• Останні
  • У тренді
гречані вареники

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

11.11.2024
Всеукраїнська літня наукова школа з робототехніки

Тернопільщина на Всеукраїнській літній школі з робототехніки

19.08.2025
застосування самохідної артилерійської установки «Богдана»

Екіпаж 44-ї бригади ефективно застосовує САУ «Богдана»

19.08.2025
Повернутись після СЗЧ – легко, адже підрозділ обираєш сам

Повернутись після СЗЧ – легко, адже підрозділ обираєш сам

19.08.2025
Герої серед нас: Від гіда до навідника 44 ОАБр

Герої серед нас: Від гіда до навідника 44 ОАБр

19.08.2025

Скільки коштує зібрати першокласника

19.08.2025
Богдан Буяк

Рік судових баталій – і перемога: Богдан Буяк розповів, як вдруге очолив ТНПУ

19.08.2025
У колективі Тернопільської митниці – нові спеціалісти

Нa Тернопільщині оформили понaд пів мільйонa тонн вaнтaжів

19.08.2025
Лідери на зустрічі з Трампом мають різні підходи до припинення вогню в Україні, – Bloomberg

Лідери на зустрічі з Трампом мають різні підходи до припинення вогню в Україні, – Bloomberg

18.08.2025
Через тиждень-два, можливо, ми закінчимо цю війну. Дві сторони бажають укласти угоду, – Трамп

Через тиждень-два, можливо, ми закінчимо цю війну. Дві сторони бажають укласти угоду, – Трамп

18.08.2025
Поетеса Ольга Атаманчук отримала міську літературну премію імені Михайла Левицького

Поетеса Ольга Атаманчук отримала міську літературну премію імені Михайла Левицького

18.08.2025
Нейрохірург Павло Бідзіля

Нейрохірург Павло Бідзіля: «Моя мета – повернути людей до життя без болю»

18.08.2025
У Тернополі на Майдані Волі замайорів прапор стрілецького батальйону поліції

У Тернополі на Майдані Волі замайорів прапор стрілецького батальйону поліції

18.08.2025
Вівторок, 19 Серпня, 2025
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Співпраця
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф
Немає результату
Переглянути всі результати
Газета Місто! Там, де ти живеш!
Немає результату
Переглянути всі результати

Гречані вареники з Кременця: улюблена страва Тараса Шевченка і національний бренд Тернопільщини

Гречані вареники обожнював ще Тарас Шевченко, а нині вони стали гастрономічною фішкою Кременецького району Тернопільщини. Місцеві жителі не лише зберегли рецепт стародавньої страви, але й зробили гречані вареники відомими на всю Україну. 

Опубліковано Газета Місто
11.11.2024

Одного разу ми спробували гречані вареники в закладі харчування міста Кременець, там вони є брендовою стравою і нам дуже сподобались. Смачні та неймовірно цікаві на смак. Постійно по ресторанах кафе не поїздиш, тому вирішили навчитися готувати такі вдома. Знайшли рецепт в книзі про стародавню українську кухню та приготували. Тепер вареники з  гречаного борошна будемо готувати частіше. Адже вони вважаються ще й корисними.

гречані вареники
Гречані вареники.

Але є один аспект, ми вибрали рецепт, де гречане дорошно дається наполовину з пшеничним. Так вони краще ліпляться і менше варяться. Хоча автентичні гречані вареники мають робитися на 100% з гречаного борошно. Але тоді тісто не розкачується, а варениця виліплюється на руці з невеликого шматка тіста.

А ще в різних джерелах пишуть, що гречані вареники любив їсти Тарас Шевченко. До речі, він в Кременці, також бував, можливо, там він їх вперше спробував і полюбив. Але це лиш припущення. Зрештою, гречані вареники це дуже смачна страва, яку варто спробувати. Можливо, у вас до них виникне любов, як у нас, і як у Шевченка.

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ

Медовий торт

Рецепт медового торта з фісташками, вишнею та лимонним кремом

17.08.2025
кабачкових чебуреків

Рецепт кабачкових чебуреків з шинкою та сиром

10.08.2025

Гречані вареники готуються на заварному тісті з додаванням яйця.

Як приготувати гречані вареники

1. Просіюємо борошно

Просіюємо гречане та пшеничне борошно. Змішуємо їх так щоб борошно стало однорідним. Додаємо солі і продовжуємо змішувати.

2. Додаємо сіль

Додаємо солі і продовжуємо змішувати.  На таку кількість борошна, можна додати трохи менше чайної ложки солі.

