• Останні
  • У тренді
опорна шкільна кухня

На Тернопільщині відкрили першу шкільну опорну кухню

06.09.2025
домашній кетчуп

Як приготувати домашній кетчуп з яблуками на зиму

06.09.2025
відкрили мурал

Молоді художники створили мурал Івану Франку в Чорткові

06.09.2025
Офіцер-рятувальник громади

У Великогаївській громаді запрацював проєкт «Офіцер-рятувальник громади»

06.09.2025
перепоховання останків

Сьогодні на Тернопільщині перепоховають останки жертв Волинської трагедії

06.09.2025
У Тернополі планують підземний паркінг на Майдані Волі та нову зупинку на Підволочиському шосе

Тернопіль посів друге місце у рейтингу прозорості бюджетів

06.09.2025
Тернопільщина взяла участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад

Тернопільщина взяла участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад

06.09.2025
Тернополянин потрапив у смертельну аварію на Прикарпатті

Тернополянин потрапив у смертельну аварію на Прикарпатті

06.09.2025
На Тернопільщині добудовують цех для зберігання заморожених ягід площею понад 1000 м²

На Тернопільщині добудовують цех для зберігання заморожених ягід площею понад 1000 м²

06.09.2025
На Тернопільському базарі ціни на соняшникову олію підскочили до 140 гривень за літр

На Тернопільському базарі ціни на соняшникову олію підскочили до 140 гривень за літр

06.09.2025
Відомий адвокат із спільником обмaном зaволоділи мaйном тернополян нa мaйже 6 млн грн

Відомий адвокат із спільником обмaном зaволоділи мaйном тернополян нa мaйже 6 млн грн

05.09.2025
сафарі на ворога

Тернопільські артилеристи з 44-ї бригади знищили ворожий склад і техніку на фронті

05.09.2025
Чим відрізняється ізолят від концентрату протеїну?

Чим відрізняється ізолят від концентрату протеїну?

05.09.2025
Субота, 6 Вересня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

На Тернопільщині відкрили першу шкільну опорну кухню

Опубліковано Вірослава Їжак
06.09.2025

 

На Тернопільщині запрацювала перша опорна шкільна кухня. Її відкрили в Острівському ліцеї Великоберезовицької громади. Там готують їжу не лише для учнів цього навчального закладу, а й розвозять страви до шкіл у сусідніх селах. На облаштування опорної кухні витратили 8,5 мільйона гривень.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

відкрили мурал

Молоді художники створили мурал Івану Франку в Чорткові

06.09.2025
Офіцер-рятувальник громади

У Великогаївській громаді запрацював проєкт «Офіцер-рятувальник громади»

06.09.2025

Про це Суспільному розповів начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради Василь Цаль.

За його словами, це гроші з держбюджету та бюджету громади.

Працівниці опорної кухні Острівського ліцею готують обіди для школярів.

Працівниця готує обід. Суспільне Тернопіль

Учні початкових класів та діти пільгових категорій сьогодні їстимуть гречану кашу з курячими нагетсами. Працівниця кухні Оксана Бондар розповіла, що ще є в меню.

Гречка з нагетсами. Суспільне Тернопіль

“Тут у нас перші страви – супи, борщі. Тут ми готуємо гарніри – картопля, різото, макарони, а також відбивна котлета, м’ясо куряче печене. А тут ми зберігаємо салати. Тут холодильник, він охолоджує. Це наша випічка”, – говорить працівниця опорної кухні Оксана Бондар.

Гречка з нагетсами. Суспільне Тернопіль

У їдальні харчується Сергій Сабох. Семикласник говорить, що їсть безкоштовно, адже його батько воював.

“Тут достатньо смачно готують, меню теж подобається”.

Сергій Сабох. Суспільне Тернопіль

Право на безкоштовні обіди має й восьмикласниця Христина Понита. Дівчина з багатодітної сім’ї.

“Зазвичай їмо різні каші, різні котлети, різне м’ясне, багато овочів дають і також фруктів”.

Христина Понита. Суспільне Тернопіль

Опорну кухню в ліцеї відкрили на початку навчального року. Працюють за договором аутсорсингу, тобто постачанням продуктів, приготуванням і розвезенням страв займається підприємство. Оксана Бондар зазначила, що кухарі пройшли навчання з приготування страв, а також вчилися користуватися новим обладнанням.

“Це в нас піч, в якій ми випікаємо, котлетки, нагетси, все готуємо тут. Тут у нас є така духовка, в якій ми будемо варити плов. Ми ще нею не користуємося, бо має приїхати шеф-кухар із Києва. Тут можна готувати плов, супи, тушкувати картоплю”.

Електрична піч, у якій випікають булочки, котлетки та нагетси. Суспільне Тернопіль
Обладнання, в якому готуватимуть плов. Суспільне Тернопіль

Начальник відділу освіти Великоберезовицької громади Василь Цаль говорить, що проєкт в Острівському ліцеї стартував у 2024 році. За його словами, він пройшов конкурсний відбір від “Офісу реформ шкільного харчування”.

“У загальному на цей проєкт було виділено 6 252 700 гривень з державного бюджету і також було виділено співфінансування відповідно до індексу платоспроможності громади в розмірі 2 мільйони 291 тисяча гривень. На даний момент етап реалізації проєкту майже 100%, залишилося доробити деякі дрібні речі, які не впливають на етапи приготування страв”.

Начальник відділу освіти Великоберезовицької громади Василь Цаль. Суспільне Тернопіль

Харчоблок поділений на кімнати, в яких зберігають продукти, розповів Василь Цаль.

