі можна трохи посипати його чорною сіллю для яєчного аромату. Готуйте ще 3-4 хвилини.
Яйця на пару по-сичуаньськи
Спробуйте традиційний китайський кремовий омлет з краплею ароматної кунжутної олії та соєвого соусу.
Час приготування:
- Загальний 15 хв.
- Активний 5 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт;
- Вода – 240 мл;
- Сіль – за смаком;
- Кунжутна олія – 2 ч.л;
- Соєвий соус – 2 ч.л;
- Зелена цибуля – за смаком;
- Перець чилі – за смаком.
Приготування:
- Яйця легенько збийте з теплою водою та сіллю. Процідіть суміш крізь дрібне сито.
- Замість води можна використовувати молоко чи проціджений бульйон.
- Перелийте яєчну масу в керамічну чи скляну форму. Зніміть бульбашки повітря з поверхні та щільно накрийте форму фольгою.
- Готуйте яйця в пароварці під кришкою при слабкому вогні 8-10 хвилин. Потім зніміть з вогню і трохи остудіть.
- Готовий омлет полийте кунжутною олією та соєвим соусом і прикрасьте зеленою цибулею та перцем чилі.
Фритата зі шпинатом, рикотою та помідорами
Листя свіжого базиліка надає цій простій страві чудового аромату, а сир робить її ситною та ніжною.
Час приготування:
- Загальний 40 хв.
- Активний 15 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 6 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Сіль, перець – за смаком;
- Оливкова олія – 2 ст.л;
- Помідори чері – 300 г;
- Базилік – ½ пучка;
- Свіжий шпинат – 100 г;
- Рикота – 100 г.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °С. Форму для випікання змастіть 1 столовою ложкою оливкової олії.
- Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Помідори чері розріжте навпіл. Подрібніть шпинат і базилік.
- У сковороді розігрійте олію, що залишилася. Обсмажуйте цибулю 4-5 хвилин на маленькому вогні до золотистого кольору.
- Додайте помідори і готуйте ще 1 хвилину. Всипте зелень до овочів, добре перемішайте, зніміть пательню з вогню.
- Викладіть овочі у форму. Зверху ложкою розкладіть невеликі порції рикоти.
- Яйця збийте до однорідності, додайте сіль та перець за смаком. Залийте овочі та сир яйцями.
- Запікайте фритату 20-25 хвилин до золотистого кольору.
Французький омлет з грибами та сиром
Цей сніданок має всі шанси стати найулюбленішим в родині. Діти їдять французький омлет просто так, без начинки. А дорослі можуть експериментувати та додати всередину шинку, овочі та різні види сиру. Щоб вийшло справді смачно, важливо вчасно зняти сковороду з вогню та не пересушити омлет. Зверху яйця повинні бути вже не рідкими, але трохи вологими. Якщо скласти такий омлет навпіл, він дійде до потрібної консистенції на тарілці і залишиться соковитим.
Час приготування:
- Загальний 10 хв.
- Активний 10 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт;
- Сіль, перець – за смаком;
- Вершкове масло – 20 г;
- Невеликі шампіньйони – 2 шт;
- Сир – за смаком.
Приготування:
- Вибийте яйця в миску і трохи перемішайте вилкою. Посоліть і поперчіть за смаком.
- На сковороді розтопіть вершкове масло. Вилийте яєчну суміш і смажте на середньому вогні.
- Верхній шар повинен схопитись, але не стати надто сухим.
- Поріжте печериці. Злегка обсмажте їх на іншій сковороді.
- Зніміть омлет із вогню. На одну половину викладіть печериці та акуратно накрийте іншою. Посипте тертим сиром.
Обговорення