3. Заварюємо борошно

Вливаємо пів склянки кип’ятку. Це приблизно 120 грам чи мілілітрів. Трохи розмішуємо воду з борошном. Використовуємо для цього допоміжний інструмент, бо в мисці все дуже гаряче.

4. Додаємо яйце

Коли тісто трохи вистигло починаємо його замішувати руками. Додаємо до тіста яйце і продовжуємо замішувати до еластичного стану.

5. Підготовлюємо сир

Сир пропускаємо через м’ясорубку. Це найкраща структура для начинки. Можна звичайно подрібнити товкачкою або виделкою.

6. Додаємо сіль

До сиру додаємо пів ложки солі та добре перемішуємо.

7. Додаємо яйце

Вбиваємо туди одне куряче яйце. І добре перемішуємо.

8. Розкачуємо тісто

Відрізаємо невеличкий кусок тіста та розкачуємо. Це тісто дуже тоненько розкачуватися не буде. Бо воно через гречане борошно трохи цупкіше.

9. Робимо кружечки

Беремо склянку чи спеціальну витискачку і вирізаємо заготовки для вареників. В нас діаметр десь 8 сантиметрів.

10. Ліпимо вареники

Беремо заготовку і накладаємо в центр начинку. На таку величину потрібно приблизно чайна ложка начинки. Викладаємо зліплені вареники на поверхню, яку посипали невеликою кількістю борошна.

11. Готуємо засмажку

Сало потрібно порізати на великі шматочки. Тепер кладемо все сало на пательню і топимо на середньому вогні.

12. Варимо вареники

У киплячу підсолену воду закидаємо вареники та перемішуємо дерев’яною ложкою. Коли вареники всі поспливали, варимо їх приблизно 4-5 хвилин. Виймаємо їх і даємо щоб вода з них стекла.

13. Перемащуємо вареники

Коли вареники вже в тарілці, підігріваємо наші шкварки, якщо вже дуже охололи і поливаємо вареники. Змащуємо їх гарненько та смакуємо.

Ну і звичайно, до вареничків подається сметана.

Читайте нас в Google News
Теги: гречані вареникирецептТарас Шевченко
Share20ShareSend

Пов'язані публікації

Піца з листкового тіста

Швидка домашня піца з листкового тіста

09.08.2025
домашні ковбаски

Рецепт соковитих домашніх ковбасок на грилі

07.08.2025
Завантажити ще
Опілля квас Опілля квас Опілля квас
Ua News media group Ua News media group Ua News media group
Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50% Літній розпродаж в INSHOES – знижки до 50%

Пошук

Немає результату
Переглянути всі результати
Вуличне радіо Вуличне радіо Вуличне радіо

RSS Ровесник – молодіжні новини

  • Увага! Витік газу у Тернополі 19.08.2025
  • «Креатор-Буд» втілив перший за час незалежної України проєкт будівництва дитячої спортивної школи 19.08.2025
  • Біля Покровська загинув захисник з Тернопільщини Василь Бучинський 19.08.2025
  • Тернопільміськгаз роз’яснює причини неправильної роботи конфорок 19.08.2025
  • На фронті загинув старший сержант Іван Гудима з Борщівщини 18.08.2025
Погода
Тернопіль

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua



  • Контакти
  • Співпраця
  • Редакційна політика
Газета Місто. Тернопільські новини

ГО Медіа-центр Тернопіль

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.

Немає результату
Переглянути всі результати
  • Новини
  • Тернопіль
  • Твоє місто
    • Бережани
    • Борщів
    • Бучач
    • Заліщики
    • Збараж
    • Зборів
    • Копичинці
    • Кременець
    • Ланівці
    • Монастириська
    • Підгайці
    • Почаїв
    • Скалат
    • Теребовля
    • Хоростків
    • Чортків
    • Шумськ
  • Україна / Світ
  • Теми
    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Кримінал
    • Економіка
    • Освіта
    • Спорт
    • Культура
    • Особистості
    • Релігія / Духовність
    • Смачного!
    • Життя
    • Здоров’я / Краса
    • Господарка
    • Стосунки / Сім`я
    • Історія / Туризм
    • Авто
    • Цікаве
  • Статті
  • Блоги
  • Війна з рф

Газета МІсто. Тернопільські новини. Незалежні, оперативні і об'єктивні новини Тернополя і Тернопільської області. Політика, аналітика, економіка, спорт. Інформаційні матеріали сайту gazeta-misto.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу Газета Місто. Використання матеріалів сайту лише за умови відкритого посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на Газету Місто не нижче третього абзацу.