Одного разу ми спробували гречані вареники в закладі харчування міста Кременець, там вони є брендовою стравою і нам дуже сподобались. Смачні та неймовірно цікаві на смак. Постійно по ресторанах кафе не поїздиш, тому вирішили навчитися готувати такі вдома. Знайшли рецепт в книзі про стародавню українську кухню та приготували. Тепер вареники з гречаного борошна будемо готувати частіше. Адже вони вважаються ще й корисними.
Але є один аспект, ми вибрали рецепт, де гречане дорошно дається наполовину з пшеничним. Так вони краще ліпляться і менше варяться. Хоча автентичні гречані вареники мають робитися на 100% з гречаного борошно. Але тоді тісто не розкачується, а варениця виліплюється на руці з невеликого шматка тіста.
А ще в різних джерелах пишуть, що гречані вареники любив їсти Тарас Шевченко. До речі, він в Кременці, також бував, можливо, там він їх вперше спробував і полюбив. Але це лиш припущення. Зрештою, гречані вареники це дуже смачна страва, яку варто спробувати. Можливо, у вас до них виникне любов, як у нас, і як у Шевченка.
Гречані вареники готуються на заварному тісті з додаванням яйця.
Як приготувати гречані вареники
1. Просіюємо борошно
Просіюємо гречане та пшеничне борошно. Змішуємо їх так щоб борошно стало однорідним. Додаємо солі і продовжуємо змішувати.
2. Додаємо сіль
Додаємо солі і продовжуємо змішувати. На таку кількість борошна, можна додати трохи менше чайної ложки солі.
3. Заварюємо борошно
Вливаємо пів склянки кип’ятку. Це приблизно 120 грам чи мілілітрів. Трохи розмішуємо воду з борошном. Використовуємо для цього допоміжний інструмент, бо в мисці все дуже гаряче.
4. Додаємо яйце
Коли тісто трохи вистигло починаємо його замішувати руками. Додаємо до тіста яйце і продовжуємо замішувати до еластичного стану.
5. Підготовлюємо сир
Сир пропускаємо через м’ясорубку. Це найкраща структура для начинки. Можна звичайно подрібнити товкачкою або виделкою.
6. Додаємо сіль
До сиру додаємо пів ложки солі та добре перемішуємо.
7. Додаємо яйце
Вбиваємо туди одне куряче яйце. І добре перемішуємо.
8. Розкачуємо тісто
Відрізаємо невеличкий кусок тіста та розкачуємо. Це тісто дуже тоненько розкачуватися не буде. Бо воно через гречане борошно трохи цупкіше.
9. Робимо кружечки
Беремо склянку чи спеціальну витискачку і вирізаємо заготовки для вареників. В нас діаметр десь 8 сантиметрів.
10. Ліпимо вареники
Беремо заготовку і накладаємо в центр начинку. На таку величину потрібно приблизно чайна ложка начинки. Викладаємо зліплені вареники на поверхню, яку посипали невеликою кількістю борошна.
11. Готуємо засмажку
Сало потрібно порізати на великі шматочки. Тепер кладемо все сало на пательню і топимо на середньому вогні.
12. Варимо вареники
13. Перемащуємо вареники
Коли вареники вже в тарілці, підігріваємо наші шкварки, якщо вже дуже охололи і поливаємо вареники. Змащуємо їх гарненько та смакуємо.
Ну і звичайно, до вареничків подається сметана.
Обговорення