Більшість з вас знає, що вранці пити теплу воду корисно. Вона очищає організм зсередини, змиває токсини з травної системи, посилює обмін речовин, очищає шкіру і т. д. Але, чи знаєте ви, що якщо додати у воду куркуму, то користь від цієї процедури подвоїться в рази! Додавання цієї потужної спеції в теплу воду – одне з кращих засобів, які ви можете застосувати для користі свого здоров’я. Далі детальніше про переваги цього напою і заходи обережності, кому вода з куркумою протипоказана або вимагає консультації лікаря.
Переваги теплої питної води з куркумою вранці:
Миттєвий імпульс для нашої імунної системи
Ліпополісахариди (ендотоксини) в куркумі підвищують імунну систему організму і знижують ризик зараження грипом або іншими неприємними інфекціями. Регулярне вживання води з куркумою, особливо в зимові місяці, безумовно, допомагає захиститися від вірусів, які широко поширені в осінньо-зимовий період. ·
Покращує травлення
Куркума заохочує жовчний міхур виробляти жовч і інші травні ферменти, які допомагають організму правильно переварювати їжу. Коли ви починаєте свій день з куркуми, ви даєте установку своїй травній системі на частину дня – правильно переварювати їжу.
Підтримує рівень цукру в балансі
Куркума допомагає організму правильно обробляти цукор всередині їжі, що запобігає високі стрибки цукру в крові. Це властивість куркуми дуже корисно для людей з діабетом. ·
Допомагає в боротьбі із зайвою вагою
Питна вода куркуми запобігає накопиченню жиру в організмі. Це дуже корисно для процесу втрати ваги. ·
Зменшує запалення
Вода з куркумою зупиняє запалення, яке запобігає пошкодженню тканин суглобів. Це запобігає або знімає біль у суглобах і артрит. Тому для людей з артритом тепла склянка води з куркумою – блискучий початок дня. ·
Покращує здоров’я і колір шкіри
Куркума позитивно впливає на здоров’я шкіри. Куркума – природний очищувач крові. Вона видаляє токсини з крові. Куркума також має антиоксидантну властивість, яке захищає шкіру від пошкодження вільними радикалами і допомагає освітлити шкіру, додає їй гарний природний колір.
Куркума захищає мозкові клітини
Куркума знижує шанси розвитку хвороби Альцгеймера. Вчені виявили, що куркумін, виявлений в куркумі, протидіє симптомів хвороби Альцгеймера, блокуючи утворення бета-амілоїду, білкового речовини, яка, як вважають, викликає втрату клітин і тканин. Крім того, куркума також зменшує запалення нервових тканин. ·
Знижує ризик раку
Регулярне споживання куркуми може значно знизити ризик розвитку раку. Куркума – один з кращих способів запобігти пухлини, викликані радіаційним впливом.·
Забезпечує здоров’я серця
Куркума пов’язана з більш низьким рівнем холестерину і запобігання атеросклерозу, який є наростанням бляшок в артеріях, які можуть призвести до інсульту або серцевого нападу. Куркума також може допомогти захистити від згустків крові, розвиваються на стінках артерій.
В яких пропорціях слід використовувати куркуму?
Від 1/4 до 1/2 чайної ложки порошку куркуми розвести в одній склянці гарячої або кімнатної температури води – більш ніж достатньо на день. Ви також можете додавати куркуму у воду з лимоном і медом.
Якщо можливо, додайте щіпку чорного перцевого порошку у воду з куркумою. Додавання чорного перцю в куркуму з водою або куркуму з їжею підвищує биодоступностькуркумина в 1000 разів через гарячого властивості чорного перцю, званого пиперином. Ви також можете спробувати молочний латте з куркумою; чай з куркумою- заспокоює тіло і почуття. Першим ділом, випиваючи теплу воду з куркумою вранці, ви можете переконатися, що ваше тіло отримує протизапальні і антибактеріальні властивості. Тому краще всього приймати куркуму, перш ніж ви їсте або п’єте ще з ранку.
Запобіжні заходи:
Курукума в Аюрведі вважається саттвічною спецією (саттва – доброта) і антисептичним засобом. Володіє безліччю корисних якостей.
Згідно Аюрведе непереносимість куркуму у високій Пітти, при гострій жовтяниці і гострому гепатиті. Заборонено використовувати при жовчнокам’яній хворобі і закупоривании жовчних шляхів. Також слід утриматися від даної прянощі при гастриті і виразці шлунка.
Хоча куркума вважається безпечною, якщо брати її в рекомендованих дозах, вагітним жінкам слід уникати прийому куркуми, тому що це може справляти стимулюючий ефект на матку. Крім того, якщо у вас є проблеми з травленням, такі як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба або ГЕРХ поговоріть з лікарем перед використанням куркуми.
Занадто велика кількість куркуми може викликати розлад шлунку. Завжди спочатку поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж додавати ці спеції в щоденні процедури, щоб переконатися, що немає ніяких протипоказань для вашої особистої ситуації.
У разі відсутності протипоказань, вчені рекомендують вживати куркуму щодня. Середня денна доза 2-2,5 грам.
Обговорення