“Є приміщення, де ми приймаємо продукцію та важимо її, потім розповсюджуємо по наших складах. Є склад овочів, склад сипучої продукції, де зберігаємо муку, макарони, гречку, приправи. Якщо до нас довозять м’ясо, рибу, молочні продукти, ми їх одразу зберігаємо в кімнатах для холодного зберігання. Всі бокси підписані, все відповідає вимогам Держпродспоживслужби і санітарному регламенту закладів освіти”.

Цех, у якому приймають та зважують продукти Суспільне Тернопіль

Далі йдуть підготовчі цехи. У кожному свої дошки для нарізання та ножі. В інших цехах їх використовувати не можна.

“Перший у нас овочевий цех. В ньому є машина для миття та чищення картоплі, картоплерізка. Вся напівготова продукція, овочі, приводиться у відповідність і передається в зону гарячого приготування їжі. Далі в нас йде м’ясо-рибний цех, або іншими словами червоний цех, де поверхні для розділення продукції промарковані червоним кольором. Є м’ясорубка. Наступний – це борошняний цех. Всі прилади, які використовують, білого кольору. Є тістоміс, контрольні ваги та все необхідне для приготування хлібобулочних виробів”, – говорить Василь Цаль.

Дошка для нарізання овочів Суспільне Тернопіль

За його словами, окремо є приміщення для миття посуду.

“На стелаж кладуть забруднені тарілки, далі їх споліскують від залишків їжі та ставлять у посудомийну машину. В іншому приміщенні є посудомийна машина для тари, яка використовується для приготування їжі. А в наступному приміщенні зберігаються миючі засоби та ємності для відходів”.

опорна шкільна кухня
Приміщення для миття посуду. Суспільне Тернопіль
Посудомийна машина. Суспільне Тернопіль

В Острівському ліцеї вчаться 305 учнів, розповідає директорка Оксана Кожушко. За її словами, 173 дитини їдять безкоштовно.

“Безкоштовно харчуються 86 дітей початкових класів, 57 учнів пільгових категорій та 30 вихованців групи продовженого дня. Меню затверджується за віковою категорією, тобто для учнів початкових класів є свої норми, для учнів 5-11 класів – більші норми, а для вихованців групи продовженого дня – інше меню. Усе меню затверджується нашим орендатором у відповідних органах. Ціна обіду для учнів 1-4 класів – 55 гривень, для учнів 5-11 класів пільгових категорій – 60 гривень і для вихованців групи продовженого дня – 35 гривень. На сесії Великоберезовицької селищної ради прийняте рішення, що кожен обід буде дорожчим на 5 гривень”.

Оксана Кожушко. Суспільне Тернопіль

Начальник відділу освіти Великоберезовицької громади Василь Цаль говорить, що довозять готові страви й до шкіл у сусідніх селах. Максимальна кількість дітей, для яких можуть готувати їжу, – 954.

“Ще в 2021 році ми проаналізували мережу наших харчоблоків і в двох закладах освіти, а це Буцнівський ліцей і Великоберезовицька початкова школа, було вирішено, що добудовувати та реконструювати чи ремонтувати старі харчоблоки недоцільно, а просто гарно відремонтувати обідні зали та довозити з цього харчоблоку. У майбутньому ми плануємо з цього харчоблоку довозити готові страви у Великоберезовицький ліцей”.

Працівниця кухні Оксана Бондар розповідає, що їжу до сусідніх шкіл перевозять у термобоксах.

“За 10 хвилин до виїзду ми накладаємо страви в нержавіючий посуд, він зберігає тепло, і водій розвозить по школах”.

Перевезення їжі в інший заклад. Суспільне Тернопіль
Перевезення їжі в термобоксах. Суспільне Тернопіль

Готові страви привезли до Буцнівського ліцею.

опорна шкільна кухня
Школярі Буцнівського ліцею на обіді. Суспільне Тернопіль

Директор закладу Роман Коляса розповів, скількох дітей харчують.

“Ми харчуємося за системою кейтерингу, у нас є марміт, це прилад для підігріву готової продукції, нам привозять готову, ми її підігріваємо, тримаємо певну температуру для того, щоб вона завжди була теплою і тоді роздаємо дітям. На сьогоднішній день у нас загальна кількість учнів – 110. Безкоштовно харчуються початкова школа та пільгові категорії. Початкова школа – це 42 учні, а пільгова категорія – це 15 дітей. Всі інші мають можливість харчуватися за додаткову плату”.

Роман Коляса. Суспільне Тернопіль

Роман Коляса повідомив, що у ліцеї не було своєї кухні та їдальні, тому довіз їжі вигідніший.

“Ми просто зробили косметичний ремонт і закупили техніку, а якщо б ми готували самі, це було б дорого. І як показує практика, довіз їжі – це зручно. Ми контактуємо безпосередньо з підприємцем, якщо є якісь зауваження від батьків дітей – він йде назустріч, розуміє, виправляє, до прикладу, якщо порції замалі чи меню підкоригувати”.

Читайте нас в Google News
Теги: Великоберезовицька громадаїдальняїжаопорна кухняосвітаОстрівський ліцейТернопільщинашкільне харчуванняшкола
Share6ShareSend

Пов'язані публікації

перепоховання останків

Сьогодні на Тернопільщині перепоховають останки жертв Волинської трагедії

06.09.2025
рейтинг спроможності громад Тернопільщини

Громади Тернопільщини: хто у лідерах, а хто серед аутсайдерів рейтингу спроможності

05.09.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Містян та гостей запрошують на Тернопільську Озеряну 06.09.2025
  • Картина славетного тернопільського художника Івана Марчука вирушить у Антарктиду 06.09.2025
  • На Тернопільщині пішов з життя колишній полонений 06.09.2025
  • Від Командувача ОК «Захід» розвідники отримали привітання напередодні професійного свята 06.09.2025
  • Батальйон морської піхоти отримав спеціалізований дрон Мураха від Тернополя 06.09.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.