Щорічно 29 вересня, за ініціативою Всесвітньої федерації серця, відзначається Всесвітній день серця. Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті людей у всіх країнах світу. Щороку від цих недуг у світі помирає понад 17 мільйонів людей.
Допоможе правильне харчування і фізкультура
Окрім уроджених вад серця, головними факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є артеріальна гіпертензія, підвищений рівень загального холестерину в крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, стреси. Тому метою Всесвітнього дня серця є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, необхідність максимально привернути увагу людей до свого здоров’я, широка пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.
За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу забирають до 17,5 мільйона людських життів, і, на жаль, число таких смертей постійно зростає. До 2030 року близько 23,3 мільйона чоловік помре від ССЗ, головним чином, від хвороб серця та інсульту, які, за прогнозами, залишаться основними причинами смерті. Ця проблема якоюсь мірою зачіпає країни з різним рівнем доходу.
– Понад 80% випадків смерті від хвороб серця і судин трапляються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу майже в рівній мірі серед чоловіків і жінок, – розповідає лікар-методист КУТОР «Центр здоров’я» Галина Зот. – Протягом останніх 25 років розповсюдженість хвороб серця і судин в Україні виросла в 3 рази, а смертність від них збільшилась на 45%. Разом з тцим, за твердженнями багатьох спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна попередити завдяки правильному харчуванню, регулярній фізичній активності, відмові від паління, підтриманню нормальної маси тіла, корекції підвищеного артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози в крові. Так, наприклад, 9,4 мільйона щорічних випадків смерті у світі, або 16,5%, можуть бути обумовлені підвищеним артеріальним тиском.
Прийнято вважати, що серцево-судинні захворювання є «чоловічими» хворобами та хворобами «літніх людей», тому жінки часто недооцінюють свого ризику серцево-судинних захворювань, хоча майже половина з усіх щорічних випадків смерті припадає на жінок. Окрім цього, діти теж піддаються цьому ризику, оскільки вони обмежені у самостійному виборі такого середовища проживання, яке дозволило б зберегти серце здоровим. Якщо не вживати вчасно заходів для збереження здоров’я у дітей, вони будуть мати підвищений ризик серцево-судинних захворювань у старшому віці.
Відкриють кардіоцентр
Неправильний стиль життя, сімейні традиції харчування, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формуються в дитячому і підлітковому віці, тому профілактику серцево-судинних захворювань слід починати ще в дошкільному та шкільному віці. З віком ризик серцево-судинних захворювань підвищується, дорослим необхідно вживати заходи для його зниження.
– Крім здорового способу життя, в дорослому віці необхідно розвивати культуру здоров’я, яка включає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку, навички боротьби зі стресами, прийоми збереження здоров’я в умовах погіршення екологічної ситуації та погіршення соціально-політичної обстановки в країні, зубожіння населення, – пояснює Галина Зот.
Наслідками неправильного харчування і низької фізичної активності можуть бути підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень глюкози і ліпідів у крові, а також зайва вага й ожиріння, які вказують на підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда, серцевої недостатності та інших захворювань серця.
Така поведінка призводить до 80% випадків ішемічної хвороби серця та хвороби судин головного мозку. Наслідки неправильного харчування і фізичної інертності можуть проявлятися у вигляді підвищених кров’яного тиску, рівня глюкози в крові, вмісту жирів у крові, зайвої ваги та ожиріння – ці прояви називаються “проміжними факторами ризику”.
Для зменшення ризику виникнення серцево-судинних захворювань слід регулярно займатися фізичними вправами, дотримуватись правил здорового харчування, підтримувати вагу тіла в нормі та уникати надмірного вживання алкоголю.
Слід відмовитися від куріння в будинку, щоб позбавити дітей та інших членів родини від пасивного куріння. Навіть 30 хвилин помірних фізичних навантажень п’ять разів на тиждень можуть знизити ризик хвороб серця та інсульту. Крім того, рекомендується ввести в раціон якомога більше фруктів та овочів. Також зменшити вживання здоби, солодощів, готувати здорову їжу для дітей, обмежити споживання кухонної солі, використовувати маленьку тарілку, споживати їжу невеличкими порціями але часто.
Для слова, для покращення якості лікування серцево-судинних захворювань в обласній університетській лікарні до відкриття готують сучасний кардіоцентр, на облаштування якого виділили близько 21 млн. грн. Як нещодавно повідомив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, торік дорогою до лікувальних закладів померло близько 700 осіб у гострому стані захворювань серця та судин. Власне тому в області й підняли питання покращення якості надання допомоги. Кардіологічний центр планують запустити в роботу вже у цьому році.
Щоб контролювати свій ризик розвитку серцево-судинних проблем, необхідно:
– Знати рівень свого артеріального тиску. Іноді високий тиск не супроводжується ніякими симптомами, але може бути причиною інфаркту чи інсульту. Регулярно провіряйте свій кров’яний тиск.
– Знати рівень цукру в крові. Збільшений вміст цукру в крові (діабет) підвищує ризик розвитку інсульту та інфаркту.
– Знати рівень ліпідів у крові. Підвищення рівня холестерину в крові збільшує ймовірність розвитку інсульту та інфаркту. Слід контролювати рівень холестерину в крові за допомогою здорового харчування і, при потребі, необхідних ліків.
Джерело: Тижневик “Номер один”
Обговорення