• Останні
  • У тренді
Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

04.10.2022
Ілля Султанов

Тернополянин зі світовим рекордом виграв Дефлімпійські ігри в Японії

22.11.2025
Софія Ротару відреагувала на цинічний удар Росії по Тернополю

Софія Ротару відреагувала на цинічний удар Росії по Тернополю

22.11.2025
Ірину Чорненьку

У Тернополі прощаються з Іриною Чорненькою, яка загинула під час ракетного удару

22.11.2025
вшанували жертв голодоморів

У Тернополі вшанували жертв голодоморів символічним хрестом і спільною молитвою

22.11.2025
Марія Палагнюк

У Тернополі загинула фармацевтка Марія Палагнюк та двоє її дітей

22.11.2025
різке погіршення погодних умов

На Тернопільщині ДСНС попереджає про туман, мокрий сніг та ожеледицю

22.11.2025
Кількість загиблих зросла до 33-х осіб

У Тернополі до 33 зросла кількість загиблих після атаки РФ

22.11.2025
Воїни на Куп’янському напрямку отримали авто від нардепа з Тернопільщини Миколи Люшняка

Воїни на Куп’янському напрямку отримали авто від нардепа з Тернопільщини Миколи Люшняка

22.11.2025
Петро Неходюк

Герої серед нас: Історія полону кулеметника «Едельвейсу» Петра Неходюка

22.11.2025
22 листопада

На Тернопільщині змінили графік відключень світла на 22 листопада

22.11.2025
18 липня 1941 року

Тінь однієї ночі: Кременець 1941 — Тернопіль 2025

22.11.2025
Ігоря Гаврилюка

Раптово помер відомий співак та педагог з Тернопільщини Ігор Гаврилюк

22.11.2025
Неділя, 23 Листопада, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гуцульський банош: рецепт кукурудзяної каші з легендою

Опубліковано Газета Місто
04.10.2022

Хто хоч раз побував в Прикарпатті чи Закарпатті, міг спробувати традиційну місцеву страву – банош (бануш). Це варена на сметані чи вершках кукурудзяна крупа, присмачена бринзою або шкварками.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

чанахі

Рецепт пісних чанахі з квасолею і сушеними грибами

18.11.2025
Пісний капусняк

Як готували капусняк наші бабусі: традиційний пісний рецепт

15.11.2025

Страва настільки давня і традиційна, що навіть має легенду про своє походження. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали Банош. Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Той купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.

Страва не лише прижилася у гуцульській кухні, а ще й поширилася на сусідні території.

Не варто плутати гуцульський банош з козацькою мамалигою. Попри те, що основою обох страв є кукурудзяне борошно, банош готується на сметані та заправляється бринзою, а мамалигу варять на воді до загустіння і ріжуть як пиріг.

Готують страву у казані на триденній сметані, а мішають її – лише дерев’яною ложкою.

Але ми все ж радимо ризикнути та приготувати банош удома.

Інгредієнти:

Сметана домашня – 1 скл.

Молоко – 1 скл.

Кукурудзяна крупа – 90 г

Цукор – 1 ч. л.

Масло – 20 г

Сало – 200 г

Сіль, перець – до смаку

Бринза – до смаку

Спершу приготуємо засмажку з сала. Для цього треба відділити сало від шкірки, порізати на кубики завбільшки 1 см і смажити на сковорідці до рум’яного кольору. Ступінь обсмаженості визначайте на свій смак.

Молоко і сметану влити у каструлю з товстим дном, додати масло. Поставити на невеликий вогонь, всипати цукор і сіль, довести до кипіння. Поступово, малими порціями всипати кукурудзяну крупу, постійно помішуючи силіконовою лопаткою.

Ця страва потребує постійної присутності, інакше – утворяться грудки.

Варити до 30 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Варимо до утворення пластичної каші, яка відстає від стінок каструлі, при цьому крупа має бути м’якою. Якщо кукурудзяна крупа хрустить під зубами, варто додати ще трохи молока і продовжувати варити.

Готовий банош має бути густий. Його можна спокійно набирати виделкою.

Готовий банош викладіть в тарілку, посипте зверху бринзою, покришеною руками, та додайте шкварок.

Подавайте з зеленню.

Читайте нас в Google News
Джерело: bbc.com
Теги: баношрецепт
Share73ShareSend

Пов'язані публікації

борщ з грибами

Пісний борщ з лісовими грибами

10.11.2025
підлива з м’ясом

Простий рецепт томатної підливи з м’ясом (відео)

04.11.2025
Завантажити ще
Ух радіо Ух радіо Ух радіо
Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля різдвяне Опілля різдвяне Опілля різдвяне
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES Нова колекція Осінь–Зима 2025/2026 в INSHOES

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • До свого 20-річчя кафедра журналістики ТНПУ презентувала літопис 22.11.2025
  • Кіберполіцейські викрили учасників організованої злочинної групи 22.11.2025
  • Тернопільміськгаз поступово відновлює газопостачання напівзруйнованого будинку 22.11.2025
  • Історія молодшого сержанта Олександра на позивний Лондон 21.11.2025
  • Свято для «поспішайок» від Тернопільського перинатального центру «Мати і дитина» 21.11.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua




  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.