Серед давніх лемківських страв є одна, яку називали королевою столу, еліксиром молодості, сили та здоров’я. Про це Суспільному розповіла директорка музейного комплексу “Лемківське село”, що в Монастириськах на Тернопільщині, Віра Дудар. Ця страва називається киселиця.
За словами Віри Дудар, киселицю можна приготувати з вівсяного борошна, вівсяних пластівців чи вівсяної крупи.
“Нам потрібні такі інгредієнти: 3 літра води, 0.5 літрової банки вівсяного виробу, туди додаємо 25 грамів дріжджів. Окрайчик чорного хліба залити літрою теплої води і поставити в тепле місце на 1– 2 доби. Потім перецідити цю закваску через сито, долити ще 2–2.5 літра води, додати 1–2 чайні ложки кмину”.
Після цього, за словами жінки, киселицю варять, помішуючи, щоб не підгоріла.
“Коли закипить, додати цибулю, можна підсмажену, приправити часником та сіллю до смаку. Наприкінці дати лавровий лист, перець, лляну або соняшникову олію”.
За словами Віри Дудар їли киселицю лемки з картоплею, фасолею чи просто пили.
Обговорення