10 жовтня до реанімації потрапило двоє людей після того, як скуштували гриби.
Один з найнебезпечніших продуктів харчування – гриби стали причиною важкої форми отруєння для двох мешканців Тернопілля. Після того, як вони скуштували гриби, люди потрапили до реанімації.
Обидва випадки були зафіксовані на території нашого краю, пишуть “Тернополяни”.
У першому з них постраждала 41-річна жінка з селища Гримайлів, яку вже о 09:50 год. шпиталізували до реанімаційного відділення Гусятиської ЦРК. У неї діагностували «гостре отруєння дикорослими грибами». Аналогічний випадок трапився із мешканцем села Митниця Підволочиського району. О 13:20 год. 23-річний хлопець також попав у реанімацію, внаслідок отруєння.
Фахівці ж вкотре застерігають тернополян бути обачними під час збирання та приготування грибів. І вже при перших ознаках отруєння (нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності) негайно звертатися за допомогою до медиків.
А щоб запобігти отруєння грибами, спеціалісти радять дотримуватися наступних рекомендацій:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; не збирайте невідомі вам гриби, а також ті, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Обговорення