Свіжі дані щодо витрат українців оприлюднила Державна служба статистики. Відповідно до звіту, найбільше наші співгромадяни витрачають на продукти, оренду житла, комунальні послуги, транспорт, здоровʼя, алкоголь і тютюн. Як розподіляються витрати українців та як на них впливає інфляція — розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.
Структура витрат
Найбільшу частку витрат українців, за даними Держстату, становлять продукти харчування та безалкогольні напої. Це майже 40% від загальної кількості покупок. Зокрема, на м’ясо та м’ясопродукти йде 9,6% витрат. Найчастіше українці надають перевагу свинині та мʼясу птиці, найменше купують яловичини і телятини. На молоко, сир та яйця припадає 5,7% витрат, на овочі — 2,8%, на хліб — 2,7%, на рибу та продукти з риби — 2,5%.
Наступна за розміром категорія — це оренда житла, комунальні послуги та паливо. На цю категорію припадає 9,8% витрат. З них найбільше коштують електроенергія та різні види палива, а також водопостачання.
На транспорт припадає 9,6% витрат українців, а на охорону здоровʼя (лікарські послуги та медичні препарати) — 9,4%. На алкоголь та тютюнові вироби українці спрямовують 7,8% своїх коштів. Це більше, ніж на предмети домашнього вжитку, побутову техніку (4,6%), одяг та взуття (3,7%), відпочинок і культуру (3,7%) та звʼязок (3%).
Інфляція та зростання цін
За повідомленням Держстату, динаміка росту цін у нашій державі пришвидшується. Споживчі ціни в Україні в січні 2025 року зросли на 0,8%, а річна інфляція прискорилася до 13,4% порівняно з 12,9% у січні.
Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснює, що інфляція — це індекс росту споживчих цін, який відображається у вартості товарів та послуг. За його словами, ця тенденція триватиме, попри заходи, які вживає Національний банк України.
Особливо швидко дорожчають фрукти, деякі продукти тваринництва, борошно та крупи, що пов’язано з низькими врожаями минулого року. Проте ситуація може покращитися після надходження нового врожаю. На вартість оброблених продуктів також впливають витрати підприємств на електроенергію, оплату праці та логістику.
Що подешевшало
Ціни на деякі продукти все ж знизилися у перші тижні березня. За даними сайту «Мінфін», подешевшали картопля (з 20-25 до 18-25 гривень за кілограм), морква (з 28-34 до 28-30 гривень), огірки (з 90-140 до 95-100 гривень), цвітна капуста (зі 140-145 до 135-140 гривень). Зниження цін на тепличні овочі пояснюється сприятливою сонячною погодою.
Керівник компанії «Молочний альянс» Сергій Вовченко повідомив, що виробники молочної продукції не лише не планують підвищувати ціни, а й проводитимуть акційні активності, оскільки продажі знизилися через епідемію грипу та початок Великого посту.
Чи варто очікувати зниження цін?
Попри незначне зниження цін на окремі продукти, загальна тенденція інфляції продовжує зростати. Однак надходження нового врожаю може сприяти стабілізації цін на певні категорії продуктів. Водночас виробники молочної продукції планують акції, що також може позитивно вплинути на вартість їхніх товарів.
Тарас Савчук