• Останні
  • У тренді
Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

04.10.2022

19.06.2025
Віктор Пасічник

Просять підписати петицію з проханням присвоїти звання Героя України (посмертно) Віктору «Ведмедю» Пасічнику

19.06.2025
волейболістки з Великогаївської громади

Волейболістки з Великогаївської громади перемогли в дитячій лізі Тернопільщини

19.06.2025
«Зелений клас»

У Тернопільському класичному ліцеї відкрили «Зелений клас» просто неба

19.06.2025
по 200 балів

Дві випускниці Підгаєцького ліцею здобули 200 балів на НМТ

19.06.2025
Громадський транспорт Тернополя

З 25 червня в Тернополi змiнюється нумерацiя автобусiв i тролейбусiв

19.06.2025
Під виглядом житлового будинку на Тернопільщині зводять храм московського патріархату

Скандал на Тернопільщині: під виглядом житлового будинку зводять церкву УПЦ МП

19.06.2025
Відзнака за навчання

Нагородять 294 кращих випускників за успіхи у навчанні у Тернополя

19.06.2025
Заступник мера Тернополя похвалився виготовленням “Соціальної картки”

Заступник мера Тернополя похвалився виготовленням “Соціальної картки”

19.06.2025
На місяць перекриють частину вул. Галицької у Тернополі: старт ремонту — з 1 травня

Від сьогодні обмежать рух транспорту на Бродівській у Тернополі

19.06.2025
Сержант «Маджахед»

Сержант «Маджахед» вже 10 років на передовій заради перемоги України

19.06.2025
Тернопільська міська рада виділить 1,1 млн грн на підтримку постраждалих від ракетного удару

Тернопільська міська рада виділить 1,1 млн грн на підтримку постраждалих від ракетного удару

19.06.2025
Четвер, 19 Червня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Опубліковано Газета Місто
04.10.2022

Хто хоч раз побував в Прикарпатті чи Закарпатті, міг спробувати традиційну місцеву страву – банош (бануш). Це варена на сметані чи вершках кукурудзяна крупа, присмачена бринзою або шкварками.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

закохалась в цей торт

Рецепт торта “Імператриця”

14.06.2025
Салат з редиски

Що приготувати з редиски: три легкі страви

12.06.2025

Страва настільки давня і традиційна, що навіть має легенду про своє походження. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали Банош. Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Той купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.

Страва не лише прижилася у гуцульській кухні, а ще й поширилася на сусідні території.

Не варто плутати гуцульський банош з козацькою мамалигою. Попри те, що основою обох страв є кукурудзяне борошно, банош готується на сметані та заправляється бринзою, а мамалигу варять на воді до загустіння і ріжуть як пиріг.

Готують страву у казані на триденній сметані, а мішають її – лише дерев’яною ложкою.

Але ми все ж радимо ризикнути та приготувати банош удома.

Інгредієнти:

Сметана домашня – 1 скл.

Молоко – 1 скл.

Кукурудзяна крупа – 90 г

Цукор – 1 ч. л.

Масло – 20 г

Сало – 200 г

Сіль, перець – до смаку

Бринза – до смаку

Спершу приготуємо засмажку з сала. Для цього треба відділити сало від шкірки, порізати на кубики завбільшки 1 см і смажити на сковорідці до рум’яного кольору. Ступінь обсмаженості визначайте на свій смак.

Молоко і сметану влити у каструлю з товстим дном, додати масло. Поставити на невеликий вогонь, всипати цукор і сіль, довести до кипіння. Поступово, малими порціями всипати кукурудзяну крупу, постійно помішуючи силіконовою лопаткою.

Ця страва потребує постійної присутності, інакше – утворяться грудки.

Варити до 30 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Варимо до утворення пластичної каші, яка відстає від стінок каструлі, при цьому крупа має бути м’якою. Якщо кукурудзяна крупа хрустить під зубами, варто додати ще трохи молока і продовжувати варити.

Готовий банош має бути густий. Його можна спокійно набирати виделкою.

Готовий банош викладіть в тарілку, посипте зверху бринзою, покришеною руками, та додайте шкварок.

Подавайте з зеленню.

Читайте нас в Google News
Джерело: bbc.com
Теги: баношрецепт
Share72ShareSend

Пов'язані публікації

сирні коржі

Простий рецепт м’яких сирних коржів з цибулею за 15 хвилин

06.06.2025
фаршировані кабачки

Фаршировані кабачки з курячим філе та сиром: покроковий рецепт

05.06.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes Весна – час оновлення! Стильні кросівки, елегантні туфлі, трендові моделі – це в магазині inShoes

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Міська рада відзвітувала щодо комплексної підтримки ЗСУ по-тернопільськи 19.06.2025
  • Сержант Маджахед вже 10 років на передовій заради перемоги України 19.06.2025
  • Юрист Володимир з Києва долучився до лав ЗСУ на Тернопільщині 19.06.2025
  • На виборах ректора Тернопільського національного педагогічного університету чекаємо другого туру 19.06.2025
  • Тернопільський захисник Андрій Гевко помер після важкого фронтового поранення 19.06.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.